题目内容

【题目】阅读理解
Three small fish lived in the sea. When they were very young, their parents died. They had to look after each other day after day. Finally, they grew up and could swim in deep water.
One morning, a big wave(浪) pushed the three fish to a shallow water. It also pushed a small boat there. It was hard for them to go back to the sea because the boat was right in front of them. The largest fish realized(意识到) that they were in danger, and said they had to find a way to leave there as fast as possible. The second largest fish agreed with his elder brother, but the youngest one did not. He said that there was much time for their activities, so he would not worry at all and still swam happily.
At last, the largest fish returned to the sea by jumping over the lowest part of the boat. The second largest fish were also successful in joining his elder brother in the other side of water. But the youngest one still swam there happily.
Two hours later, when the sun came up, the water in the small shallow part dried up(干). The youngest fish died finally.
(1)When the three fish were young, _____________.
A.their parents looked after them
B.they looked after their parents
C.they looked after each other
(2)What does the word “shallow” mean?
A.盐的
B.淡的
C.浅的
(3)When the three small fish were in the shallow water, ____________.
A.only the largest fish decided to return to the sea
B.only the second largest decided to return to the sea
C.the youngest refused to return to the sea
(4)What happened in the end?
A.They all returned to the sea.
B.The largest fish and the second largest fish returned to the sea by boat.
C.The youngest fish couldn't return to the sea any more because he died finally..
(5)Which is the main idea of the article?
A.We should look after each other when we are young.
B.We must accept the elder people's advice.
C.We should think about tomorrow while enjoying ourselves today.

【答案】
(1)C
(2)C
(3)C
(4)C
(5)C
【解析】这篇短文主要讲述了生活在海洋里的三条小鱼,有一天,被带到了浅水处。最大的鱼意识到危险,便跳回深水,第二条也随之回去了,只有最小的鱼不以为然,最后死于缺水当中,暗示人们要意识到潜在危险的道理。
(1)细节理解题。根据When they were very young, their parents died. They had to look after each other day after day.故选C。
(2)词义猜测题。根据The largest fish realized(意识到) that they were in danger, and said they had to find a way to leave there as fast as possible.及短文最后Two hours later, when the sun came up, the water in the small shallow part dried up(干).可以推测shallow是浅的意思,故选C。
(3)细节理解题。根据but the youngest one did not. He said that there was much time for their activities, so he would not worry at all and still swam happily.故选C。
(4)细节理解题。根据Two hours later, when the sun came up, the water in the small shallow part dried up(干). The youngest fish died finally.故选C。
(5)归纳理解题。根据短文讲述了的三条小鱼故事,可知作者暗示人们要意识到潜在危险的道理。故选C。

练习册系列答案
相关题目

【题目】阅读下列短文,从每题所给的四个选项中选出最佳选项。
C
There are 365 days in a year. We sleep 8 hours a day, so we have 122 days for sleeping. Then our work time has 243 days left(剩下). But there are 52 weekends in a year. Each weekend is two days. We lose another 104 days a year for work. It takes us about one hour to have breakfast and supper. This comes to 15 days over a year. But we can't work all that time—we need a holiday(假期). Let's say we have three weeks' holiday. We don't work all day. Four free hours each evening takes up 61 days. We have to remember that we get 2 days' holiday at Easter, 3 at Christmas and 1 at the New Year. There are also 4 Bank holidays. Take those 10 days away and we have 32 days for work. But then we have one and a half hours' lunch every day, and half an hour's coffee break. That comes to 30 days a year. This means that we have only a few days left for work every year!
(1)How many days do we sleep in a year?
A.365.
B.122.
C.8.
D.52.
(2)We spend 15 days on __________.
A.rest
B.coffee break
C.lunch
D.breakfast and supper
(3)Which of the following is true?
A.Each weekend is one day.
B.We have 61 days for free time.
C.We get 3 days' holiday at Easter
D.Coffee break takes us one hour.
(4)According to the passage, we know that we have ______ time to work every year.
A.a few
B.a little
C.too much
D.too many
(5)The writer means __________.
A.we should know the numbers
B.a few days for work is enough
C.we need more holidays
D.time is important and we'd better not waste(浪费) it

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网