题目内容
【题目】You can't always predict(预测)a heavy rain or remember your umbrella. But designer Belyaev doesn't think that forgetting to check the weather forecast before going out should cause you to get wet. That's why he created Lampbrella, a lamp post(柱)with its own rain-sensing(感应)umbrella.
The designer says he came up with the idea after watching people get wet on streets in Russia. “Once, I was driving on a central Saint Petersburg street and saw the street lamps lighting up people trying to hide from the rain. I thought it would be fit to have a canopy(伞篷) built into a street lamp,” he said.
The Lampbrella is a post-looking street lamp fitted with an umbrella canopy. It has a built-in electric machine which can open or close the umbrella. Sensors(传感器) then make sure that the umbrella offers walkers shelter(遮蔽) whenever it starts raining.
Besides the rain sensor, there's also a 360° moving sensor on the street lamp which finds whether anyone is using the Lampbrella. After three minutes of not being used the canopy is closed.
According to the designer, the Lampbrella would move at a rather low speed, in order not to hurt the walkers. Besides, it would be fixed on the ground to protect from possible lightning strike. Each Lampbrella would offer enough shelter for several people. Being fixed at 2 meters off the ground, it would only be a danger for the tallest of walkers.
While there are no plans to take the Lampbrella into production, Belyaev says he recently introduced his creation to one Moscow Department, and believes that his creation could be fixed on any street where a lot of people walk but there are no canopies to provide shelter.
【1】What does the underlined word “forecast” mean in Chinese?
A. 预报 B. 情况 C. 查询
【2】For what purpose did Belyaev create the Lampbrella?
A. To remind people to take an umbrella.
B. To check the weather forecast.
C. To protect people from the rain.
【3】Which of the following shows how the Lampbrella works?
![]()
【4】Which of the following is NOT true according to the passage?
A. His creation was inspired by an experience from Belyaev's words in Paragraph 2.
B. Paragraph 5 mainly tell us about the Lampbrella’s safety.
C. The Lampbrella will be put into immediate production.
【5】The best title for this passage should be _____.
A. THE USE OF THE LAMPBRELLA
B. HOW TO PREVENT RAIN
C. THE NEW INVENTION-LAMPBRELLA
【答案】
【1】A
【2】C
【3】B
【4】C
【5】C
【解析】
试题分析:这篇短文主要介绍了设计师Belyaev为没有听天气预报没有带雨伞的人设计的一种公共防雨工具,灯柱雨伞。它可以通过传感器在下雨天自动打开,还可以通过传感器感应如果没有人就会闭合。
【1】词义猜测题。根据短文第一段设计师Belyaev认为没有看天气预报就出门不应该被淋湿,故选A。
【2】细推理判断题。根据第一段But designer Belyaev doesn't think that forgetting to check the weather forecast before going out should cause you to get wet. That's why he created Lampbrella。可知that指上文被雨水淋湿,故选C
【3】推理判断题。根据短文It has a built-in electric machine which can open or close the umbrella. Sensors(传感器) then make sure that the umbrella offers walkers shelter(遮蔽) whenever it starts raining. 可知是传感器传给机器什么时间打开雨伞故选B
【4】是非判断题。根据第六段While there are no plans to take the Lampbrella into production,可知还没有计划将它投入生产,故选C
【5】归纳理解题。根据短文的大意可知主要介绍了一项使人们免于淋雨的新发明故选C
【题目】Using buses in Japan can be difficult for foreign tourists because there are usually few English signs, and there are different systems of ticketing in different companies.Below is a description of the most common system:
![]()
Enter the bus through the back door (or front door if there is only one door). |
When entering, pick up a ticket from a small machine.A number is printed on the ticket, which you will later use to determine (确定) your fare (票价). |
A display (显示) above the driver shows the next stop and the fares for that stop.To determine your fare, match the number on your ticket with the number and fare on the display. |
When your stop is nearing, press one of the buttons (按钮) on the wall to tell the driver that you wish to get off at the next stop. |
If you do not have the exact fare, use the changing machine to get small coins. |
When getting off, put your ticket and the exact fare into the box next to the driver. |
【1】It’s ______ for foreigners to take the bus in Japan.
A.easy B.convenient (便利的)
C.difficult D.useful
【2】If there is a bus with two doors, you should get on through ______.
A.te front door B.either the back door or the front door
C.the back door D.neither the back door nor the front door
【3】When you get on a bus, you should ______.
A.buy a ticket B.show the ticket to the conductor (售票员)
C.give a ticket D.pick up a ticket without money
【4】If you want to get off, what should you do?
A.Call up the driver.
B.Press one of the buttons on the wall.
C.Shout to the conductor.
D.Just wait for the bus to stop.
【5】If you do not have the exact fare, what should you do?
A.Use the changing machine.
B.Change money with others.
C.Change money in a bank.
D.Pay for the ticket next time.