题目内容
【题目】 Bath,97 miles west of London,is the largest city in Somerset,England. It became a World Heritage Site in 1987.
The city got its name from the Roman Baths,which was a place for public bathing in Roman Britain.The water there is naturally heated under the ground.Today visitors are no longer allowed to enter the water.However,the exhibitions there will tell you the history of the Roman Baths.You can see many ancient Roman objects,including the coins that were thrown into the water to show respect to the goddess.
Looking over the city,you will see many old buildings in the colour of honey.Among them,the Royal Crescent and the Circus are the most famous.The Royal Crescent is a row of 30 houses in the shape of crescent.The Circus is about 200 metres to the east of the Royal Crescent.It is a huge circle formed with large townhouses.It is divided into three parts of the same length by three entrances with a lawn in the centre.When visiting Bath,you can't miss these two sites.
The museums in the city are also popular.You can go and appreciate western paintings.If you are interested in the English writer Jane Austen,you can go to Jane Austen Centre to know more about her life with her father in Bath,if you come in October,you can even take part in the bath film Festival.
【1】Which of the following is true?
A.Bath is the largest city in England.
B.Bath became a World Heritage Site in 1887.
C.Bath is in the north of London.
D.Bath got its name from the Roman Baths.
【2】.The passage is mainly about the ________in Bath.
A.writersB.paintingsC.festivalsD.buildings
【3】According to the passage,what can visitors do in the Roman Baths?
A.Take a bath.B.Play in the water.
C.Enjoy ancient coins.D.Buy ancient Roman objects.
【4】Which of the following is correct about the Royal Crescent and the Circus?
![]()
A.AB.BC.CD.D
【5】Bath is a city ________.
A.where Jane Austen once lived
B.that got its name from the heated water
C.where a film festival is held all year round
D.that has been a World Heritage Site for 22 years
【答案】
【1】D
【2】D
【3】C
【4】B
【5】A
【解析】
短文内容主要讲述的是巴斯的建筑情况,游客在罗马的巴斯可以欣赏古代的硬币,还可以去简·奥斯汀中心了解英国作家简·奥斯汀在巴斯的生活。
【1】推理判断题,根据“Bath,97 miles west of London,is the largest city in Somerset,England. It became a World Heritage Site in 1987. 巴斯位于伦敦以西97英里,是英国萨默塞特最大的城市。它于1987年成为世界遗产。”可知选项ABC错误;根据“The city got its name from the Roman Baths,which was a place for public bathing in Roman Britain. 这座城市得名于罗马浴场(Roman Baths),在罗马不列颠是一个公共洗澡的地方。”可知选项D正确。故选:D。
【2】主旨大意题,A意为“作者”,B意为“画”,C意为“节日”,D意为“建筑”。本文的第二段是关于巴斯的古老的建筑的介绍。在倒数第二段提到了painting,writer和festival,但不是文章的主要内容。故选:D。
【3】细节理解题,根据第二段Today visitors are no longer allowed to enter the water.可知,现在不允许游客再进入水里,所以A项“洗澡”和B项“在水中玩耍”错误。根据第二段You can see many ancient Roman objects可知,只能看,不能买,所以D项“买古代的罗马物件”是错误的。根据You can see many ancient Roman objects, including the coins that were thrown into the water to show respect to the goddess.可知,可以看很多古老的罗马物件,包括钱币。C意为“欣赏古代的钱币”。故选:C。
【4】细节理解题,根据The Circus is about 200 meters to the east of the Royal Crescent. It is a huge circle formed with large townhouses. It is divided into three parts of the same length by three entrances with a lawn in the center.可知,the Circus是圆形的,在the Royal Crescent的东边,另外,the Circus有三个入口。图片B符合。故选:B。
【5】推理判断题,A意为“Jane Austen曾经住过的”。B意为“从被加热的水得到它的名字”。C意为“一个电影节被全年举行的地方”。D意为“已经是一个世界文化遗产21年了”。根据第二段第一行可知Bath这个名字是来自于the Roman Baths,一个公共洗浴的地方,所以B错误。根据最后一段可知,十月会有电影节,并不是全年,所以C错误。根据第一段可知Bath是在1987年被评为世界遗产,距今应该是31年,所以D错误。根据倒数第二段第二句可知,这里Jane Austen曾经居住过。故选:A。
(一)主旨题
主旨题主要考查学生对短文中心思想或作者意图的掌握。做此类题时,应通读全文,理解文章大意,充分理解主题句的意义。短文往往围绕主题句展开,主题句通常出现在短文第一句或最后一句。
(二)细节题
细节题是用来进一步表达主题,体现中心思想的,往往针对短文某个细节来设题。做此类题时,应快速捕捉信息,可能是一些事例、数字等,阅读时要有针对性。
(三)推断题
推断题就是根据某个事实推断结论,主要考查学生的理解力和推断力。这类推断通常包括:数据事实推断、常识推断以及作者的写作目的、态度和倾向等的推断。做此类题时,应根据短文中的相关语句,对与事实有关的细节加以分析,找出线索,悟出字里行间的意思,反复比较,从而作出合乎逻辑的判断。
(四)正误判断题
正误判断题主要考查学生对文章的具体事实、信息的理解能力。一般是根据文章的事实或细节,给出一个句子,判断其正误。这类题比较直接,难度相对较小。做此类题时,应先看题,后带着“问题”快速阅读短文,寻找所需要的信息。