题目内容
【题目】All About Astronauts
![]()
Part 1. Special Mission
Astronauts travel into space. The astronauts work in teams to do missions in space. One team of U.S. astronauts had a very special mission to fly from Earth to the moon in July of 1969. People all over the world watched on TV as this team arrived at the moon. The astronaut Neil Armstrong, the captain of the team, became the first person to walk on the moon. After that, other astronauts went on missions to the moon. They collected samples of moon rocks and moon dirt, and they brought them back to Earth.
Part 2. Astronauts' Training
It takes lot of study and hard work to become a real astronaut. Astronauts take special training to learn more about space flight. They also learn about rockets, stars, and planets. They learn about their missions, too. Before their mission, Neil Armstrong and his team studied the moon and the rocks they might find. Some of them are pilots. They need to know how to fly a spacecraft. They use special models to practice flying the spacecraft. They also learn how to wear a space suit. It's usually big and heavy. An astronaut learns how to move in the suit by going into a pool. Moving around underwater feels like moving around in space.
Part 3. __________________
On the moon and out in space, there is little or no gravity(重力). When the spacecraft flies into space, the things inside float(漂浮)around. Astronauts eat food from special packages. The packages are tied to a tray, so the food doesn't fly away. When astronauts want to sleep or exercise, they wear a special strap which can hold them in place.
Sometimes astronauts need to do work outside the spacecraft. Temperatures in space can be very hot or very cold. That's why they must put on their space suits. Furthermore, there is no air in space, the suit can help an astronaut breathe.
【1】In 1969, the space mission was very special because ________.
A.people could watch the team on TV
B.it was the first time that people had flied to the moon
C.Neil Armstrong was the captain
D.They brought back something special
【2】During training, astronauts should learn the following things EXCEPT ________.
A.flying a spacecraftB.wearing a space suit
C.their own missions.D.special Models
【3】If an astronaut wants to try his new space suit, he'd better do it in ________.
A.a spacecraftB.spaceC.missionsD.water
【4】The underlined word “strap” is a kind of special equipment likes a ________.
A.packageB.space suitC.seat beltD.tray
【5】The best title for Part 3. is ________.
A.No GravityB.Special FoodC.Space SuitsD.Life in Space
【6】The passage is probably from a ________ magazine.
A.scienceB.travelC.businessD.sports
【答案】
【1】B
【2】D
【3】D
【4】C
【5】D
【6】A
【解析】
文章大意:本文主要讲述了关于宇航员的一些事情,介绍了宇航员上太空的特殊使命、在上太空之前的训练、在太空中的生活等。
【1】推理判断题。根据文中的信息One team of U.S. astronauts had a very special mission to fly from Earth to the moon in July of 1969. 1969年7月,一组美国宇航员执行了一项非常特殊的任务,从地球飞往月球。以及The astronaut Neil Armstrong, the captain of the team, became the first person to walk on the moon. 该队队长、宇航员尼尔·阿姆斯特朗成为第一个在月球上行走的人。由此可以推知1969年的太空任务非常特殊,是因为这是人类第一次飞向月球,故答案为B。
【2】细节理解题。根据文中的信息They learn about their missions, too. 他们也学习他们的使命。They need to know how to fly a spacecraft. 他们需要知道如何驾驶宇宙飞船。They also learn how to wear a space suit. 他们还学习如何穿太空服。由此可知A、B、C选项文中均有提到,而D选项special Models“特殊模型”没有提到,故答案为D。
【3】细节理解题。根据文中的信息An astronaut learns how to move in the suit by going into a pool. Moving around underwater feels like moving around in space. 宇航员通过进入游泳池来学习如何穿着宇航服移动。在水下移动就像在太空中移动。由此可知,如果宇航员想试穿他的新太空服,他最好在水中试穿;故答案为D。
【4】词义猜测题。根据上文When the spacecraft flies into space, the things inside float around. 当宇宙飞船飞进太空时,里面的东西会四处漂浮。以及can holds them in place能把它们固定在适当的位置,由此可以推知是当宇航员想要睡觉或锻炼时,他们会戴上一根特殊的带子来固定他们;所以“strap”应是一种类似于安全带的特殊设备;故答案为C。
【5】标题归纳题。根据第三段的内容Astronauts eat food from special packages. The packages are tied to a tray, so the food doesn't fly away. When astronauts want to sleep or exercise, they wear a special strap which can hold them in place. 宇航员吃特殊包装的食物。包裹被绑在托盘上,这样食物就不会飞走。当宇航员想要睡觉或锻炼时,他们会戴上一根特殊的带子来固定他们。可知本段主要讲述了宇航员在太空的生活情况;结合选项可知D选项符合题意,故答案为D。
【6】文章来源题。本文属于一篇科普阅读,讲述了关于宇航员的一些事情,介绍了宇航员上太空的特殊使命、在上太空之前的训练、在太空中的生活等。所以这篇文章可能出自一本科学杂志,结合选项可知A选项符合题意,故答案为A。