题目内容
【题目】根据短文内容,选择最佳答案。 Zhang Ming, a college student from Shandong, created a 9-page “WeChat guide”. With drawings and simple words, the step-by-step guide explains how to send messages, take pictures and make video calls. Zhang made the guide for his parents. “My parents are getting old. They need an easy way to learn how to use new technology.” He said.
Zhang's experience is common nowadays. Worldwide, 40 percent of parents learn about new technologies, including computers, mobile Internet and social media, from their children, according to a study from the International Communication Association in 2014.
Parents used to teach their kids about almost everything. Now for the first time, the teachers become the students, and the students turn into the teachers.
The change of roles comes from the rapid development of society and technology, says Zhou Xiaohong, a sociology professor from Nanjing University. Zhou said the Internet and other forms of media give children ways to get information besides from asking older generations(长辈). Therefore, in the age of information, it's possible that children know more than their parents do.
According to the China Internet Network Information Center(CINIC), 56.7 percent of Internet users and 67.2 percent of social media users in China are under the age of 30. The younger generation usually acts as a link between their family and the new environment. But when they teach their parents new technologies, parents can connect to the new world by themselves, noted Zhou.
In Zhang Ming's eyes, teaching his parents about WeChat brings him closer to his parents. “People can communicate more by using new technology. Why should we keep our parents out?” said Zhang.
(1)According to the passage, Zhang's parents can't _______ with the “WeChat guide”.
A.make video calls
B.send messages
C.grab the red envelopes
D.take pictures
(2)Why does children know more than their parents do nowadays?
A.Because parents teach the children about almost everything.
B.Because children can ask more older generations for help.
C.Because parents are getting old.
D.Because children can get more information by using new technoloies.
(3)What does the underlined word “link” in paragraph 5 mean?
A.teacher
B.connection
C.treasure
D.conversation
(4)Which of the following is NOT true according to the passage?
A.Zhang Ming's “We Chat guide” is made up of drawings and simple words.
B.40% of parents lean about new technologies from their children all over the world on 2014.
C.56.7% of social media users in China are under 30 according to the CINIC
D.Zhang Ming thinks that we should encourage our parents to use more new technolohies.
(5)What's the best title of the passage?
A.Ways of using new technology
B.Kids can also teach parents
C.How parents connect to the world
D.Ways to get information
【答案】
(1)C
(2)D
(3)B
(4)C
(5)B
【解析】本文介绍了大学生张明教他的父母使用微信。在这个信息时代,孩子知道的比父母更多。依张明来看,教父母学会用微信,能够拉近与父母的关系。
(1)细节理解题。根据With drawings and simple words, the step-by-step guide explains how to send messages, take pictures and make video calls. Zhang made the guide for his parents.可知张的父母用微信向导可以学会发短信,拍照,视频电话,因此没有抢红包。故选C。
(2)细节理解题。根据 Zhou said the Internet and other forms of media give children ways to get information besides from asking older generations(长辈). Therefore, in the age of information, it's possible that children know more than their parents do.可知孩子比父母知道的更多是因为网络和其他媒体这些新技术给孩子更多的信息。故选D。
(3)词义猜测题。根据between their family and the new environment.可知这是家庭和新环境之间的联系,故选B。
(4)推理判断题。根据According to the China Internet Network Information Center(CINIC), 56.7 percent of Internet users and 67.2 percent of social media users in China are under the age of 30.可知根据CINIC可知在中国56.7%的网络使用者和67.2%的社会媒体使用者是在30岁以下,故选C。
(5)标题归纳题。根据Parents used to teach their kids about almost everything. Now for the first time, the teachers become the students, and the students turn into the teachers.可知现在父母成为学生,孩子成为老师,因此本文主要介绍的是孩子教父母。故选B。
【题目】用方框中所给单词的适当形式填空,使短文完整、通顺。每词限用一次。
clever be choose do old you like write success health |
When you get up in the morning, do you find it hard to what clothes to wear?
If so, you probably need help to make the bigger choices in your life, like what to do when you're .
Brave New Girls, by an American author Jeanette Gadeberg, will help you make such choices. To make them, it says, you must be a brave new girl. A brave new girl is the one who's confident, and happy. A brave new girl can realize her dream.
To be brave, you need to make decisions by . Other people may tell you what to do, but you should not listen to them. You should only do what you want.
If you always wear clothes your favorite TV star, for example, you should stop so. Instead, you should become your own star and wear the clothes you like.
The book also says that girls must start becoming more confident. If you're confident, you'll in life. A good way to become confident is to realize that you are as as boys. You just look at their grades!
Today's brave new girls will become tomorrow's brave new women. Only in this way can you achieve your dreams and become who you want to .
【题目】 Military training is not just a Chinese tradition. Students in other countries also have it. Let's take a look!
China| Military training in China usually teaches students things like standing at attention (站军姿), goose-stepping (正步走) and folding a quilt (叠被子). Some students say that it is not useful. But others feel it encourages them to be more independent (独立的) and responsible (有责任感的).
The US | US schools don't force (强迫) students to take military training. If children are interested in the military, they can attend military camps. These activities help children work in a team and encourage them to work out problems on their own. For example, a group might have the task of climbing over (翻越) a high wall. If even one person cannot climb over the wall, the whole group needs to do it again. So everyone must help each other and finish the task together.
The UK| The UK pays attention to military training for students, especially college students. There are Officer Training Corps (军官训练员,OTC) in some universities. In the OTC, students can learn military skills like first aid (急救), weapons (武器) training and radio communications (无线电通讯). Students can make money by taking part in military exercises. They can earn up to 60 per day.
Military training in different 【1】 | ||
Where | 【2】 to do | Feelings |
China | ※Learn how to【3】 at attention, do the goose-stepping and fold quilts. | ※Some people think it encourages students to be more 【4】 and responsible. |
The US | ※Finish tasks【5】 , such as climbing over a high wall. ※If even one person【6】 , the whole group needs to do it again. | ※It is【7】 for children to take part in them because they help children to work in a team and encourage them to work out problems by 【8】 |
The UK | ※OTC in some universities【9】 students chances to learn first aid, weapons training, radio communications and so on. ※They can also earn money from training. | ※ Students learn a lot of military【10】during the training. |