题目内容
【题目】Have you ever had a nightmare(噩梦)? Almost everyone has one once in a while. A nightmare is a bad dream, which may make you feel scared, anxious, or upset, but nightmares are not real and can't harm you. While you are sleeping, your brain just doesn't stop working. Although it is normal to have nightmares once in a while, there are some ways you can try to he get them under control.
Get into a health sleeping habit. Try to go to bed and wake up at fixed time every day. Unless you’re sick or didn’t get enough sleep the night before, avoid naps during the day. Avoid eating or exercising too much just before bedtime. Avoid scary books or movies before bedtime, or they might cause nightmares.
Sleep with a toy or your favorite blanket(毯子).This helps you feel safe. Use a nightlight. With a nightlight, if you wake up from the nightmare, you will be able to see familiar things and remember where you are.
Keep your door open. This will help you remember that your family are near to you. If you are scared, get up and take comfort from one of them. You are never too old to hug them. Most of the time, nightmares are not big problems. You can tell your bad dreams to an adult you trust. What’s more, Just talking about what happened might make you feel better. If something has troubled you during the day, discussing those feelings might also help.
You should learn how to get a good sleep, which is very important for health.
【1】What can we learn from Paragraph One?
A. Nightmares can make us feel scared B. Only a few people have nightmares
C. Nightmares are not real but can harm us D. Our brains stop working while we are sleeping.
【2】Which is NOT true about a healthy sleeping habit?
A. Enjoy long naps during the day B. Avoid scary books or movies before bedtime.
C. Don’t eat or exercise too much before bedtime. D. Go to bed and wake up at fixed time every day
【3】Why is a nightlight useful?
A. Because it can help people feel safe
B. Because it can help people avoid a nightmare.
C. Because it can help people remember where you are.
D. Because it can help people find the way to others’ rooms.
【4】If you are scared after a nightmare, you can_______ according to the text?
A. get up and eat some food B. get up and hug your family
C. take a shower and continue sleeping D. talk with a stranger about the dream.
【5】What is the best title for the text?
A. What are nightmares? B. How to keep healthy
C. How to deal with nightmares D. Why are nightmares harmful?
【答案】
【1】A
【2】A
【3】C
【4】B
【5】C
【解析】文章大意:本文是一篇科普类说明文,如果你晚上做噩梦,那么你不是一个人,几乎所有人都会有这种经历,本文以此展开谈论,主要讲述了做噩梦的原因,以及避免做噩梦的方法。
【1】段意归纳题。根据A nightmare is a bad dream, which may make you feel scared, anxious, or upset, but nightmares are not real and can't harm you.噩梦它会让你感到害怕、焦虑或不安,但噩梦不是真实的,也不会伤害你,可知A选项噩梦会让我们感到害怕符合题意,故答案选A。
【2】理解判断题。根据文中所描述的健康的睡眠习惯包括Try to go to bed and wake up at fixed time every day. Unless you’re sick or didn’t get enough sleep the night before, avoid naps during the day. Avoid eating or exercising too much just before bedtime. Avoid scary books or movies before bedtime, or they might cause nightmares. 按时睡觉和起床;除非你病了或者前一天晚上没有睡够,否则不要在白天打盹儿;睡前不要吃太多的东西或做太多运动;睡前不要看恐怖的书或电影,否则会引起噩梦。可知,A选项白天享受长时间的午睡不是健康的睡眠习惯,故答案选A。
【3】细节理解题。根据Use a nightlight. With a nightlight, if you wake up from the nightmare, you will be able to see familiar things and remember where you are.使用一个夜灯,有了夜灯,如果你从噩梦中醒来,你将能看到熟悉的事物,并记住你在哪里,可知C选项它可以帮助人们记住你在哪里符合题意,故答案选C。
【4】细节理解题。根据If you are scared, get up and take comfort from one of them. You are never too old to hug them.如果你感到害怕,那就站起来,从其中一个人身上得到安慰,你可以去拥抱他们。可知B选项起来拥抱你的家人符合题意,故答案选B。
【5】标题归纳题。通过对整篇文章的理解可知本文主要是介绍了几种避免做噩梦的方法和技巧,所以C选项如何应对噩梦符合题意,故答案选C。