题目内容
【题目】Having good manners is an important part of life. You know that you should never shout in public. But what about when it comes to the online world? When you use social media apps, like WeChat and Sina Weibo, you must also remember to mind your manners.
For example, sometimes I need to add a new friend on Wechat. But I haven’t met him or her yet in real life. So when I send them a friend's invitation, I explain who I am and how I got their contact
info(联系方式).
Just like in real life, the key to keeping good manners online is to be thoughtful. But sometimes, people forget this.
One of my friends likes to send really long voice messages on Wechat. It is difficult to keep up with all his messages and remember everything. I think this is a bit bad!
There are many other things that you shouldn’t do on social media. Take a look and remember to do your best to be polite.
Don’t share your friends’Wechat contact info with strangers. Ask your friend first before
sharing.
Don’t add someone new to your group chat without asking the other members. They might not want new people to join the group.
If you use English don’t use all capital letters. IF YOU TYPE LIKE THIS, IT LOOKS LIKE
YOU’RE SHOUTING. DON’T DO IT.
【1】When you use Wechat, you should .
A. make new friends B. mind your manners
C. chat with others D. leave voice messages
【2】According to the passage, how many things you shouldn’t do on social media?
A. One. B. Two. C. Three. D. Four.
【3】The writer may add a new friend on Wechat by explaining his own .
A. address and other friends’Wechat
B. name and the ways of communication
C. job and new members' information
D. thoughts and the number of Wechat
【4】The passage mainly tells us about .
A. table manners on Wechat B. polite communication on Wechat
C. how to join friend’s Wechat D. sharing friends' information
【5】The passage probably comes from .
A. a story book B. a news report C. a social program D. a TV play
【答案】
【1】B
【2】D
【3】B
【4】B
【5】C
【解析】试题这是一篇说明文,文章由现实生活中礼貌的重要性延伸到网络世界,讲述了微信聊天中礼貌同样重要,并介绍了在网络中保持礼貌的方法。
【1】题意:当你使用Wechat时,你应该 。考查细节理解题。根据第一段结尾When you use social media apps, like WeChat and Sina Weibo, you must also remember to mind your manners.,可知选B。
【2】题意:根据这篇文章,在社交媒体上有多少事情你不应该做?考查细节理解题。根据短文内容,不发长信息,不要与陌生人分享你和朋友的聊天信息,不要不经允许就在你的群聊中添加新人,不要用大写字母写英文,共四个不,可知选D。
【3】题意:作者可以通过解释自己 ,在微博上增加一个新朋友。考查细节理解题。根据So when I send them a friend's invitation, I explain who I am and how I got their contact info.,可知需要解释我是谁,我是如何得到他们的联系信息的。故选B。
【4】题意:这篇文章主要告诉我们关于 。考查文意理解题。A. table manners on Wechat微信上的餐桌礼仪;B. polite communication on Wechat在微信上礼貌沟通;C. how to join friend’s Wechat如何加入朋友的聊天室;D. sharing friends' information分享朋友的信息。根据短文内容,作者谈论的是微信聊天中的礼貌问题,提出了四个“不要”,故选B。
【5】题意:这段话可能来自 。考查综合理解题。根据本文使用的人称you是第二人称,可知a social program符合题意,故选C。