题目内容

【题目】完形填空

Hundreds of years ago in a small town, a moneylender lent a lot of money to a poor man. The moneylender, who was old and ugly, the poor man’s beautiful daughter. So he came up with an idea. He said the poor man didn’t need to return the money to him he could marry his daughter. Both the man and his daughter were very .

The moneylender then told them that he would put a small stone and a small white stone into an empty bag. The girl would have to one. If she took the black stone , she would become the moneylender’s and her father’s debt(债务) would be let go. If she picked the white stone, she didn’t need to marry him and her father’s debt would be let go. Her father would be put into prison(监狱)if she refused to pick a stone.

As they talked, the moneylender picked up two stones. As he did that, the girl that he had put two black stones in the bag. He then asked the girl to pick her stone from the bag.

The girl thought for a while and then had an idea. She put her hand into the bag and took out a stone. looking at it, she let it fall onto the path where it became lost among all the other stones. “Oh how I was!” She said, “But never . If you look into the bag for the onethat is left, you will be able to which stone I picked.” This tells: Sometimes we can think about things in a way. Most difficult problems do have an solution

【1】A. pleased B. listened C. loved D. saw

【2】A. if B. unless C. so D. but

【3】A. bored B. afraid C. relaxed D. excited

【4】A. pink B. red C. black D. yellow

【5】A. show B. damage C. check D. choose

【6】A. daughter B. cousin C. wife D. friend

【7】A. again B. still C. never D. hardly

【8】A. said B. feared C. thought D. noticed

【9】A. On B. About C. For D. Without

【10】A. usually B. surprisingly C. quickly D. slowly

【11】A. worried B. clever C. careless D. lucky

【12】A. laugh B. mind C. cry D. complain

【13】A. tell B. explain C. ask D. arrange(安排)

【14】A. saying B. story C. news D. man

【15】A. careful B. funny C. different D. normal

【答案】

【1】C

【2】A

【3】B

【4】C

【5】D

【6】C

【7】B

【8】D

【9】D

【10】C

【11】C

【12】B

【13】A

【14】B

【15】C

【解析】

试题分析:这篇短文讲述的是当我们遇到难题的时候,我们可以换一种方式去思考,也许我们就能找到解决问题的方法。短文中作者给我们讲述了一个故事,故事中的女孩利用自己的聪明才智解决了一个难题。

【1】C动词及语境的理解。句意:这个放款人长得又老又丑,他喜欢这个穷人家的漂亮的女儿。please 高兴,使愉快;listen 听,是一个不及物动词;love 喜欢,爱;saw的原形是see,意思是看见。根据下文he could marry his daughter可知,这个放款人想要娶这个穷人家的女儿,因此这里应该是喜欢,故选C。

【2】A连词及语境的理解。句意:他对那个穷人说如果他能娶他的女儿,这个穷人就不需要还钱了。if 如果;unless除非,如果不;so 因此,所以;but但是。根据句意可知选A。

【3】B形容词及语境的理解。句意:穷人和他的女儿都很害怕。bored 厌烦的;afraid 害怕的;relaxed 放松的;excited兴奋的,激动的。根据文意可知,放款人以要娶他的女儿为条件借给穷人钱,因此穷人和他的女儿都感到害怕。故选B。

【4】C形容词及语境的理解。句意:放款人告诉他们说,他会往一个口袋里放一块黑色的石头和一块白色的石头。pink 粉色的;red 红色的;black 黑色的;yellow黄色的。根据下文if she took the black stone可知,放款人往口袋里放的是黑色的和白色的石头,故选C。

【5】D.动词及语境的理解。句意:这个女孩要选择一个。show 表明,展示;damage 损坏,破坏;check 检查,核对;choose选择。根据文意可知,放款人往口袋里放两个石头,让这个女孩来选一个。故选D。

【6】C名词及语境的理解。句意:如果她选到了黑色的石头,她就将成为放款人的妻子,她父亲的债就不用还了。daughter 女儿;cousin 表兄弟姐妹;wife 妻子;friend 朋友。根据上文的内容可知,这个又老又丑的放款人想要娶穷人家的女儿,所以这里是成为他的妻子。故选C。

