题目内容
【题目】 Which topic drew the most attention from people around the world in 2019? It was climate change, according to three well-known English dictionaries.
The Oxford, Collins and Cambridge dictionaries chose “climate emergency (气候紧急状态)", “climate strike (罢工)” and “upcycling”, respectively (分别地), as their Word of the Year". This tells us that climate change was a widely-discussed issue in 2019.
“Climate emergency” means a situation in which urgent (紧急的) action is needed to reduce climate change. “Climate strike” refers to people leaving work or school to call for more action to protect the environment. “Upcycling” refers to making new items out of old or used items to reduce waste.
Climate change has already affected the world in many ways. Take Venice, for example. Due to climate change, Venice experienced the worst flooding it has seen in the last 50 years in 2019. Many stores, restaurants and hotels were flooded. This caused serious damage totaling hundreds of millions of euros (欧元).
Although we've known about global warming for a long time, our large companies and governments have been slow to respond to it. The year 2019 might have been the turning point that will finally encourage our leaders to take responsibility.
“Decades ago, when the science on the climate issue was first increasing, the impacts (影响) could be seen as an issue for future generations,” Katharine Mach, a Stanford University climate scientist, told The New York Times. “ It's definitely our issue now.”
However, simply realizing that climate change is a threat (威胁) is not enough. We must take real action before it is too late.
【1】According to the three well-known English dictionaries, people paid the most attention to_______ in 2019 .
A.Word of the YearB.climate changeC.the environmentD.global warming
【2】________directly requests people to reduce waste.
A.Climate emergencyB.Climate strikeC.UpcyclingD.Climate change
【3】The flooding in Venice in Paragraph 4 tells us________.
A.how climate change has affected the world
B.Venice is a dangerous place to live in
C.Venice suffered serious damage in 2019
D.climate changed a lot in the world in 2019
【4】What the climate scientist Mach said means________.
A.future generations will suffer the climate issue
B.climate change has increased for many years
C.many scientists are working on the climate issue
D.we must take actions to deal with climate change right now
【5】From the passage, we can infer that________.
A.the leaders will take responsibility to protect the environment
B.people will use the three well-known English dictionaries
C.the climate issue will be more and more serious in the future
D.people will leave work or school to protect the environment.
【答案】
【1】B
【2】C
【3】A
【4】D
【5】A
【解析】
本篇从气候紧急状态、气候罢工、升级再造三个热词说明气候变化在2019年是一个被广泛讨论的问题,文章以威尼斯为例,说明气候变化已经在许多方面影响了世界。呼吁我们的领导人负起责任,承担起保护环境的责任,
【1】细节理解题。根据第二段“This tells us that climate change was a widely-discussed issue in 2019.”可知气候变化在2019年是一个被广泛讨论的问题,环境问题是人们在2019年最关心的问题故选B。
【2】细节理解题。根据第三段“Upcycling” refers to making new items out of old or used items to reduce waste可知“升级”是指用旧的或用过的物品制造新的物品以减少废物,故选C。
【3】细节理解题。根据第四段“Climate change has already affected the world in many ways. Take Venice, for example”可知以威尼斯为例,说明气候变化已经在许多方面影响了世界,故选A。
【4】推理判断题。根据第六段最后一句“It’s definitely our issue now.”可以得知十几年前关于气候问题的科学研究刚起步时,气候变化的影响可以被视为关乎子孙后代的问题,而现在绝对是我们要面对解决的问题了,故选D。
【5】推理判断题。根据第五段“Although we've known about global warming for a long time, our large companies and governments have been slow to respond to it. The year 2019 might have been the turning point that will finally encourage our leaders to take responsibility”可知虽然地球变暖大家都知道,但大公司和政府对此反应迟钝,2019年将是鼓励我们的领导人负起责任的转折点,由此推断领导们要承担起保护环境的责任,故选A。