题目内容
【题目】D. 根据短文内容回答下列问题
![]()
My mom hates to cook. She'd rather ride her motorcycle or practice rock climbing. She also spends a lot of time with me. Every morning Mom takes me to school by motorcycle. Occasionally I'll come home to find her scaling(攀爬)the side of the house.
As her daughter, I used to feel embarrassed that my mom was so different. But now_________.
It all started with a cooking project. Every student in Mrs. Maitland’s home-economics class was supposed to create an original dish, then present it at school the following Tuesday morning. Mom and I spent hours in the kitchen. We tried jelly-filled hot dogs, baked ham with chocolate sauce, and hard-boiled eggs rolled in coconut. We eventually agreed on chocolate cakes with bright green pepper mint frosting. I was satisfied. It beat hot dogs, anyway.
The big day came. Our parents appeared, bringing many tasty dishes. Finally, I saw Mom, empty handed! I met her at the door. "You forgot it, didn’t you?
Mom's eyes opened wide. "I’m sor--"She couldn't finish her apology. A loud alarm cut her off. Mrs. Maitland yelled, "Fire! This is not a drill! Everyone out of the building!"
We all headed for the stairs and gathered at the parking lot. Smoke started to curl out of one of the third-floor windows. Mom held my hand tightly. I forgot about my cake.
Suddenly, we heard a scream. We looked up and found Danny Patterson was trapped in the burning building! Mom disappeared. She grabbed her climbing tools from her motorcycle and walked quickly toward the building.
She scaled the huge pine tree next to the school. At the top, she started to throw her weight back and forth. The tree swung toward the window, and she hopped onto the ledge and into the building.
Mom's ropes flew as she created a harness. She secured one end, and then lowered Danny safely to the ground. Everyone cheered!
Who cares if my mom hates to cook?
【1】The writer’s mom doesn't like cooking, does she?
_____________________________________________________
【2】How does the writer go to school every morning?
_____________________________________________________
【3】Why did the writer and Mom spend hours in the kitchen?
_____________________________________________________
【4】What did Mom bring to school on the big day?
_____________________________________________________
【5】How did the writer and Mom feel when they saw the smoke?
_____________________________________________________
【6】What can be filled in the blank in Paragraph Two? Give your reason.
_____________________________________________________
【答案】
【1】No, she doesn’t.
【2】The writer goes to school by motorcycle every morning.
【3】Because the writer was supposed to creat an original dish and present it at school.
【4】Nothing.
【5】They were worried and surprised.
【6】I am so proud of her. Because she saved Danny Patterson’s life, she is a brave woman.
【解析】
本文作者讲述了自己的妈妈。她开始讨厌她的妈妈,因为她妈妈与众不同:不喜欢做饭、喜欢骑摩托车、练习攀岩。但她看到她妈妈在爬上大楼救下丹尼的时候,感觉不是一样了。她以她妈妈为骄傲。
【1】题意:作家的妈妈不喜欢做饭,是吗?考查细节理解。反义疑问句根据事实回答。根据第1段第1句“My mom hates to cook.(我妈妈讨厌做饭。)”,可知他妈妈不喜欢烹饪。故答案是No, she doesn’t. 。
【2】题意:作者每天早上怎么去上学?考查细节理解。根据第1段第4句Every morning Mom takes me to school by motorcycle.(每天早上妈妈都骑摩托车送我上学。)可知答案是The writer goes to school by motorcycle every morning.
【3】题意:为什么作家和妈妈要在厨房里呆上几个小时?考查细节理解。根据第3段中It all started with a cooking project. Every student in Mrs. Maitland’s home-economics class was supposed to create an original dish, then present it at school the following Tuesday morning. Mom and I spent hours in the kitchen.(这一切都是从一个烹饪项目开始的。梅特兰夫人家政课上的每个学生都应该做一道原创菜,然后在下周二早上把它送到学校。我和妈妈在厨房里呆了好几个小时。)可知答案是Because the writer was supposed to creat an original dish and present it at school.
【4】题意:妈妈那天带什么来学校?考查细节理解。根据第4段第2句Finally, I saw Mom, empty handed!(最后,我看见妈妈,两手空空!)可知妈妈什么也没带。故答案是Nothing.
【5】题意:当作家和妈妈看到烟的时候,他们感觉如何?考查细节理解。根据第6段第2-4句Smoke started to curl out of one of the third-floor windows. Mom held my hand tightly. I forgot about my cake.(三楼的一扇窗户开始冒烟。妈妈紧紧地握着我的手。我忘了我的蛋糕。)可知“他们既担心又惊讶。”故答案是They were worried and surprised.
【6】题意:第二段的空白可以填什么?给出你的理由。考查主旨理解。此段是承上启下的作用。此句又是下文的主题句,要根据下文内容回答。根据下文作者妈妈在爬上大楼救下丹尼,可知“作者为她妈妈感到骄傲。”故答案是I am so proud of her. Because she saved Danny Patterson’s life, she is a brave woman.(答案不唯一,符合主题即可)。