【7】B副词及语境的理解。句意:如果她选了白色的石头,她就不需要嫁给他,她父亲的债仍然可以不用还。again 又,再;still 仍然;never 从不;hardly几乎不。根据文意可知,如果这个女孩选到了白色的石头,他们就不用还债,她也不用嫁给放款人。故应该选B。

【8】D动词及语境的理解。句意:当放款人往口袋里放石头的时候,这个女孩注意到他往里面放了两个黑色的石头。said的原形是say,意思是说; fear 害怕;thought的原形是think,认为,思考; notice注意到。根据句意可知选D。

【9】D.介词及语境的理解。句意:她把手伸进口袋,拿出了一块石头。她看都没看,就把它扔在了路上。on 在……上面;about 关于,大约;for 为了,因为;without 没有。根据文意可知,这个女孩知道她拿出来的一定是黑色的石头,所以她看都没看,就把石头扔了。故选D。

【10】C副词及语境的理解。句意:她看都没看,就把它扔在了路上。石头很快就在很多其他的石头中消失不见了。usually 通常地;surprisingly 令人惊奇地;quickly 迅速地;slowly慢地。根据文意可知,当女孩把石头扔在路上的时候,因为路上有很多石头,所以这块石头很快就消失不见了。故选C。

【11】C形容词及语境的理解。句意:她说:哦,我真是粗心。worried 担心的;clever 聪明的;careless 粗心的;lucky幸运的。根据文意可知,这个女孩假装自己粗心把石头掉了。故选C。

【12】B动词及语境的理解。句意:但是没关系,你只要看看口袋里剩下的那个石头,就能知道我拿的是什么颜色的石头了。laugh 笑;mind 介意;cry 哭,喊;complain抱怨。根据文意可知,这个女孩说她即使把石头掉了也没关系,因为他们可以看看口袋里剩下的石头,就能知道她拿的是什么颜色的石头了。所以这里是没关系。故选B。

【13】A动词及语境的理解。句意:但是没关系,你只要看看口袋里剩下的那个石头,就能知道我拿的是什么颜色的石头了。tell 告诉;explain 解释;ask 问,要求;arrange安排。根据文意可知,他们只要看看口袋里剩下的石头,就能知道这个女孩拿的是什么颜色的石头了。故应该选A。

【14】B名词及语境的理解。句意:这个故事告诉我们……。saying 谚语,俗语;story 故事;news新闻,消息; man 人,男人。根据文意可知,这里作者给我们讲述了一个故事,故选B。

【15】C形容词及语境的理解。句意:这个故事告诉我们:有时候我们可以用不同的方式考虑事情,这样就可以解决很多难题。careful 仔细的,认真的;funny 有趣的,滑稽的;different 不同的;normal正常的。根据故事的内容可知,作者通过这个故事想要告诉我们,在遇到困难的时候,我们可以换一种方式思考问题,也许就能找到解决的办法。故选C。

练习册系列答案
相关题目

【题目】短文还原。阅读短文,从短文下面方框中的六个句子中选择五个还原到短文中,使短文通顺完整,衔接自然。

“Homestay is a form of study—abroad program. It allows the visitor to stay with a local family to better understand the local lifestyle. It also helps to improve the visitor’s language ability. If you wish to learn more about foreign cultures or to get foreign experience, you should join this kind of holiday.1”. Said a teacher during a school meeting last term.

After this meeting,2_. At last, I had such a chance to go on such a holiday with some of my schoolmates last month. We went to London, a place where I had wanted to go since years ago.

After we got to London, we went to stay with different families. I was lucky that my host family (寄宿家庭)was a white couple who had a daughter about my age.3_. They were interested in me and I learnt a lot of things from then on.

4. After breakfast, a local teacher would come to take us in his car. Then we would have classes or go on a sight—seeing trip to different places of interest like Big Ben. London Bridge, and Bockingham Palace. We would go back to our own homes after the activities.

The holiday was a valuable experience for me. I enjoyed every minute of it.5. Three weeks later, we had to leave “home” for Hong Kong.

A. Yes, time really flew fast
B. I am sure you won’t be disappointed
C. I always thought about this kind of holiday
D. They treated me as a daughter of their family
E. The holiday was filled with activities every day

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网