题目内容

【题目】根据短文理解,选择正确答案。

Imagine the situation. You are driving along a desert or on a mountain. You have no idea where you are. You passed the last house two hours ago. Then your car breaks down. It is night and it is cold. You have no mobile phone. What do you do? Well, next time take a GPS with you. This invention may be able to help you. It is a device(装置) which uses satellites (卫星) to find the user's position(位置). It can find your position to within 20 metres. A GPS cannot start your car, but at least you will know where you are.
GPS, which means Global Positioning System, is a small radio receiver. It looks like a mobile phone. You can hold it in your hand, or put in your pocket. It is sometimes put into a watch or a telephone. We also find GPS devices in cars, planes, or boats. Some of these devices have electronic maps, so you know where you are. For example, in a city they can tell you the name of the street.
There are three parts to the Global Positioning System. The first part is the receiver. You can hold it in your hand, or have it fixed into your car, plane, etc. The second part is a group of satellites orbiting the Earth. The receiver contacts at least four of the satellites and calculates(计算) its position. The third part of the system is a network of ground stations. They are all over the world. They control the satellites and make sure they are working well.
Some people think that in the future the GPS will be as common as the mobile. They are becoming cheaper and more and more accurate(精确的). There are also new uses for the GPS. Perhaps they will become like watches. Everyone will have one and you will never be lost again.
(1)According to the passage, with the help of the GPS, people __________.
A.can't be lost in a new city
B.can't find their way in different countries
C.can learn about the culture of an unknown place
D.can spend the least time getting to another place
(2)We can learn from the passage that ____________.
A.there are three parts to the GPS
B.a GPS can't be put into a watch
C.a GPS can help you start your car
D.the GPS are becoming more and more expensive
(3)The underlined word “They” in paragraph 3 means “____________”.
A.Receivers
B.GPS devices
C.Satellites
D.Ground stations
(4)The passage is mainly about _______________.
A.the history of the GPS
B.the introduction of the GPS
C.the shape of the GPS
D.the three parts of the GPS
(5)What can we infer(推断) from the passage?
A.All GPS devices have electronic maps.
B.People in many countries will use the GPS for free.
C.The receiver of the GPS contacts at least five of the satellites.
D.The GPS will become more and more common in everyday life.

【答案】
(1)A
(2)A
(3)D
(4)B
(5)D
【解析】短文大意:这篇短文主要介绍了卫星定位系统的工程及工作原理。

(1)根据短文第一段It can find your position to within 20 metres. A GPS cannot start your car, but at least you will know where you are.描述,可知卫星定位系统能让你知道自己在哪儿。故选A,不会在新城市中迷路。故选A

(2)根据第三段There are three parts to the Global Positioning System.描述,可知卫星定位系统有三个部分。故选A。

(3)联系下文The third part of the system is a network of ground stations.描述,可知指的是地面接收站。故选D。

(4)这篇短文主要介绍了卫星定位系统的工程及工作原理。故选B,介绍卫星定位系统。故选B

(5)根据短文最后一段描述,可知卫星定位系统在日常生活中会变得越来越普通。故选D。

练习册系列答案
相关题目

【题目】请阅读下面图文,简要回答所给问题。
(B)
Living in the age of “Internet+”, more and more electronic productd and Apps have changed people's lifestyles in many ways, such as reading habits and sports events.
● Electronic Reading
Instead of reading paper books, more people like to use electronic devices (设备) to read in China now. The reading time spend on them is getting longer. Chart I shows different reading time from a survey. However, even though people spend much time on e-books, the traditional paper books are still popular among readers. Research has shown that readers remember more information from paper books than e-books. To oour great joy, the number of books that each person read in 2016 in China reached 7.86, which increased a lot more than before.

● Electronic Sports
Just like soccer, basketball and baseball, e-sports has become very popular around the worlde. E-sports is short for electronic sports. It is more than just children playing games in their bedrooms. In e-sports, teams of gameers play electronic games in front of many people and compert. And they need to put in a lot of hard work and training. Chart II shows the top three most fllowed e-sports among Chinese college students from a survey last yeat.
Actually, e-products play an important role in our daily life. They have not only changed our life but also made the world colorful. One coin has its two sides. As teenagers. If we put the e-products into good use, they can add more fun to our life and become good helpers to our study.
(1)According to the passage, why are the paper books still popular among readers?

(2)Chart I shows the reading time on WeChat is more than that on newspaper. How much more time?

(3)Do you like reading paper books or electronic books? Why?

(4)We can draw a conclusion that many young people want to be a hero in their mind from Chart II. How can you know it?

(5)In the age of “Internet +”, what influence do you think the e-products have on us?

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网