题目内容
C
I am my mother's third girl. When I was born,the doctor said to my mother that my left arm was missing,below the elbow (肘) . Then he gave her some advice, “Don’t treat her any differently from the other girls. ” And she did!
There were five girls in our family and we all had to help out. Once when I was about seven,I came out of the kitchen ,“Mum,I can't peel (削......皮) potatoes. I only have one hand. ” “You get back to peel those potatoes,and don't ever use that as an excuse for anything again!”
Of course I could peel potatoes—with my good hand and my other arm. “Jenny,if you try hard enough”’ she said ,“you can do anything. ”
Once in the second grade,our teacher had each of us race across the monkey bar (攀爬架) . When it was my turn,I said no. Some kids laughed. I went home crying.
The next afternoon,Mum took me back to the school playground. “Now,pull up with your right arm ,” she advised. She praised me when I made progress. I'll never forget when I was crossing the bar,the kids were standing there with their mouths open.
It was the way with everything. Mum had the courage to face anything. And she taught me I could,too.
() 1. How many younger sisters do I have?
A. Two. B. Three. C. Four. D. Five.
() 2. What does the doctor's advice mean?
A. My arm could be all right soon.
B. The other girls had the same arms as me.
C. My mum should look after me differently.
D. My mum should treat me the same as others.
() 3. Who peeled the potatoes at last?
A. Jenny. B. Jenny's mum. C. Jenny's sister. D. Nobody.
() 4. Why did Mum take me back to the school playground the next day?
A. She wanted to tell me I could do anything.
B. She wanted the teacher to let me try again.
C. She would punish the kids who laughed at me.
D. She would like to praise me before the other kids.
() 5. What's the best title of the passage?
A. My bad-tempered mother. B. Different mother love.
C. A doctor's advice. D. My childhood (童年) .
C 阅读提示:本文讲述了一位从小就缺失左胳脾的残疾儿童身残志不 残的故事。她终于在妈妈的鼓励和帮助下,勇敢地面对生活中的因 身残带来的种种不便和困难,努力做到和正常人一样。
1. A细节理解题。由第二段第一句可知在我家有五个女孩,由第一段第一句可知我是我妈妈的第三个女儿。
2. D句意理解题。根据第一段最后一句可知:不要对待我和其他正常孩子不一样。故答案是 D.
3. A细节理解题。由第三段第一句话可知:我用我的好的手和我的另一只胳膊把土豆削了皮。故答案是A.
4. A推理判断题。根据第五段可知:“她想告诉我我能做任何事情”。故答案是A.
5. B主旨大意题。通读全文可知文章的主题是不一样的母爱不一样的教育方式。故选 B.
三、任务型阅读(20分)
Subject: Can you help? From: Rose |
Dear Knowledgeable, I have a good friend,Ann. She is very clever and can speak English really well. A very important English speech contest for our whole city will be held next month. Our classmates all think Ann is the best person to stand for the class in the school contest and make sure she will win. But the problem is that she's very shy and that she's afraid of speaking in front of other people. She can't tell others about it,because she doesn’t want to let her friends dowa I can't think of any good advice to help her,but you always come up with good answers to people's problems. Can you give us some good advice? Do you think we can tell the truth to the rest of the students? Rose |
根据短文内容回答下列问题。
1. When is the English speech contest for their whole city?
2. Why does everyone make sure Ann will win the English speech contest?
3. What is Ann's problem?
4. What's the relationship (关系) between Ann and Rose?
5. Does Rose believe the Knowledgeable can give them some good advice?