题目内容
【题目】Scientists will put some robot fish into the sea near Spain this year. These robot fish will help people find out the pollution in the water. If the robot fish are able to finish their work successfully, the scientists hope the fish will be used in rivers, lakes and seas around the world.
The robot fish are about 1.5 metres long. There will be a detector (探测器) in each fish’s
body. It can find the pollution in the water, and then the robot fish will eat part of it.
Unlike other robots, the robot fish don’t need to be operated (操作) by people far away. The robots all have a big battery (电池) that can last for about eight hours. They can “swim” in the sea freely and send back information to people on the beach. After their batteries run down, they will go back to the beach by themselves.
There are five robot fish altogether. Each costs about 29,000 dollars. They are part of a three-year project by the joint effort of the engineering company BMT Group and University of Essex in England.
【1】The robot fish will help people find out in the water.
A. more fish B. the treasure C. some batteries D. the pollution
【2】What will the robot fish do if they find the pollution in the water?
A. They will eat part of it. B. They will stop working.
C. They will tell people where it is. D. They will take it to the beach.
【3】How long can the robot fish work before they have to go back to the beach?
A. They can work for five hours. B. They can work for eight hours.
C. They can work for twelve hours. D. They can work for one day.
【4】The five robot fish cost about dollars altogether.
A. 14,500 B. 29,000 C. 145,000 D. 1,450,000
【5】Which of the following statements is true according to the passage?
A. The robot fish can eat anything in the water.
B. The robot fish need to be operated by people.
C. The robot fish are 1.5 metres long and they look like sharks.
D. The robot fish can go back to the beach when the batteries run down.
【答案】
【1】D
【2】A
【3】B
【4】C
【5】D
【解析】这篇短文主要讲述了今年科学家将投放一些机器鱼到西班牙附近的海域,以帮助探测水中的污染情况。文章还介绍了这种机器鱼的体型构造以及性能和制造费用。
【1】细节理解题。根据短文中的句子“These robot fish will help people find out the pollution in the water.”的描述可知,这种机器鱼可以帮助发现水体的污染情况,故答案选D。
【2】细节理解题。根据文中句子“It can find the pollution in the water, and then the robot fish will eat part of it.”的描述可知,如果机器鱼发现了水体的污染物,它会吃掉一部分。故选A。
【3】细节理解题。根据短文中的句子“The robots all have an eight-hour battery”的描述可知,机器鱼体内的电池每次可以工作8小时。故答案选B。
【4】数字计算题。根据短文中的句子“There are five robot fish altogether (总共). Each costs (花费) about 29,000 dollars.”的描述可知,5个机器鱼总共需要花费145000美元。故选C。
【5】细节判断题。联系文中句子“After their batteries run down, they will go back to the beach by themselves.”的描述可知,电池耗尽后,机器鱼就自己去海滩。选项A、B、C的叙述不符合原文内容,故选D。