题目内容
【题目】 阅读表达
![]()
Li Mingyong-who dropped out of school at 16, worked as a guard at college at 22, and finally graduated with a PhD degree(博士学位)at 41-has encouraged many people with his story.
Born in 1977 in a village in Zunyi, Southwest China’s Guizhou province, Li was one of the top students in primary and middle school. His mother’s illness left the family with debts(债务). So when Li graduated from middle school, he went to Guiyang, capital of Guizhou, to make money. In three years time, he helped his father pay off their debts.
In 1999, Li found a job as a guard in Guizhou Education University. He lived in the university and gradually became influenced by everything there. In 2003, he took the adult college entrance examination and got accepted by the university. In 2005, he decided to go for a postgraduate(研究生) education. In order to pass the English test, he tried his best to memorize a dictionary. He succeeded in studying in Guizhou University in 2007. However, he wasn’t satisfied with this achievement, as he wanted to be a teacher. In 2013, he decided to pursue a PhD degree. He failed in 2013 and 2014, but was accepted by Central China Normal University in 2015 and graduated in 2018.
Now he teaches in Guizhou Education University. “I hope my story can touch the students and help them grow in difficult situations,” said Li.
【1】Did Li use to have a happy young life?
_________________________________________________________________
【2】Why did Li have to make money when he graduated from middle school?
_________________________________________________________________
【3】Where did Li worked as a guard?
_________________________________________________________________
【4】How did Li pass the English test before entering Guizhou University?
_________________________________________________________________
【5】What is Li Mingyong now?
_________________________________________________________________
【答案】
【1】No.
【2】Because he had to pay off the debts.
【3】In Guizhou Education University.
【4】By memorizing a dictionary.
【5】A teacher.
【解析】
这篇短文主要介绍了李明勇16岁辍学,22岁在大学当警卫,41岁最终获得博士学位,他成功的故事鼓舞了许多人。
【1】题干为:李曾经有过幸福的年轻生活吗?
根据His mother’s illness left the family with debts(债务). So when Li graduated from middle school, he went to Guiyang, capital of Guizhou, to make money. In three years time, he helped his father pay off their debts.可知李明勇年轻的时候的生活不幸福,故填No。
【2】题干为:李中学毕业时为什么要赚钱?
根据His mother’s illness left the family with debts(债务). So when Li graduated from middle school, he went to Guiyang, capital of Guizhou, to make money. In three years time, he helped his father pay off their debts.可知李毕业后工作赚钱是为了帮助家里还债,故填Because he had to pay off the debts。
【3】题干为:李在哪里当过警卫?
根据In 1999, Li found a job as a guard in Guizhou Education University.可知李在贵州教育大学当警卫,故填In Guizhou Education University。
【4】题干为:李在进入贵州大学之前是如何通过英语考试的?
根据In order to pass the English test, he tried his best to memorize a dictionary. 可知李通过记字典来通过英语考试,故填By memorizing a dictionary。
【5】题干为:李明勇现在干什么?
根据Now he teaches in Guizhou Education University 可知李现在是一位老师,故填A teacher。