题目内容

【题目】 Who is the old man? I believe you must know him very well without me saying anything. 1. Yes, he is Yuan Longping, a famous farmer and scientist. People call him the “Father of Hybrid Rice”. But the farmers call him “Rice Bodhisattva(米菩萨)”. Some people even think that his achievement is as important as the “Four Great Inventions” in ancient China. Someone said his name was worth more than 100 billion yuan.

Many people think Chinese people hate the rich, 2. But a lot of people support Yuan Longping. More and more people hate Wang Shi who only gave out ten yuan at the Sichuan earthquake, but many speak highly of Yuan Longping. No people will hate such a great scientist. He is a real hero to the farmers. When we asked him how he felt that some people on the Internet called him “the scientist of people” the old man said, “I am not fit for it. I am only a science worker. 3.” “What is your dream next” the reporter asked. The old man said, “I want to make rice as tall as sorghum(高粱), 4, each rice as big as a peanut. I want to plant my rice in Taiwan.” 5. “We must keep our body, spirit, emotions healthy. We must not only have rich knowledge but also have good thoughts” he said.

AAt last, the old man told us that every person was like a seed

Bthe rice ear as long as a broom

CIf you call me a scientist, I think I am a farmer scientist

DBut I want to tell you something about this great man today

Eso a lot of rich people are afraid of talking about money

【答案】

1D

2E

3C

4B

5A

【解析】

这篇短文主要介绍水稻之父——袁隆平。

1根据上文I believe you must know him very well without me saying anything.及后文对袁隆平的介绍,可知此处表示转折,故选D,但今天我想告诉你这位伟人的事情。

2根据上文Many people think Chinese people hate the rich“许多人认为中国人讨厌富人”,故选E,所以很多富人害怕谈论金钱。

3根据上文许多人称袁隆平为“人民的科学家”及袁隆平自己的话I am not fit for it. I am only a science worker.可知此处进一步解释自己是个什么样的人,故选C,如果你叫我科学家,我想我是农民科学家。

4根据上文I want to make rice as tall as sorghum(高粱)“我想使水稻像高粱一样高大”及后文each rice as big as a peanut“每一粒米像花生豆一样大”,故选B,稻穗像扫帚一样长。

5根据A项中的At last,可知该句应该出现在记者采访的最后,根据前文记者和袁隆平的问答,故此处选A,最后,老人告诉我们,每个人都像一粒种子。

练习册系列答案
相关题目

【题目】Choose the best answer

Saint Mary’s School Library

Opening Hours:

Monday to Friday 8:30am to 4;30pm

Resources:

12,000 books

6 net-worked computers

Newspapers (Guardian,starts,Times)

Magazines(focus,digest,New Scientist)

Borrowing

Students can borrow up to 2 books at a time.

Students on the Learning Support List can borrow 5 books a a time.

Students may renew books by bringing them to the Library.

Teacher may borrow up to 20 books at a time.

Using the library

Teachers are welcome to book the Library for classes .Book Boxes for topics for use in the classroom can be prepared if it is not convenient to visit the Library.

Small groups of pupils (at most 6)may be sent to the Library during the lesson to borrow/return books or to ressearch a topic.

Library Rules

Students must leave their schoolbags in the bag store in the Library entrance.

Food ,sweets,drink are not allowed in the Library.

Students are expected to behave nicely and respect other stufents’ need to study quietly.

Library services

The Library has a photocopier for staff and students use.Costs are:

5 pence for A4 sheet

10 pence for A3 sheet

1We can know the passage it is ____.

A.an advertisementB.a piece of newsC.an introductionD.an instruction

2The Library is open to students and teachers_____.

A.every dayB.only at weekendC.eight hours a dayD.after school

3which of the following resources is not provided by the Library?

A.Books and magazinesB.Video and CDS.C.Newspapers.D.Online resources.

4Ulike the students ,teachers can borrow ____books at most.

A.2B.3C.6D.20

5We can conclude that this Library is_____.

A.In need of money because the use of a photocopier is not free of charge

B.Traditional because there is no signs of morden technology to support learning

C.Helpful because it encourages students and teachers to make good use of it

D.Strict with the students because they have to obey many unreasonable rules

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网