题目内容

【题目】江苏省无锡市2015年中考英语试题完形填空 先通读下而的短文,掌握其大意,然后在每小题所给的四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并住答题卡上将该项涂黑。(本大题共 10小题,每小题1分,共10分)

I sat with my friend in a well-known coffee shop. As we enjoyed our coffee, a man entered and sat down beside us. He called the waiter and ordered, "Two cups of coffee, of them there on the wall." We heard this with great and saw that he was served with one cup of coffee but he paid for two. As soon as he left, the waiter put a piece of paper on the wall saying "A Cup of Coffee". While we were still there, two other men had two cups of coffee but paid for three. , the waiter did the same thing. It seemed that this was usual at this place. However, it was something strange for us. Since we had nothing to do with the , we finished our coffee, paid and left.

After a few days, we again had a to go to this coffee shop. While we were enjoying our coffee, a man entered. The way this man was dressed did not match the of this coffee shop. As he seated himself, he looked at the wall and said, "One cup of coffee from the wall." The waiter served coffee to this man with the same . The man had his coffee and left without paying. The waiter took off a piece of paper from the and threw it in the dust bin. Now there was no for us. The great kindness for the people in need shown by the people of this town filled up our eyes with tears.

【1】A. bothB. neitherC. one D. none

【2】A.joyB.interestC.effort D.fear

【3】A. quicklyB. suddenlyC. wisely D. properly

【4】A.InsteadB.AgainC.Indeed D.Anyway

【5】A. shopB. waiterC. matter D. men

【6】A. hurryB. timeC. wish D. chance

【7】A. styleB. standardC. furniture D. colour

【8】A.respectB.courageC.result D.custom

【9】A. boardB. tableC. bill D. wall

【10】A. choiceB. clueC. doubt D. hope

【答案】

【1】C

【2】B

【3】A

【4】B

【5】C

【6】D

【7】B

【8】A

【9】D

【10】C

【解析】

试题分析:文章讲述作者在一个著名的咖啡店看见的一幕,有人在点咖啡的时候,故意多点一杯,服务员会将一张写有一杯咖啡字样的纸贴在墙上,后来的穷人就可以要这杯咖啡,而不用花钱。这个镇上的人们所展示的巨大的善意,使我们热泪盈眶。

【1】C考查代词及语境理解。句意:来两杯咖啡,其中一杯记在墙上。 A. both两者都,表示肯定;B. neither两者都不,表示否定;C. one一,一个;D. none都不,指三者及三者以上都不。从短文后面的叙述可知:该顾客喝了一杯,所以墙上只能记另一杯,故选C。

【2】B考查名词及语境理解。句意:我们很有兴趣地听着并看到给他拿了一杯咖啡而他付了两杯的钱。A.joy高兴;B.interest 兴趣;C.effort努力;D.fear害怕。第一次听到这样的事,作者感到很有兴趣,故选B。

【3】A考查副词及语境理解。句意:他一离开,服务员就把一张写着一杯咖啡的纸贴在墙上。A. quickly快速地;B. suddenly突然地;C. wisely机智地;D. properly恰当地。描写服务员工作起来干净利落。款一付,立马办完所有事。故选A。

【4】B考查副词及语境理解。句意:当我们还在那儿时,另外两个人要了两杯咖啡而付了三杯的钱。服务员又做了同样的事。A.Instead代替,而不;B.Again再一次,又一次;C.Indeed真正地,的确;D.Anyway无论如何。另一批顾客做了同样的事,服务又做了同样的事。故选B。

【5】C考查名词及语境理解。句意:既然我们和这件事没有关系,我们喝完咖啡,付钱,离开了。A. shop商店;B. waiter服务员;C. matter 事情;D. men人。我们与商店里的这事无关,故选C。

【6】D考查名词及语境理解。句意:几天过后,我们又一次有幸到了这家咖啡店。A. hurry匆忙;B. time时间;C. wish希望;D. chance机会。我们又一次有机会到这儿来,故选D。

【7】B考查名词及语境理解。句意:这个人的衣装与这个咖啡馆的风格不协调。A. style风格,款式; B. standard标准;C. furniture家具;D. colour颜色。高贵的咖啡馆与贫穷的顾客不是同一种款式。故选A。

【8】A考查名词及语境理解。句意:喝一杯墙上记着的咖啡,服务员以同样的礼数为这个人提供着咖啡。A.respect尊敬;B.courage勇气;C.result结果;D.custom习俗。根据语境,服务员对顾客不分贫富,都一样的尊重,故选A。

【9】D考查名词及语境理解。句意:服务员从墙上取下一张纸并把它丢进了垃圾桶。A. board板,木板; B. table桌子;C. bill帐单;D. wall墙。服务员把墙上记着别人已付款的咖啡单取下来,表示此杯咖啡已喝。故选D。

【10】C考查名词及语境理解。句意:现在,这件事对我们没有了怀疑。A. choice选择;B. clue线索;C. doubt 怀疑;D. hope希望。作者看到了咖啡馆对记在墙上的咖啡的处理过程,而且被感动得热泪盈眶,对咖啡馆的服务不再怀疑。故选C。

练习册系列答案
相关题目

【题目】 阅读短文,回答问题。(共5小题,每小题2分,计10分)

I might have been full of smart jokes, but I was pretty bad at everything else. What use would I be on the newspaper?

