题目内容
【题目】阅读下面图文,简要回答所给问题。
Since China carried out it's help to the poor policy, the government has took many measures to make sure that people from poor families can go to hospital. At the same time, all hospitals have set up a “green channel” to provide poor people who cannot afford medical treatment with financial(经济的) support.
Some hospitals are also taking their own steps to provide assistance(援助). One of the hospitals in Hangzhou has set up an online charity community called “i-home”, which is set up specially for poor patients. They can communicate about their problems with doctors online before they go to hospitals. The “i-home” also provides interest-free(无息的) loan(贷款) for poor patients.
Zhang Kai, who came from a rural family in Zhejiang, said his family sank into hopelessness when his father was found to have a rare(罕见的) disease. The treatment would cost 30,000 yuan and his family couldn't afford it at all.
A teacher called to tell him how to use the “i-home” system and how to get help from the “green channel”. Zhang Kai said,“I have received a 5,000 yuan loan from the ‘i-home’. And the hospital has also agreed to reduce the medical fee(费用) by 10%.” He said he now has nothing to worry about. “As I will graduate from university in a month and I have found a job in a company, I will help my father to pay back the loan.”
![]()
【1】How much did the government spend to provide financial help in 2016?
____________________________________________ .
【2】Is “i-home” set up to help poor students with their living expenses?
____________________________________________ .
【3】Why did Zhang Kai's family sink into hopelessness?
____________________________________________ .
【4】According to the passage, how much more will Zhang Kai's family need for the medical fee besides assistance from the “i-home” and the hospital?
____________________________________________ .
【5】What do you think of “i-home”? Why?
____________________________________________ .
【答案】
【1】 Nearly_60_million_yuan.
【2】 No,_it_isn't.
【3】 Because_Zhang_Kai's_father_was_found_to_have_a_rare_disease.
【4】 22,000_yuan.
【5】 I_think_it_is_very_helpful,_because_it_is_set_up_to_help_poor_patients./...(开放性试题,答案合理即可)
【解析】
这篇文章通过实例介绍了一些医院现在开始开设绿色通道,来帮助那些无法支付医疗费用的人来减轻负担。
【1】句意:在2016年,政府花费了多少钱去提供财政援助?本题需要观察文中的图表,其标题是“政府花费在医疗上的财政援助”,横坐标2016年对应的数字是60,纵坐标的单位是百万,所以2016年花费的是“接近六千万元”,故填Nearly 60 million yuan.
【2】句意:“我的家”建立是为了帮助贫困学生解决生活开支问题的吗?原文“Hangzhou has set up an online charity community called “ihome”, which is set up specially for poor patients.”(杭州已经建立了在线慈善社区“我的家”,尤其是为了贫困的病人的),所以“我的家”不是为了帮助贫困的学生的,故填No, it isn't.
【3】句意:为什么张凯的家陷入了绝望?原文“Zhang Kai, who came from a rural family in Zhejiang, said his family sank into hopelessness when his father was found to have a rare(罕见的) disease.”(张凯,来自浙江的一个城市家庭,表示他的家庭陷入了绝望,因为他的父亲被发现患上了一种罕见的疾病)说明了陷入绝望的原因,故填Because Zhang Kai's father was found to have a rare disease.
【4】句意:根据这篇文章,除了来自“我的家”和医院的帮助之外,张凯的家庭还需要多少医药费?原文“The treatment would cost 30,000 yuan”(治疗将花费30000元)说明了花费的总价。原文“I have received a 5,000 yuan loan from the ‘ihome”(我已经收到了来自“我的家”的5000元贷款),原文“hospital has also agreed to reduce the medical fee(费用) by 10%.”(医院也已经同意减少医疗费用的10%),也就是减少30000元的10%,即3000元,所以他会有5000的援助和3000的援助,他一共只需要支付22000元(30000-8000=22000),故填 22,000 yuan.
【5】句意:你认为“我的家”怎么样,为什么?这里是开放性问题,可以对这个项目做出一定的评价,可以看得出这个项目对张凯的家庭起到了雪中送炭的效果,可以说“我认为这个项目很有帮助,因为它被建立来帮助贫困的病人”,可填: I think it is very helpful, because it is set up to help poor patients.