题目内容

【题目】 Lao She wrote Teahouse in 1957. The play shows the life in China between 1898 and 1945. It takes place in a teahouse in old Beijing and it tells us the story of Wang Lifa and his customers(顾客). It asks us to see the teahouse as the centre of the neighborhood. Finally, it says goodbye to old Beijing and its people.

The story starts in 1898 during the Qing Dynasty. It continues in 1916, and finally, it brings the audience to the end of the Anti-Japanese War in 1945. After the war, Wang loses the teahouse and he dies.

Lao She was born in Beijing in 1899. His parents sent him to the Teahouse’s School in Beijing and he learned to teach. Form 1924 to 1929 he taught Chinese to the English in London. He wrote many plays, novels(小说) and short stories. He was named a “People’s Artist” and a “Great Master of Language”. He was one of the greatest Chinese writers of the 20th century.

In Lao She’s Teahouse today, waiters bring tea to the customers and sell them delicious Chinese food. If you like Beijing Opera, folk music, acrobatics or magic shows, you can enjoy them in the teahouse. Lao She’s Teahouse gives a wonderful welcome to everyone from China and from all over the world.

1What’s the main idea of Paragraph 4?

A.Lao She.B.Lao She’s Teahouse.

C.The story of Teahouse.D.The play Teahouse.

2How many years of life in China is shown in the play Teahouse?

A.57 years.B.45 years.C.98 years.D.47 years.

3When does Wang Lifa lose the Teahouse?

A.In 1898.B.In 1916.C.Before 1945.D.After 1945.

4Lao She was all of the following except __________.

A.a boss of TeahouseB.a People’s Artist

C.a Great Master of LanguageD.one of the greatest Chinese writers of the 20th century

5Who were welcome to Lao She’s Teahouse today?

A.Only Chinese customers.B.Only foreign customers.

C.Every customer from home and abroad.D.Only Beijing opera audience.

【答案】

1B

2D

3D

4A

5C

【解析】

本文是一篇记叙文,介绍了著名的老舍茶馆以及老舍生平。

1题意:第4段的中心思想是什么?

主旨大意。通读原文第4段可知,本段主要说的是如今老舍茶馆的服务项目以及招待对象。B选项Lao She’s Teahouse“老舍茶馆”符合题意,故选B

2题意:小说《茶馆》展示了中国多少年的生活?

细节理解题。根据原文第1The play shows the life in China between 1898 and 1945可知,《茶馆》展现了1898年至1945年间的中国百姓生活,时间跨度为47年。D选项47 years47年”符合题意,故选D

3题意:王力发什么时候失去茶馆的?

细节理解题。根据原文第2it brings the audience to the end of the Anti-Japanese War in 1945. After the war, Wang loses the teahouse and he dies可知,抗日战争1945年结束,战后王力发失去了茶馆并去世了。D选项After 19451945年之后”符合题意,故选D

4题意:除了__________,以下对老舍的描述都是正确的。

细节理解题。本题可用排除法解题。根据原文第3He was named a “People’s Artist” and a “Great Master of Language”. He was one of the greatest Chinese writers of the 20th century可知,老舍被称为“人民艺术家”和“语言大师”,他是20世纪最伟大的中国作家之一。BCD选项均符合对老舍的描述,只有A选项a boss of Teahouse“茶馆老板”本文并未提到,故选A

5题意:如今老舍茶馆会招待谁?

细节理解题。根据原文第4Lao She’s Teahouse gives a wonderful welcome to everyone from China and from all over the world可知,老舍茶馆热烈欢迎来自中国和世界各地的人们。C选项Every customer from home and abroad“国内外每一位顾客”符合题意,故选C

练习册系列答案
相关题目

【题目】阅读短文,下列问题
C
Young children don't have the skills or knowledge to stay safe in heavy traffic. The following tips(忠告)will be helpful for you to keep your children safe in heavy traffic. Children learn about road safety by watching others. As parents, make sure that you always set good examples. Your children will follow you and think it's OK to do like you. Teach your children to pay attention to traffic lights when you cross the road together with them. This helps them understand when it's safe to cross. Make sure that you walk between your children and the traffic, and hold their hands all the time.
When your children are a little older, you can start to tell them the importance of traffic knowledge. Let them start to understand the reasons why they need to be socareful. Talk with them about road signs and traffic rules.
Ask your children to play in a safe place. Never let them ride bikes on the road without an adult present at rush hour.
The most important thing you can do is to keep your children from getting hurt, so parents encourage them to follow traffic rules. After knowing about traffic rules, they'll volunteer to obey them. In this way, they'll be careful enough to keep themselves away from danger.
根据短文内容回答问题。
(1)Do young children know how to stay safe in heavy traffic?
(2)Who should set good examples to young children on the road?
(3)When doyoung children never ride their bikes alone on the road?
(4)When will children volunteer to obey traffic rules?
(5)What is the passage mainly about?

