题目内容
【题目】根据短文内容选择正确答案。
D
Tu Youyou, an 84-year-old scientist, became the first female (女性) Chinese to win a Nobel Prize in science on Oct,5. She shared the 2015 Nobel Prize for medicine because of the new medicine for malaria(疟疾). Tu started the research in the 1970s that made her find artemisinin(青蒿素), a kind of medicine that has saved many people's lives. It comes from Chinese traditional medicine and now is a good way to treat malaria.
When the news came that Tu was given the prize, there were cheers as well as questions. Some said that her achievement(成就) was the result of lots of Chinese scientists working together. So it is unfair to give the prize only to Tu.
However, Tu was awarded for “three firsts”. She was the first to bring artemisinin to her team, the first to extract(提取) artemisinin that can stop malaria, and the first to finish the experiment.
Giving prizes to scientists with great ideas is the best way to keep national innovation(创新).
(1)What kind of prize did Tu Youyou win at the Nobel Prize ceremony?
A.peace
B.physics
C.medicine
D.literature(文学)
(2)What kind of illness can artemisinin be used to treat?
A.cold
B.flu
C.malaria
D.cancer
(3)Why did someone say it was unfair to give the prize only to Tu Youyou?
A.because it was many scientists' hard work together.
B.because Tu was a woman
C.because malaria was not a serious illness
D.because artemisinin comes from Chinese medicine.
(4)For what did Tu get the prize?
A.for her kindness
B.for the great ideas
C.for her old age
D.for her teamwork
【答案】
(1)C
(2)C
(3)A
(4)B
【解析】本文主要介绍了科学家屠呦呦事迹。
(1)C考查细节理解题。题意: 在诺贝尔奖颁奖仪式上屠呦呦赢了什么奖?根据第一段第二句She shared the 2015 Nobel Prize for medicine because of the new medicine for malaria(疟疾).可知选C。
(2)C考查细节理解题。题意: 青蒿素可以用于治疗什么样的疾病?根据上文根据第一段第二句She shared the 2015 Nobel Prize for medicine because of the new medicine for malaria(疟疾).可知选C。
(3)A考查细节理解题。题意: 把奖仅仅颁给屠呦呦,为什么有人说这是不公平的?根据第二段第二句Some said that her achievement(成就) was the result of lots of Chinese scientists working together.可知选A。
(4)B考查细节理解题。题意: 屠为什么得到了这个奖?根据最后一段Giving prizes to scientists with great ideas is the best way to keep national innovation(创新).结合第三段理解可知选B。
【题目】根据短文内容选择正确答案。
A
Everyone needs friends. What kind of people can be friends? Here are some students’ opinions.
Nick | I think a good friend should always support(支持)me. Also he should know my likes and dislikes. When I'm wrong he should tell me about it and not worry that I may be angry. |
Gina | I like to make friends with those who are the same as me. The similarity doesn't have to be about looks, but about hobbies and interests, But the most important thing is that they must be honest(诚实的). |
Jenny | I want to make friends with people who bring me happiness, give me a hand and support me. |
Mark | I would like to make friends with people who are different from me. We maybe sometimes don't agree with each other, but with friends like these I can learn different ways of thinking. |
(1)It's very important to __________ to be Nick's friend.
A.know his dislikes
B.support him
C.make him happy
D.be different from him
(2)What does the underlined word “similarity” mean in Chinese?
A.缺点
B.优点
C.不同点
D.相似点
(3)Which of the following is NOT true?
A.Nick doesn't like his friend to tell him about it if he is wrong.
B.Gina wants to make friends with people who have the same hobbies as she does.
C.Jenny thinks that a friend should support her.
D.Mark thinks that different friends teach him many things.