题目内容

【题目】 They say that “travel is the best teacher” and there is no better example of this idea than the Ming dynasty travel writer and geographer Xu Xiake (1587-1641). His book The Travel Notes of Xu Xiake, not only encouraged a love of travelling among Chinese people but provided important scientific information about the country's land and geography.

Born into a wealthy Jiangyin family, Xu became interested in books about different places at an early age and wanted to travel. When he was 18, however, Xu's father died and so, it seemed impossible for his travelling dreams. He now was responsible for the family farm and taking care of his 60-year-old mother as tradition required.

But his mother had different ideas. Understanding her son’s love of travel and valuing the knowledge he could get from such experiences, this modern-thinking woman refused to keep her son at home. She agreed that Xu could travel for three months every year, when there was less farm work.

So at the age of twenty and with his mother's support, Xu set off for the first time, leaving behind not only his mother but his new wife as well. He would repeat this goodbye each year for most of the next 30 years. During this time, he travelled throughout the Ming kingdom, carefully studying the lands he passed through and recording his experiences and many discoveries in a diary. This diary, which once had over 500,000 words, would eventually become The Travel Notes of Xu Xiake.

Although rich, Xu avoided comfortable travel, preferring to go almost everywhere on foot. This way he could research the environment in detail and get a true picture of the natural world. Many of his trips were to hard-to-reach mountain areas, and through wild forests where few people lived. His willingness to face hardships came at a cost, however. Progress was slow and tiring and he was frequently sick, robbed and beaten during his journeys

Sadly Xu became seriously ill during his last and longest journey, a 4-year trip through the Southwest of China. He died in 1641, soon after returning to his hometown for the last time. When his diary was finally printed years after his death, much of it had been destroyed or lost. Although incomplete, it still made Xu a travelling legend around the world.

1What is the passage mainly about______.

A. The general details of Xu Xiake's life story

B. The difficulties Xu Xiake faced in his travels

C. The important discoveries made by Xu Xiake

D. The influence of Xu's book The Travel Notes of Xu Xiake

2Which of the following best describes Xu's mother?

A. Strict but interesting

B. Kind but uneducated

C. Helpful and hardworking

D. Supportive and open-minded

3Why did Xu prefer walking during his travels?

A. It gave him the chance to meet different kinds of people.

B. It helped him to save money and travel for a longer time.

C. It allowed him to see and study the environment in detail.

D. It was the only way to reach the places he was interested in.

4What is true about Xu's book The Travel Notes of Xu Xiake?

A. It was only made public after Xu died.

B. It made Xu very famous during his lifetime.

C. It was the first travel book ever written in China.

D. It was mainly about the different people of China.

5What is the correct order for the following events from Xu's life?

a. He went on his first journey.

b. His book was finally printed.

c. He returned to his hometown for the last time.

d. He developed an interest in books about other places.

e. He started managing the family farm after his father died.

A. a-e-d-c-b

B. d-e-a-c-b

C. d-e-a-b-c

D. e-d-a-b-c

【答案】

1A

2D

3C

4A

5B

【解析】

这篇短文给我们介绍了明朝著名的旅行作家、地理学家徐霞客的故事。徐霞客生于一个富有的家庭,但父亲早亡,幸亏他的母亲非常的开明,徐霞客才有机会游遍祖国大好河山,并最终写成了《徐霞客游记》。

1主旨大意题。根据短文第一段中there is no better example of this idea than the Ming dynasty travel writer and geographer Xu Xiake以及文意可知,这篇短文给我们介绍了地理学家徐霞客的生平,故A选项“徐霞客生平故事”符合文意,选A

2细节理解题。根据短文第二段Understanding her son’s love of travel and valuing the knowledge he could get from such experiences, this modern-thinking woman refused to keep her son at home. She agreed that Xu could travel for three months every year, when there was less farm work.可知,徐霞客的母亲支持他外出旅行,是一个开明的母亲。故应选D

3细节理解题。根据短文第五段Although rich, Xu avoided comfortable travel, preferring to go almost everywhere on foot. This way he could research the environment in detail and get a true picture of the natural world.可知,徐霞客经常步行去每个地方,这样他能详细地研究环境,真实地了解自然世界。由此可知应选C

