题目内容
12.Moms take care of their children life and dads bring home food and make the family rules.These are the roles moms and dads fall into when they become parents and it's common among all cultures.But times change and parents'roles seem to be changing,too.More women are bringing home food by having full-time jobs and men are taking care of their children at home.Chinese TV show Where Are We Going,Dad?provides a closer look at the changing roles of dads in modern family life.The show follows the adventures(冒险经历)of five celebrity(明星)dads who take trips with their young children (aged 4to 6)and try to complete a set of tasks.It shows how young dads are trying hard to find the best way to raise their children and keep a closer relationship with them.Young dads no longer want to be cold.
Psychologists(心理学家)say that a strong fatherly influence is important in a child's development.Fathers teach their children skills and encourage them to try new things.They also give them a sense of safety.A child learns that if something goes wrong,he or she can depend on dad to help fix it.The psychologists also say that without a dad,a child is more possible to drop out of school and get into trouble.
A mother's love is important,and so is a father's love.Chen Mo,a psychology professor says,"It takes both parents to raise a child.Children have different needs at different ages and this needs to be considered by both parents."
61.What are the common roles of moms and dads in all cultures?A
A.Moms take care of their children and dads bring home food and make the family rules.
B.Moms bring home food by having full-time jobs and dads take care of their children at home.
C.Both parents take care of their children at home.
D.Both parents go out to work,while grandparents take care of their children at home.
62.What are the young dads trying to do in the show?B
A.They are trying hard to find the best way to raise their children and keep a closer relationship with them.
B.They are trying to complete a set of tasks with their kids.They are also trying hard to find the best way to raise their children and keep a closer relationship with them.
C.They are trying to make more money.
D.They are trying to be cold to their kids.
63..Why is a strong fatherly influence important in a child's development?A
A.Fathers teach their children skills and encourage them to try new things.They also give them a sense of safety.
B.If something goes wrong,a child can depend on dad to help fix it.
C.With a dad,a child can do better in school work.
D.Without a dad,a child is more possible to drop out of school and get into trouble.
64.What is a child more possible to do without a dad?D
A.Stay out late
B.Get into trouble and do badly in school work.
C.Drop out of school.
D.Drop out of school and get into trouble.
65.Why does it take both parents to raise a child?C
A.A child feels safer with both parents.
B.A child feels happier with both parents.
C.Both parents need to consider that children have different needs at different ages.
D.It is both the father's and the mother's duty to raise a child.
分析 文章大意:这篇短文主要介绍了以前妈妈照顾孩子爸爸挣钱养家并制定家规的普遍现象随着时代的发展在有所变化.心理学家说,母爱是重要的,父爱也是非常重要的.孩子在不同年龄的有不同的需求,需要父母两个人去思考.
解答 61-65:ABADC
61题答案:A 细节理解题.根据短文第一段Moms take care of their children life and dads bring home food and make the family rules.These are the roles moms and dads fall into when they become parents and it's common among all cultures.描述,可知妈妈照顾孩子爸爸给家庭带来食物并制定家规,这一现象在所有文化中都是普遍的.故选A
62题答案:B 细节理解题.根据第二段…and try to complete a set of tasks.It shows how young dads are trying hard to find the best way to raise their children and keep a closer relationship with them.描述,可知在节目中爸爸们所尽力做的事情.故选B.
63题答案:A 细节理解题.根据第三段心理学家的话Fathers teach their children skills and encourage them to try new things.They also give them a sense of safety.父亲教孩子技巧,鼓励他们尝试新事物.他们也给他们安全感,故选A.
64题答案:D 细节理解题.根据第三段The psychologists also say that without a dad,a child is more possible to drop out of school and get into trouble.心理学家还说,没有爸爸,孩子更可能辍学,陷入麻烦.故选D.
65题答案:C 归纳理解题.根据第四段心理学家的话"It takes both parents to raise a child.Children have different needs at different ages and this needs to be considered by both parents."可知因为孩子在不同的年龄有不同的需要,这需要父母两个人去思考.所以需要父母共同抚养孩子.故选C.
点评 本文是一篇日常生活类阅读,题目涉及多道细节理解题,做题时结合原文和题目有针对 性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案.
| A. | will visit | B. | have visited | C. | am visiting | D. | was visiting |
Every night she spends two hours(48)Akids with math for twenty years.All kids living on her street can get her help without payment (报酬).She was a famous math(49)Abefore she retired (退休) from a middle school.
She gets up early in the morning,then does sports,goes shopping or helps cleaners(50)Cthe street.
When the kids come for help,she feels(51)Band tries her best.People asked her(52)A.She said,"I love it.It makes me happy to help them."
She lives happily every day and always says hello to people around her(53)Ca smile.
"I've decided to love everything around me.So I'm glad to do(54)D.I'm thankful for those kids who come to me for help.Each kid is my best(55)B.I love them very much and I like to help them every day."she said.
Really,a good decision decided on what one does in life.
| 46.A.and | B.or | C.but | D.so |
| 47.A.look like | B.look at | C.look for | D.look after |
| 48.A.helping | B.working | C.studying | D.teaching |
| 49.A.teacher | B.nurse | C.worker | D.cleaner |
| 50.A.do | B.run | C.clean | D.play |
| 51. A.lazy | B.happy | C.sad | D.boring |
| 52.A.why | B.where | C.when | D.how |
| 53.A.for | B.on | C.with | D.in |
| 54.A.any | B.nothing | C.something | D.everything |
| 55.A.example | B.gift | C.teacher | D.guard |
--Don't worry.We've got another four helpers who will be right here doing the voluntary work soon.( )
| A. | little work | B. | lots of money | C. | a long time |
--Thanks for reminding me.( )
| A. | leave behind | B. | look out for | C. | try taking |
But unluckily,most students don't know how to take notes.
Write down key facts.
If your teacher writes notes on the blackboard,that's great.You can copy them or write down the most important facts of all in class.(62)D For example,some teachers may focus on lots of dates and facts in class,but they only write the important ones on the blackboard.(63)E But they may say something important again and again.
Ask.
(64)A If your teacher speaks too fast and you can't follow what he is saying,you can ask him after class.
Compare.
Comparing your notes with your classmates'can be good for your learning.It can also help you and your classmates correct some mistakes.
Organize.
Note-taking also needs organization.Keep notes for each subject in one notebook,so that you can find everything easily when a test comes.(65)CIf you decide to recopy your notes every evening,you'll surely have less time to watch TV.But you'll save time in the coming test.
根据材料内容,从下面五个选项中选出能填人文中空缺处的最佳选项,使短文意思通顺、内容完整,并将其标号填写在题号后的横线上.
| A.Don't be afraid to ask your teacher to repeat what you miss. B.It can make you confident when you are studying C.good note-taking takes time D.Different teachers do things differently E.Other teachers may not write anyting down |