题目内容
【题目】Monday
Today, I visited Jim for the first time. He is in his 80s and lives with a pet dog. Jim can’t walk easily, so he doesn’t leave the house very often. I made a cup of tea for him. We sat in his lounge (客厅) and talked. Jim enjoys playing chess and watching Western films on TV. He told me about his family.
Tuesday
I took Jim out today. He walked through his front garden and stood at the gate for a little while. The postman said hello to Jim. He was tired. We will go to the shop next time.
Wednesday
Jim wanted to go out again today. We did not get to the shop on the corner, but Jim was getting better at walking. He enjoyed the fresh air.
Thursday
I bought some food for Jim. I helped him clear the cupboard. He found it hard to reach, so some of the food was there for a long time. I put the new food in the bottom of the cupboard so that he could reach it more easily.
Saturday
Today we played chess. I have been reading about how to play, but I am not very good. Jim said it didn’t matter. He said he was out of practice too! He still won the game.
【1】What does Jim enjoy doing?
A. Making tea.B. Talking with his pet.
C. Walking with his familyD. Watching television.
【2】When did Jim meet the postman?
A. On Monday.B. On Tuesday.C. On Wednesday.D. On Saturday.
【3】The writer did all of the following for Jim EXCEPT _________.
A. buy food for himB. talk with him
C. shop with himD. play chess with him
【4】On Thursday, the writer __________.
A. told Jim about his familyB. took Jim for a walk
C. helped Jim clean out his cupboardD. cooked some food for Jim
【5】Why was some food in the cupboard for a long time?
A. Jim couldn’t reach the food in the bottom.
B. Jim didn’t like eating the food.
C. Jim couldn’t reach the food that was put too high.
D. Jim spent too much time playing chess so he had no time to eat the food.
【答案】
【1】D
【2】B
【3】C
【4】C
【5】C
【解析】
本文讲述了作者第一次拜访80多岁的吉姆以及和他一起所做的事情。
【1】细节理解题。问题What does Jim enjoy doing? 吉姆喜欢做什么?根据文中Jim enjoys playing chess and watching Western films on TV. 吉姆喜欢下棋和看电视上的西方电影可知。Jim enjoys watching TV.吉姆喜欢看电视。TV是television的缩写形式。故选D。
【2】细节理解题。问题When did Jim meet the postman? 吉姆什么时候遇到了邮递员的? 根据文中Tuesday:I took Jim out today. The postman said hello to Jim.星期二我带吉姆出去了。邮递员向吉姆问好可知。是Tuesday, 故选B。
【3】细节理解题。作者为吉姆做了以下所有的事情,除了__________。根据文中We will go to the shop next time.我们下次去商店可知,这次没有和他去购物, 故选C。
【4】细节理解题。根据文中Thursday:I bought some food for Jim. I helped him clean the cupboard. 星期四我给吉姆买了些食物。我帮他清理碗柜可知。是helped him clean the cupboard. 帮他清理碗柜,故选C。
【5】细节理解题。问题Why was some food in the cupboard for a long time? 为什么橱柜里的食物放了很长时间?根据文中He found it hard to reach, so some of the food was there for a long time. 他发现它很难够到。所以一些食物在那里放了很长时间可知。故选C。
1、平心静气审题,切忌粗心。在解答阅读题时,千万不要慌,要静下心来,按照由易到难,由浅入深的思维方式,先从容易的入手,逐渐的打开思路。
2、仔细研读语段,整体感知文章内容。通常阅读一篇文章,第一遍需要速读,首先要重点理解文章的体裁是记叙文还是说明文。答题时切忌文章都没完整的阅读过,就匆匆忙忙地写答案。最好先把文章从头到尾通读一遍,对文章有一个整体的认识和理解。
3、巧妙借助"原话",确定解题空间。在通读全文的基础上,将要回答的问题放到阅读的文章中来,再去浏览所要回答的试题,经过初步的思考,确定解决问题的阅读空间。有些试题它要求用文中原话来回答,我们就可以用文中的原话来作答,这时就可以"从文章中直接提取信息"来回答问题。
4、合理控制答题时间,先易后难。应浏览阅读理解的全文,了解阅读理解全文的概貌。看完后,应记住阅读理解文章的要点,阅读理解重要的结论以及阅读理解中的一些关键性的人名、地点、定义和数字。碰到阅读理解的难题时,千万不要钻牛角尖,耽误太多时间。