【题目】 Over the last century, many building trends(潮流)have come and gone. But the buildings designed (设计) by Ieoh Ming Pei, one of the world's best-known architects (建筑), have not. The designs of this Chinese-American architects stands as his special talents to the whole world. However, the man behind the famous buildings died on May 16, at age 102.

During his long work life, Pei has left over 50 buildings with different styles (风格) around the world. According to him, it is dangerous for an architect to be marked with only one style. Instead, he was known for his eclectic style, bringing together opposite ideas into each design-East and West, ancient and modern, natural and man-made.

His style may come from his life experiences. He was born and grew up in China, and then he went to the US to study architecture at 18. He studied at Massachusetts Institute of Technology and later at Harvard. "I've never left China, because home is a place your heart always belongs to", he once said.

Pei tried to include local (当地的) and historical ideas in his designs. When designing Suzhou Museum in the 2000s, Pei made the building go with the city. He built small halls with traditional white walls and dark roofs (屋顶), just like the classical Chinese gardens which Suzhou are famous for. At the same time, the lines and the windows in the roof bring something modern to the museum.

Even in Pei's 80s when he was designing the Museum of Islamic Art in Doha, Qatar, he still kept learning new things. He spent months in the Middle East visiting special places. "A lasting building will always find the place where it comes from," Pei said. That may explain why he and his designs have stood the test of time.

1Ieoh Ming Pei is a(n) ________.

A.engineerB.architectC.scientist

2The underlined word "eclectic" in Paragraph 2 means ________.

A.兼收并蓄的B.富丽堂皇的C.不相兼容的

3From the passage, we know that Suzhou Museum is ________.

A.traditional and modernB.ancient and historicalC.fashionable and new

4Pei was designing the Museum of Islamic Art ________.

A.in the 1980sB.at 18 in the USC.when he was about 80

5Which of the following is true about Ieoh Ming Pei?

A.He has never studied abroad before.

B.He has designed 50 buildings with only one style.

C.Always keeping learning is the secret to his achievement.

【题目】 Every year more people recognize that it is wrong to kill wildlife for “sport”. Progress in this direction is slow because shooting is not a sport for watching, and only those few who take part realize the cruelty and destruction.

The number of gunners, however, grows rapidly. Children too young to develop proper judgments through independent thought are led a long way away by their gunning parents. They are subjected to advertisements of gun producers who describe shooting as good for their health and gun-carrying as a way of putting redder blood in the veins. They are persuaded by gunner magazines with stories honoring the chase and the kill. In school, they view motion pictures which are supposedly meant to teach them how to deal with arms safely but which are actually designed to stimulate(刺激)a desire to own a gun.

Wildlife is disappearing because of shooting and because of the loss of wild land habitat. Habitat loss will continue with our increasing population, but can we slow the loss of wildlife caused by shooting? They seem to forgive shooting for sport because they know little or nothing about it. The only answer, then, is to bring the truth about sport shooting to the great majority of people.

Now, it is time to realize that animals have the same night to life as we do and that there is nothing fair or right about a person with a gun shooting the harmless and beautiful creatures. The gunner like to describe what they do as character building, but we know that to wound an animal and watch it go through the agony of dying can make nobody happy. If, as they would have you believe, gun-carrying and killing improve human character, then perhaps we should encourage war.

1According to the text, most people do not seem to be against hunting because _______.

A.they have little knowledge of itB.it helps to build human character

C.it is too costly to stop killing wildlifeD.they want to keep wildlife under control

2The underlined word “agony” in the last paragraph probably means _______.

A.formB.conditionC.painD.sadness

3According to the text, the films children watch at school actually _______.

A.teach them how to deal with guns safelyB.praise hunting as character-building

C.describe hunting as an exerciseD.encourage them to have guns of their own

4It can be inferred from the text that the author seems to _______.

A.blame the majority of peopleB.worry about the existence of wildlife

C.be in favor of warD.be in support of character-building

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网