题目内容

【题目】阅读下面短文及图表,按要求完成所给任务,并将答案写在答题卡相应的位置上。

Parents with high expectations for their children are nothing new to Chinese kids. However, people often don’t realize that children also have expectations for their parents. What expectations do Chinese children have for parent-child relationships?

China Youth & Children Research Center did a survey on this topic in the United States, Japan, South Korea and China. The survey found that 83.8 percent of Chinese children want to be friends with their parents, the greatest amount among the four countries. This means that they want a more equal(平等的) relationship with their parents.

According to China Youth Daily, traditional Chinese values (价值观) such as respecting one’s elders and the concept of hierarchy (等级观念) are preventing parents from becoming friends with their children. Many Chinese parents criticize (批评) and push their children, as there is lots of competition in school. It requires efforts from both parents and children to create a friendship in family. As children, what can you do to create a pleasant atmosphere (氛围) at home and make friends with your parents? Read on to find out.

Tips to make home a happy place

How can we get along better with our parents, and at the same time, grow into adults ourselves? Here are some tips.

●Act like an adult

If you want your parents to give you more freedom, you should show them that you’re ready to be treated differently. For example, learn to use self-control. Show them that you can manage your time well.

●Open your heart

US psychologist (心理学家) Carl E. Pickhard wrote in Psychology Today that sharing feelings with our parents can lead to positive changes, while not sharing them can cause misunderstandings.

●Care for your parents

Do something nice or helpful for your parents. For example, help them with some home chores, make them gifts or teach them some computer skills. Their trust in you will grow.

More results from the survey

China

US

Japan

South Korea

Kids often talk to their parents

57.7%

81.0%

81.7%

79.0%

Kids think their parents understand them

80.6%

86.8%

89.0%

93.3%

Kids have arguments with their parents

82.1%

75.6%

72.0%

75.0%

Kids have the most arguments with their parents because of

Schoolwork

(55.8%)

Chores

(20.0%)

Schoolwork

(43.4%)

Schoolwork

(44.7%)

SourceCHINA YOUTH&CHILDREAN RESEARCH CENTER.2018

1What percent of Chinese children want to be friends with their parents?

_____________________________________________________

2What are preventing Chinese parents from making friends with their children?

______________________________________________________

3Why do many Chinese parents criticize or push their children?

______________________________________________________

4According to the chart, do children in China have worse relationship than those in other countries

_______________________________________________________

5Do you have a good relationship with your parents? What do you expect them to do?

_______________________________________________________

【答案】

183.8%

2traditional Chinese values such as respecting one’s elders and the concept of hierarchy.

3Because there is lots of competition in school.

4Yes, they do.

5合理即可

【解析】

短文大意:短文关注了中国孩子对亲子关系的期望,为了能更好地与父母相处,作者提出了三点建议:表现得像个成年人;打开自己的心扉;照顾好父母。

1题意:百分之几的中国孩子想和他们的父母交朋友?考查细节理解。根据The survey found that 83.8 percent of Chinese children want to be friends with their parents, the greatest amount among the four countries. 调查发现83.8%的中国孩子想和父母交朋友,可知填83.8%

2题意:是什么阻止中国父母和孩子交朋友?考查细节理解。根据According to China Youth Daily, traditional Chinese values such as respecting one’s elders and the concept of hierarchy are preventing parents from becoming friends with their children. 中国传统价值观,如尊老爱幼和等级观念,阻碍了父母和孩子成为朋友,可知填traditional Chinese values such as respecting one’s elders and the concept of hierarchy.

3题意:为什么很多中国父母会批评或逼迫他们的孩子?考查细节理解。根据Many Chinese parents criticize and push their children, as there is lots of competition in school. 由于学校竞争激烈,许多中国家长批评和督促他们的孩子,可知填Because there is lots of competition in school.

4题意:根据图表所示,中国孩子的人际关系比其他国家的孩子差吗?考查细节理解。根据图表所示中美英韩四国孩子的调查数据,在“经常和父母说话”“认为他们的父母理解他们”两项,中国占比都是最低(57.7%80.6%);而“和父母吵架的比例”一项,中国却占比最高,达82.1%;可知中国孩子的人际关系比其他国家的孩子都差,故填Yes, they do.

5题意:你和你的父母关系好吗?你希望他们做什么?考查综合理解。根据实际回答,答案不唯一。例如I don't get along with my parents. I wish my parents wouldn't put too much pressure on me to study.

阅读短文回答问题,即根据文章的表层意思进行深层次的推理判断,组织语言回答问题。首先要粗读文章了解大意,其次通过细读,理解全文。在粗读的基础上,仔细阅读题后所给的题目,根据题目要求,再有重点地返回来仔细阅读。在阅读时要注意辨认和记忆具体事实,重要情节,事物的起因、过程、结果及发生的地点、时间等,这对题目的判断至关重要,需要考生综合所有的细节来理解把握。

练习册系列答案
相关题目

【题目】. 任务型阅读.阅读下面短文,根据短文内容,完成下列各题。

Many Germans, both the young and the old, love celebrating their birthdays. In Germany, like in most countries around the world, cake, presents, family and friends bring fun and happiness to such a special day, In general, birthday customs in Germany are similar to the ones in American birthday celebrations, However, there are some different ones one should pay attention to when in Germany.