Working on the newspaper meant working with Tilly Turner.

Tilly was the editor and reporter and, unlike me, she was good at everything.

“Well, Magee, what sort of stories do you think we should be working on, for next week?” Tilly asked me, as we walked over to the newspaper room.

I shrugged. I never read the newspaper.

“So far we have stories on pets, and the new teacher, and something on Ms Cramble’s cuckoo clock collection,” she went on.

“Really?” I said.

It was no wonder I never read the newspaper.

Just then I saw something out of the corner of my eye. It looked like Brad Biggens sneaking into the office.

“Did you see that?” I hissed at Tilly.

She looked blank.

注意:1~5题每题不超过5个词。

【1】What was Tilly Turner?

___________________________________________________________________________

【2】Was Magee good at everything?

___________________________________________________________________________

【3】How often did Magee read the newspaper?

___________________________________________________________________________

【4】Who saw Brad Biggens sneaking into the office?

___________________________________________________________________________

【5】What sort of stories have they worked on so far?

___________________________________________________________________________

【题目】广东省2015年中考英语试题】完形填空(10分)

Once upon a time, there was a lazy poor living in a small house with spider webs(蜘蛛网) on the walls and mice running around. People ______ coming into such a dirty place and the poor man was lonely and sad every day. He thought it was poverty(贫困) that______ his unhappy life. One day, the poor man dropped in on a wise old man and asked him for ______ about changing his life. The old man gave him a beautiful vase(花瓶) and said, “This is a magic vase that will bring you _______.” The poor man looked at the vase ______ . Why would he need a vase in his poor house? However , he didn’t want to _______ such a beautiful vase, so he brought it home on the table. “It.s not right for something so beautiful to be ______.” the poor man looked at the vase and thought. Then he picked some wild flowers and put them into it, making it even more beautiful. ______ he was still not satisfied . “It is not good for such a beautiful thing to stand next to a spider web.” At this, he started to do some cleaning in the house and paint the walls. His house turned into _______ place immediately. The poor man _______ . He suddenly realized that in the past it was his laziness that made him poor and unhappy. From then on, he worked hard and his life got better and better.

【1】A.enjoyedB.avoidedC.forgot D.considered

【2】A.led toB.connected toC.made up D.set up

【3】A.serviceB.knowledgeC.advice D.care

【4】A.peaceB.happinessC.mess D.regret

【5】A.sadlyB.nervouslyC.proudly D.surprisedly

【6】A.throw awayB.give outC.pay for D.keep off

【7】A.uglyB. FullC.empty D.dirty

【8】A.AlthoughB.ButC.So D.Because

【9】A.largeB.darkC.strange D.comfortable

【10】A.cheered upB.rang upC.sped up D.stayed up

【题目】任务型阅读. (每空一词)

Trees are one of the oldest citizens(公民) of our earth. Just like US, trees change a lot when they grow. At one to three years old, young trees learn how to protect themselves. For example, many trees grow thorns(刺) to tell animals not to go near. Most young trees have large, deep green leaves so that they can catch enough sunlight and change it into their food and energy. When trees are 4 years old, they begin to grow very fast and become strong enough to face challenges(挑战) in life. At the age of 15, trees become young adults(成年). They grow more slowly and begin to produce flowers and fruit. It is not until the trees are 20 to 25 years old that they become real adults. The trees reach their largest sizes. Adults trees give US many things such as oxygen(氧气) and natural beauty. If we give them good care, they will go on to live healthily for many years. As time goes on, trees begin to grow older and older and even die. At this time, they still have their important place in nature(大自然). In many ways, the life of trees is like our own life experience. Enjoy every minute of the life of the trees and take care of them!

Title(标题): The life of1_______________

Age

Growing

Things they can do

1~3

Growing thorns; having large, deep green leaves

Learn to protect2______________

and catch enough sunlight

4

Growing very fast;

becoming strong enough

3_____________ challenges in life

4________

Becoming young adults;

Growing more slowly

Produce flowers and fruit

20~25

Becoming real adults;

5____________

their largest sizes

Give people many things like oxygen and

natural beauty

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网