题目内容
【题目】![]()
Dad is an arborist- that’s like a tree doctor. He and mom love trees. That’s why they named me Sylvia. It means “tree girl” or something like that.
Dad started me climbing trees four years ago. He always tells me to untie the carabiner (攀爬锁扣) from the end of my rope when I swing from one tree to another. “That way it can’ t get stuck on a branch (树枝),” he says. “But, Dad, it’s faster to leave it on, I tell him. And I’m pretty good with the ropes now. Mom worries a little, but Dad says it’s as safe as walking if you follow the rules.
Today I was doing what I love best—climbing up one tree (a sugar maple), swinging over to another (a red oak) that’s close by, then coming down that second tree. It’s like flying, or dancing with the trees. But right now I don t feel great; in fact, I feel pretty stupid.
________ Fist, I used an ascender (上升器) to go up. I put my rope over a branch and around the tree, and clipped it to my harness (背带). Next, I let out line till I was about halfway down the tree. Then I kicked off the tree and swung way out and grabbed the next tree. The swinging part is a little scary at first, but lots of fun. Then I unclipped (解开) the rope from my harness so I could pull it out of the maple and put it in the oak. That’s when I should have untied the carabiner. But I didn’t. It got caught on a branch, and I’m stuck. I wonder what to do.
Klee-eer! I hear the call and look up. a beautiful hawk (鹰) glides overhead. I sure wish I could fly right now. Klee-eer! It calls again. Maybe the hawk is wondering what I’m doing up here. It loops around and glides back over my head.
Wait a minute—a loop! That’s it! Suddenly I know what to do Thank you, hawk!
【1】The writer was stuck because ________.
A.she went out only by herself
B.she didn’t follow dads rules
C.she carelessly broke the carabiner
D.she wanted to learn from the hawk
【2】Which of the following is the best to fill in “________” in the passage?
A.Here’s how I ended the mess.
B.Here’s how I got into this mess.
C.Here’s how I dealt with my fear.
D.Here’s how I saved the situation.
【3】The underlined word “glides” in Paragraph 5 probably means “________”.
A.runs quicklyB.stops suddenlyC.walks slowlyD.moves smoothly
【4】What will most probably happen to the writer in the end?
A.She caught the hawk.B.She asked Dad for help.
C.She got to the land safely.D.She was punished by Dad.
【答案】
【1】B
【2】B
【3】D
【4】C
【解析】
本篇讲述因为父亲职业的原因,我经常有机会在树上玩,父亲经常会教我一些爬树的经验,但有一次我没有听从父亲的教导导致被困树上,受到鹰的启发才得以解困。
【1】细节理解题。由上文可知父亲告诉我当我从一棵树荡到另一棵树的时候要解开绳子末端的钩环;根据第四段“That’s when I should have untied the carabiner. But I didn’t.”—— 就在那时我应该解开锁。但我没有;可知作者没有按照父亲的指导,故选B。
【2】推理判断题。根据第四段的描述自己如何被困在树枝上的过程,故选B。
【3】词义猜测题,根据下文“It loops around and glides back over my head”——loop around意为“来回循环” ,根据常识可知鸟在树丛的飞行速度是不可能快,由此推断glides的意思“慢慢的飞行”,故选D。
【4】推理判断题。根据最后一段“Wait a minute—a loop! That’s it! Suddenly I know what to do”—— 等等,一圈!就这样!突然我知道该怎么办了;可知作者受到鹰的启事,找到该怎么做,推断她可以安全的着地,故选C。
本篇是阅读单选,考查细节理解、词义猜测和推理判断能力。解答前要先快速阅读全文,理解大意;再阅读题干,正确理解题干的要求;然后回归原文,寻找有用信息作答;本篇题型设定题1是细节理解题,解答时要在原文中找出题干包含的信息部分,这样可以正确地捉住有效信息,确保答题的准确性;题2推理判断题,要阅读第四段,归纳总结段意;
解答完,要通读全文,核实答案和原文信息是否一致。