4细节理解题。根据短文最后一段中When his diary was finally printed years after his death, much of it had been destroyed or lost. Although incomplete, it still made Xu a travelling legend around the world.可知,《徐霞客游记》是在徐霞客去世之后才公之于众的,故A选项正确。BC在短文中没有提到;根据第一段His book The Travel Notes of Xu Xiake, not only encouraged a love of travelling among Chinese people but provided important scientific information about the country's land and geography可知D不对。

5细节理解题。根据第二段第一句话Born into a wealthy Jiangyin family, Xu became interested in books about different places at an early age and wanted to travel可知d在第一位,排除AD;根据最后一段He died in 1641, soon after returning to his hometown for the last time. When his diary was finally printed years after his death, much of it had been destroyed or lost.可知cb前面,故选B

练习册系列答案
相关题目

【题目】 Sore necks are very common these days. How to avoid a sore neck? Here are the things you should know.

●Take precautions (预防措施 ) after an unusual activily. Many people report having a pain in their necks after doing something that they don’t often do, such as a new exercise or packing and moving.

lf you know you’ve done something that puts you a risk, massage(按摩)your neck , do it with different exercises and take a warm bath before bed.

●Make sure your workstation is correct. If you work long hours at a desk you may want to make sure that your work environment is set up to be the most relaxing. Make sure that your body is being treated right.

Keep your feet on the floor. This will often depend on how high your chair is, so adjust(调整) it in time to achieve good results.

●Change your posture often. Sitting in one position for long periods of time is nor healthy. Sit with your back straight for most of the rime. Take a 5-minute break if you can and walk around every hour.

●Exercise. Find something — swimming, running or climbing — that makes you excited and feel alive. Make it into a usual way. Your body will feel better and your mind will feel more relaxed.

1In Paragraph 5, the underlined word “it”refers to() .

A. the deskB. the chairC. your neckD. yourbody

2The underlined word “posture” in Paragraph 6 probably means “ ” in Chinese.

A. 姿势B. 方向C. 方式D. 状态

3 can avoid a sore back according to the passage.

A. Making your work environment be quiet

B. Sitting with back straight for a moment

C. Packing and moving for a long time

D. Exercising often like swimming or running

4After doing something unusual, you may do the following things except .

A. doing it with differeni exercisesB. massaging your neck

C. taking a warm bath before bedD. looking at your phone for too long

5This passlage mainly tells us .

A. how to do exercise wellB. exercising often is good for people

C. how to avoid a sore neckD. being healthy is the most important

【题目】 Shenzhen, Jan 1st, 2018—Shenzhen has become the world's first city to make about 16,359, run on electricity(电;电能). 12,518 taxis in the city are electric ones. "We will replace(替换)the rest of the taxis with electric ones by 2020." said Mr. Chen from the government.

"I have been a driver for twenty years," said Mr. Zhang, a driver who started to drive electric buses a month ago. "We had a lot of training and passed strict exams before we were allowed to drive the electric buses."

The city has built 8,000 charging poles(充电桩)and 501 bus charging stations. "A bus can be fully charged in two hours and the charging poles can serve 300 buses a day at our station. Since the replacement, the bus station has become quiet." said Mr. Guan, the manager of Qinghu Bus Station.

The use of electric buses and electric taxis plays an important role in making air fresher. In a year, the electric buses use 72.9 % less energy than the traditional ones. The electric taxis will save the energy of 119,000 tons of standard coal.

Shenzhen was one of the first 13 cities to take part in the National New-Energy Vehicle Program . In 2017, the city spent 3.3 billion yuan on electric buses and the charging equipment(设备). The city also encourages people to bus new-energy cars or electric cars by spending less money.

1How many electric taxis were there in Shenzhen in January, 2018?

A. 8,000.B. 12,518.C. 16,359.D. 11,900.

2To drive an electric bus, a driver should ____.

A. have at least 20 years' driving experience

B. charge the electric bus every day

C. take part in the National New-Energy Vehicle Program

D. have a lot of training and pass strict exams

3What is the influence of the replacement according to Mr. Guan?

A. 200 buses can be charged a day.

B. It causes air to be worse.

C. The bus station has become quiet.

D. People will pay more if they buy e-cars.

4The city encourages people to ____.

A. buy new-energy cars or electric cars by spending less money

B. spending more money in buying new cars

C. use traditional cars as long as possible

D. avoid driving electric buses

5The passage is most probably taken from ____.

A. a textbookB. a diaryC. a story bookD. a news report

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网