First, never wish a German a happy birthday before his or her birthday, It is considered bad luck to do so. There are no well-wishes. cards or presents given before a German’s birthday,

Second, if somebody in Germany invites you out for his or her birthday, the bill will be paid by the birthday person. And don’t try insisting on (坚持) paying for yourself, It won’t work.

Third, the one who has the birthday can enjoy a holiday for half a day, So Germans can usually plan their birthdays well. They like to spend it funnily, with much relaxation. Germans like to prepare a party after the birthday meal to sing and dance happily.

Fourth, if he wants some presents very much, he may ring his friends or relatives to ask for them directly. They don’t think it rude.

Besides. When you are invited, please be on time, Being late is considered to be too impolite.

1What brings great fun to a birthday in Germany?

________________ and friends bring fun to a birthday.

2What shouldn’t one do before a German birthday?

Don’t ________________ a happy birthday before his or her birthday.

3Who will usually pay the birthday meal?

The birthday meal is usually paid by ________________.

4How do Germans feel about being late?

Germans consider being later to be ________________.

5How many different birthday customs in Germany are mentioned in this passage?

There are ________________.

【题目】My mother is fifty-five years old. She retired(退休) just two months ago. After that, she was bored and didn’t know what to do every day. She was kind to us before, but recently she had a chip on her shoulder. She often quarreled with my brother and me without any reason. Also, relations between my parents became difficult. My mother got into trouble and didn’t know how to deal with it. My brother thought of a good idea to solve the problem. He bought her a new smart phone and taught her how to use Wechat(微信). My mothers life changed a lot from then on. No matter where she went and whatever she did, she always used it. She took photos with her new smart phone and always shared her photos in her friend circle to express how happy she was, As a result, she often did something by mistake. She often forgot to turn off the gas and the food she was cooking usually got burnt. My father tried to stop her, but it didn’t work.

This afternoon, my mother prepared to make dumplings for dinner. She took a lot of pictures in order to post them into her friend circle. After dinner, we took out our smart phones and waited to the photos she had taken. To our surprise, we didn’t find any pictures of her dumplings. At last, my father couldn’t help asking her, “Why don’t you share your delicious dumplings in your friend circle today? My mother looked embarrassed and said, “_______” “Oh, my God! I have to spend more money buying a new one!” cried my brother.

根据短文内容选择最佳答案。

1The underlined words. “had a chip on her shoulder” most probably mean ________.

A. had a pain in her shoulder

B. got angry easily

C. liked eating potato chips

2My brother bought a smart phone for my mother because _______.

A. my mother liked taking photos and sharing them in her friend circle

B. my father retired two months ago

C. my brother wanted to help my mother out of trouble

3After my mother had a smart phone, _______.

A. she liked it very much and used it all the time

B. she often quarreled with my brother and me without any reason

C. she was bored and didn’t know what to do

4Which of the following is TRUE according to the passage?

A. My mother stopped my father from taking picture of food.

B. My mother often forgot turning off the gas after she had a smart phone.

C. After dinner, we were surprised to find no pictures of dumplings in my mother’s friend circle.

5“_______” can be the missing sentence in the passage.

A. The dumplings were not delicious.

B. My smart phone was boiled in the pot.

C. I have already posted the pictures in the friend circle.

【题目】Peer pressure is that strong feeling you might get to do the same things as other people of your age if you want them to like you. There is nobody that wants to be talked about or laughed at. But regretfully (遗憾地), we can’t always do things we like and have to forget who we truly are sometimes because it becomes more important for us to fit in with those around us.

Sometimes the pressure that we feel involves (参与) unimportant things, like being considered cool or dressing fashionably. We feel like doing things others do and saying things others say. Like starting to drink, because everyone does it, or maybe one of our friends drinks. But we do it anyway because we don’t want others to think we are scared. At that moment all that seems to be important to us is what they think of us, but later we regret the choice that we have made. Peer pressure often makes people take risks and put their life on the line.

So why do we give in to negative (消极的) peer pressure? Sometimes we just want to show that we are independent (独立的). Others may go along because they are curious to try something new that other people around them are doing. The idea of following the crowd (大众) influences our judgment (判断) or common sense. And most of the time we give in because we don’t want to be made fun of or talked about for not doing what others are doing. We also do it because we are afraid of being refused by others or because we aren’t sure of ourselves. Also, we do it because we don’t want to lose a friendship, or we want to be liked by everyone. Those who give in to peer pressure have low self-esteem (自尊), uncertainty about themselves, and don’t have a sense of self-worth.

Sometimes peer pressure can also be good. What we have to do is to learn to tell the difference between positive (积极的) and negative pressure. It is OK sometimes to follow the crowd but we have to recognize when it does us more harm than good.

1Which of the following is most likely to cause peer pressure?

A. Our relatives invite us to attend a party.

B. Our teachers gave us a lot of homework.

C. Our parents expect high scores from us.

D. Our classmates take mobile phones to our school.

2According to Paragraph 2, we sometimes do something wrong to show that we_________.

A. are scaredB. are independent

C. have great talentD. have great courage

3We give in to peer pressure to_________.

A. make others accept usB. attract others’ attention

C. prove our special valueD. show our personality

4Which idea may cause us to make a wrong judgment according to the passage?

A. Nobody is perfect.B. Nothing is impossible.

C. Everyone else is doing it.D. Just follow your own belief.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网