题目内容

【题目】 "A Bite of China"is the name of a TV program on CCTV-1 and CCTV-9. It's made by our country's best directors, three of whom have won international prize. It began 2 years ago, showing traditional specialty dishes in different places of China. It's causing a spending storm. And more importantly, it offers you rich knowledge of geography, history and culture when Chinese eat.

The program shows us the beautiful and perfect ways of food-making. And it's not _________about dishes, it also gets people from different places to tell stories about their experience with food.

As the program serves as a window allowing the world to better understand China, they want to help people all over the world enjoy the beauty of Chinese food, and learn Chinese customs and social realities(现实)as well.

The TV program is very popular among people both at home and abroad. After the program, many Chinese restaurants have increased in business. Visitors have come a long way to enjoy the food mentioned in the program. The program also helps people to speak out about their food safety.

Gao Ya, a Chinese who lives in Germany, wrote, "The tastes of home, memories of childhood, joys of work and dream of life, I was moved by each simple story. And this made me sadder because we are losing a lot of these knowledge. Those traditional ways of activities are dying out because of the modern life."

1Which of the following doesn’t “A Bite of China” show us?

A.Traditional specialty dishes and nice ways of food-making.

B.Knowledge of geography, history and culture.

C.Stories about people’s experience with food.

D.Ads of different Chinese restaurants.

2The word “ ” can be filled in the blank in Paragraph 2.

A.reallyB.likeC.onlyD.also

3How does the program get the world to better understand China?

A.Only by enjoying the beauty of Chinese food.

B.By learning about Chinese food, customs and social realities.

C.By speaking out about the food safety.

D.By opening a Chinese restaurant.

4Why does Gao Ya feel sad when she watches the program?

A.Because the traditional ways of activities are dying out.

B.Because she was moved by stories of work and life.

C.Because she misses the tastes of home.

D.Because she can’t watch the program in Germany.

5According to the passage, which of the following is NOT true?

A.People can watch the program on both CCTV-1 and CCTV-9.

B.The program is popular all over the world.

C.Two of the directors have won the international prize.

D.Restaurants with the food mentioned in the program have increased in business.

【答案】

1D

2C

3B

4A

5C

【解析】

《舌尖上的中国》是CCTV-1CCTV-9电视节目名称。 它是由我国最好的导演制作完成的,呈现了中国不同地方的传统特色菜。它的播出引起了一场消费风暴。更重要的是,它丰富了我们的地理知识,历史知识和饮食文化知识。节目深受国内外观众的欢迎。

1细节理解题。根据“showing traditional specialty dishes in different places of China.”“The program shows us the beautiful and perfect ways of food-making”可知《舌尖上的中国》节目展示了传统特色菜和美食制作方法;根据“it offers you rich knowledge of geography, history and culture when Chinese eat.”可知它提供了丰富的地理、历史、和饮食文化知识;根据“it also gets people from different places to tell stories about their experience with food”可知它展示给我们对食物的体验故事。餐馆广告不是节目内容涉及的,故选D

2词义猜测题。根据“it also gets people from different places to tell stories about their experience with food可知此处句意为:它不仅是关于菜肴的,它还让来自不同地方的人们讲述他们对食物的体验。not only…(but) also,不仅……而且……,故选C

3细节理解题。根据第三段“they want to help people all over the world enjoy the beauty of Chinese food, and learn Chinese customs and social realities(现实)as well可知该节目通过了解中国食物之美,中国文化及社会现实使世界更好的理解中国,故选B

4细节理解题。根据“And this made me sadder because we are losing a lot of these knowledge. Those traditional ways of activities are dying out because of the modern life可知她悲伤的原因是失去了很多关于食物的知识,那些传统的活动方式正因为现代生活而消亡,故选A

5细节理解题。根据“A Bite of China"is the name of a TV program on CCTV-1 and CCTV-9”可知《舌尖上的中国》可以在中央19频道观看,故A正确;根据“The TV program is very popular among people both at home and abroad”可知这个节目在全世界都受欢迎,故B正确;根据“It's made by our country's best directors, three of whom have won international prize可知是三个导演不是两个导演获得了国际奖,故C错误;根据“After the program, many Chinese restaurants have increased in business. Visitors have come a long way to enjoy the food mentioned in the program.”可知有节目中提及食物的餐馆生意提升了,故D正确。结合问题,故选C

练习册系列答案
相关题目

【题目】 Being happy is an ability, which means we need to learn how to do it. This, perhaps, explains why around one in four undergraduate students at Yale University in the US have signed up (报名) for its Psychology and the Good Life course this semester. The course actually set a record of being the most popular in Yale’s 316-year history.

Laurie Santos, the psychology professor who will be running the course, believes that the high school lives which her students must have had are the reason that the course is so popular. It’s likely that students who get into top universities like Yale had a difficult time in high school. In order to stand out, they had to surround themselves with endless tests, competitions, and so-called “hobbies”, which made them very unhappy. "A lot of us are anxious (焦虑的), stressed, numb (麻木的)," Alannah Maynez, a 19-year-old undergraduate student at Yale, told The New York Times,“and I won’t miss such a chance.”

Yale isn’t the first university to offer such courses. Back in 2006, Harvard introduced its Positive Psychology class, and about 900 students signed up for it. There are now many universities in the US that have started courses on positive psychology, including the University of Pennsylvania and Claremont Graduate University.

It may sound sad when Harvard student Nancy Cheng called Positive Psychology a “self-help class”. But it’s a good thing that students accept that they have a problem, instead of having to pretend that everything is fine in front of everyone.

It’s true that being happy is an ability, and it’s OK that you may not have it yet. However, it’s never too early—or too late—to start learning.

1Many students at Yale University have signed for the Psychology and the Good Life course because ______ __.

A.students who get into top universities had a difficult time in high school

B.it is the most popular course in Yale’s 316-year history

C.Laurie Santos, the psychology professor will be running the course

2What does Alannah Maynez think of the psychology course?

A.Popular.B.Meaningless.C.Useful.

3How many universities that have positive psychology courses are mentioned in the passage?

A.FourB.One.C.Two.

4What does the underlined word “pretend” mean?

A.掩盖B.假装C.承认

5From the passage, we can know that________.

A.it’s never too early or too late to start learning how to be happy

B.Yale is the first university to offer psychology courses

C.Nancy Cheng thought the course helped her a lot to be happy

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网