题目内容

【题目】I am my mother’s third girl. When I was born, the doctor gently explained to my mother that my left arm was missing, below the elbow (). Then he gave her some advice, “Don’t treat her any differently from the other girls.” And she did!

There were five girls in our family and we all had to help out. Once when I was about seven, I came out of the kitchen, “Mum, I can’t peel (……) potatoes. I only have one hand.” “You get back to peel those potatoes, and don’t ever use that as an excuse for anything again!”

Of course I could peel potatoes—with my good hand and my other arm. “Jenny, if you try hard enough,” she said, “you can do anything.”

Once in the second grade, our teacher had each of us race across the monkey bar (攀爬架).

When it was my turn, I said no. Some kids laughed. I went home crying.

The next afternoon Mum took me back to the school playground. “Now, pull up with your right arm,” she advised. She praised me when I made progress. I’ll never forget when I was crossing the bar, the kids were standing there with their mouths open.

It was the way with everything. Mum had the courage to face anything. And she taught me I could, too.

1How many younger sisters did Jenny have?

A. Two. B. Three. C. Four. D. Five.

2What does the doctor’s advice mean?

A. Jenny’s arm could be all right soon.

B. The other girls had the same problem as Jenny.

C. The mother should treat Jenny differently.

D. The mother should treat Jenny the same as the other girls.

3Who peeled the potatoes at last?

A. Jenny. B. Jenny’s mum. C. Jenny’s sister. D. Nobody.

4Why did Jenny’s mother take her back to the school playground the next day?

A. She wanted to tell Jenny she could do anything.

B. She wanted the teacher to let Jenny try again.

C. She would punish the kids who laughed at Jenny.

D. She would like to praise Jenny before the other kids.

5Which is the best title for the passage?

A. A bad-tempered mother. B. Different mother love.

C. doctor’s advice. D. Jenny’s childhood.

【答案】

1A

2D

3A

4A

5B

【解析】这篇短文讲述的是作者生下来的时候就缺少了一只手,虽然有这个残疾,但是作者的妈妈却是像正常人一样的对待她,让她相信别人能做到的事情,她也能做到。

1推理判断题。根据短文的第一句话I am my mother’s third girl可知,作者是她妈妈的第三个女儿,再根据第二段中There were five girls in our family可知,作者的家里一共有五个女儿,由此可知,她有两个妹妹。故应选A。

2细节理解题。根据短文的第一段Then he gave her some advice, “Don’t treat her any differently from the other girls.”可知,医生建议作者的妈妈对待作者应和对待其他女儿一样。原句中的not …differently跟选项中的same是一个意思。故选D。

3细节理解题。根据短文第二段和第三段中“You get back to peel those potatoes, and don’t ever use that as an excuse for anything again!”Of course I could peel potatoes—with my good hand and my other arm. “Jenny, if you try hard enough,” she said, “you can do anything.”可知,当作者向妈妈抱怨说自己不能削土豆皮的时候,她的妈妈仍让她自己想办法去做,最后作者用自己的一只手和另一只胳膊削的土豆皮,作者的名字叫Jenny,故应选A。

4推理判断题。根据短文第三段“Jenny, if you try hard enough,” she said, “you can do anything.”和第五段的内容可知,作者的妈妈告诉她,如果她努力,她可以做到任何事。因此当作者说自己不能跑过攀爬架的时候,作者的妈妈带她来到操场,让她再试一次,是让作者相信自己可以做到。由此可知应选A。

5主旨大意题。这篇短文讲述的是作者生下来的时候就缺少了一只手,虽然有这个残疾,但是作者的妈妈却是像正常人一样的对待她,让她相信别人能做到的事情,她也能做到,根据短文的最后一句话Mum had the courage to face anything. And she taught me I could, too,作者的妈妈有勇气去面对任何事,她也教会了作者,这也是母爱的一种体现。因此B选项的题目最为合适。

练习册系列答案
相关题目

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网