题目内容
【题目】 Lao She wrote Teahouse in 1957. The play shows the life in China between 1898 and 1945. It takes place in a teahouse in old Beijing and it tells us the story of Wang Lifa and his customers(顾客). It asks us to see the teahouse as the centre of the neighborhood. Finally, it says goodbye to old Beijing and its people.
The story starts in 1898 during the Qing Dynasty. It continues in 1916, and finally, it brings the audience to the end of the Anti-Japanese War in 1945. After the war, Wang loses the teahouse and he dies.
Lao She was born in Beijing in 1899. His parents sent him to the Teahouse’s School in Beijing and he learned to teach. Form 1924 to 1929 he taught Chinese to the English in London. He wrote many plays, novels(小说) and short stories. He was named a “People’s Artist” and a “Great Master of Language”. He was one of the greatest Chinese writers of the 20th century.
In Lao She’s Teahouse today, waiters bring tea to the customers and sell them delicious Chinese food. If you like Beijing Opera, folk music, acrobatics or magic shows, you can enjoy them in the teahouse. Lao She’s Teahouse gives a wonderful welcome to everyone from China and from all over the world.
【1】What’s the main idea of Paragraph 4?
A.Lao She.B.Lao She’s Teahouse.
C.The story of Teahouse.D.The play Teahouse.
【2】How many years of life in China is shown in the play Teahouse?
A.57 years.B.45 years.C.98 years.D.47 years.
【3】When does Wang Lifa lose the Teahouse?
A.In 1898.B.In 1916.C.Before 1945.D.After 1945.
【4】Lao She was all of the following except __________.
A.a boss of TeahouseB.a People’s Artist
C.a Great Master of LanguageD.one of the greatest Chinese writers of the 20th century
【5】Who were welcome to Lao She’s Teahouse today?
A.Only Chinese customers.B.Only foreign customers.
C.Every customer from home and abroad.D.Only Beijing opera audience.
【答案】
【1】B
【2】D
【3】D
【4】A
【5】C
【解析】
本文是一篇记叙文,介绍了著名的老舍茶馆以及老舍生平。
【1】题意:第4段的中心思想是什么?
主旨大意。通读原文第4段可知,本段主要说的是如今老舍茶馆的服务项目以及招待对象。B选项Lao She’s Teahouse“老舍茶馆”符合题意,故选B。
【2】题意:小说《茶馆》展示了中国多少年的生活?
细节理解题。根据原文第1段The play shows the life in China between 1898 and 1945可知,《茶馆》展现了1898年至1945年间的中国百姓生活,时间跨度为47年。D选项47 years“47年”符合题意,故选D。
【3】题意:王力发什么时候失去茶馆的?
细节理解题。根据原文第2段it brings the audience to the end of the Anti-Japanese War in 1945. After the war, Wang loses the teahouse and he dies可知,抗日战争1945年结束,战后王力发失去了茶馆并去世了。D选项After 1945“1945年之后”符合题意,故选D。
【4】题意:除了__________,以下对老舍的描述都是正确的。
细节理解题。本题可用排除法解题。根据原文第3段He was named a “People’s Artist” and a “Great Master of Language”. He was one of the greatest Chinese writers of the 20th century可知,老舍被称为“人民艺术家”和“语言大师”,他是20世纪最伟大的中国作家之一。B、C、D选项均符合对老舍的描述,只有A选项a boss of Teahouse“茶馆老板”本文并未提到,故选A。
【5】题意:如今老舍茶馆会招待谁?
细节理解题。根据原文第4段Lao She’s Teahouse gives a wonderful welcome to everyone from China and from all over the world可知,老舍茶馆热烈欢迎来自中国和世界各地的人们。C选项Every customer from home and abroad“国内外每一位顾客”符合题意,故选C。
【题目】选词填空.根据语篇内容,用方框中所给词的正确形式填空,使短文通顺、连贯。方框中有两个词为多余词。
receive minute when helpful early if I from waste three year but |
Michael Leung,a famous TV host (主持人) in Hong Kong, wrote a letter to his son. It is not only to children, but also good for all ages.The following are chosen his letter.
Life is short. While you are it today, you'll realize you are at the end of it tomorrow. So the earlier you start to value your life, the you can enjoy it.
You might not be successful you don't study hard, although a lot of successful people haven't higher education.
I don't expect you to support (供养) me for the rest of life, so I'm not going to do the same for you. You will be living on your own when you grow up.
You can require yourself to be nice to others, you shouldn't expect the same from others.
I've been buying the lottery (彩票) for almost twenty , but I'm still poor. I have never got the place even once. So you have to work hard to be successful. There is no free lunch in the world.
【题目】方框中所给单词的适当形式填空,使对话通顺、正确。每词仅用一次(每空一词)。
steal matter friend valuable attend |
Sandy: Mom, I'm really worried.
Mom: Why? What's the ?
Sandy: I can't find my schoolbag.
Mom: Well, where did you last put it?
Sandy: I can't remember! I a concert yesterday so it might still be in the museum hall.
Mom: Do you have anything in your schoolbag?
Sandy: No, just my books, my pink hair band and some tennis balls.
Mom: So it can't be .
Sandy: Oh, wait! I went to a picnic after the concert. I remember I had my schoolbag with me at the picnic.
Mom: So could it still be at the park?
Sandy: Yes. I left early, before the rest of my . I'll call them now to check if anybody has it.
【题目】阅读短文,根据短文内容,从短文后的五个选项中选出能填入空白处的最佳选项。每个选项只能用一次。
When you are learning English, listening, speaking and writing are important, but reading can also be very helpful. Here are some good reading tips.
. Read something that you can understand. If you need to stop every three words to use a dictionary, it is not interesting.
Try to increase the number of your new words. If there are four or five new words on a page, write them in your notebook. . Instead, try to guess their meaning as you read: First mark them with a pen. Next come back to look them up in a dictionary. . Finally spend some time remembering them.
Try to read regularly(定期地). . Fifteen minutes every day is better than two hours every Sunday. Fix a time to read and keep to it. You could read for fifteen minutes when you go to bed, or when you get up or at lunchtime.
Read what interests you. Choose a book or a magazine about a subject that you like, because you are going to spend time and money reading it. . You can also read newspapers. There are many English newspapers in China. It is easy enough to understand and also there is something interesting in it.
A. So, choose an interesting book. |