题目内容
【题目】根据短文内容,选择最佳答案。
The traditional Chinese lunar calendar divides the year into 24 solar terms. Grain Rain (谷雨), as the last term in spring, starts on April 19 and ends on May 4.
Grain Rain comes from the old saying, “Rain brings up the growth of hundreds of grains”, which shows that this period of rainfall is very important for the growth of crops. Here's something that you may not know about the Grain Rain.
⒈________ | ⒉________ |
⒊________ | ⒋________ |
(1)When Grain Rain ends, ________ starts.
A.spring
B.summer
C.autumn
(2)The underlined word “crops” refers to ________.
A.plants in the field
B.trees in the forest
C.fishes in the sea
(3)The people in southern China ________ on the day of Grain Rain.
A.drink tea
B.eat toona sinensis
C.start the first voyage
(4)We can infer that “toona sinensis” must be a kind of vegetable which ________.
A.can bring good luck
B.is delicious and healthy
C.grows at the seaside
(5)The right order of the titles from 1 to 4 should be ________.
a. Eating toona sinensis
b. Sandstorms happen
c. Grain Rain Festival
d. Drinking tea
A.b-a-d-c
B.b-c-a-d
C.b-d-a-c
【答案】
(1)B
(2)A
(3)A
(4)B
(5)C
【解析】本文介绍了谷雨这个节气。在谷雨时,雨水开始频繁,促进作物的生长。北方的人们在谷雨期间吃香椿,南方的人喝茶。在北方渔村,人们会庆祝谷雨节。
(1)细节理解题。根据Grain Rain falls between the end of spring and the beginning of summer, 可知谷雨是在春末和夏初之间,因此开始的时间是在春天,故选B。
(2)词义猜测题。根据Grain Rain comes from the old saying, “Rain brings up the growth of hundreds of grains”, 可知谷雨促进谷物的生长,谷物是庄稼,是生长在田地里的植物,故选A。
(3)细节理解题。根据There is an old custom in southern China that people drink tea on the day of Grain Rain.可知在中国南方,人们在谷雨这一天喝茶,故选A。
(4)推理判断题。根据The vegetable is good for the stomach and skin.可知香椿这种蔬菜对胃和皮肤好,故推断它是健康的,美味的蔬菜,故选B。(5)概括归纳题。根据With dry soil and heavy winds, sandstorms may happen more often.可知第一个方框的标题是Sandstorms happen,根据There is an old custom in southern China that people drink tea on the day of Grain Rain.可知第二个方框的标题是Drinking tea,根据People in northern China have the tradition to eat the vegetable toona sinensis during Grain Rain.可知第三个的标题是Eating toona sinensis,根据The Grain Rain Festival is celebrated by fishing villages in northern China.可知第四个的标题是The Grain Rain Festival ,故此处排列顺序正确的是b-d-a-c, 故选C。
【题目】阅读理解
B
Students in our school have a colorful school life. We have School Activity Week every year, On the wall of the teaching building are the posters from Grade 7, Grade 8 and Grade 9. Let's go and have a look!
Be a Good Reader! | Invite Your Father | Raise Money |
(1)We can see the posters on the ________.
A.desk
B.blackboard
C.wall
D.playground
(2)The “stop smoking” challenge lasts ________.
A.one week
B.one month
C.on term
D.one year
(3)When we take part in the activity on Apr. 10th, we can do the following activities expect _______.
A.buying school things
B.getting new ways of reading
C.improving reading skills
D.learning more about nature
(4)If a pen in the shop is ten yuan, we can pay only ______ yuan for it in our school on Apr. 14th.
A.eight
B.seven
C.three
D.two