题目内容

【题目】

The year 2019 marked the 40th anniversary of the start of diplomatic (外交) relations between China and the United States. When the Joint Communique on the Establishment of Diplomatic Relations《中美建交公报》went into effect on Jan 1, 1979, the two countries began a friendship that stays deep to this day. Whether it's stepped-up trade, shared entertainment markets (娱乐市场) or simply people-to-people exchanges, China and the US have helped each other grow and succeed.

Trade and economy (经济)

As the largest and second-largest economies in the world, the US and China have a strong economic relationship. They are both major trade partners for each other, exporting (出口) and importing (进口) billions of dollars worth of goods every year. As of October 2019, the total value of trade between both countries was nearly $468 billion (3.26 trillion yuan), according to US Census Bureau. Certain US products, such as high-end (高端) clothing and electronics brands (品牌), are in high demand (需求) in China. Likewise, China exports large amounts of manufactured (制造的) goods to the US, including clothing and industrial equipment (工业设备).

Entertainment

As the world's fastest-growing film market, China is Hollywood's top target (目标) at the moment, with new releases in China earning millions of dollars. Avengers: Endgame 《复仇者联盟4:终局之战》 for example, earned $614 million (4.28 billion yuan) in China last year, according to Box Office Mojo. China, for its own part, is working to develop its own movie industry and send its films abroad. The sci-fi film The Wandering Earth 《流浪地球》, which came out last year, did quite well in the US. It became China's third highest-grossing (票房最高的) film of all time with total worldwide earnings of nearly $700 million (4.88 billion yuan), according to Box Office Mojo.

People-to-people exchanges

The US is a top choice for many Chinese students who wish to study abroad. US universities have welcomed record numbers of Chinese students in recent years, with the total number of students reaching 360,000 as of June 2019, according to the BBC. This has allowed students from both countries to gain a greater understanding of each other's cultures. And, of course, there are those on both sides who choose to live and work in each other's countries. Many Chinese researchers work in US labs (实验室), while in China, there are many US citizens working in fields ranging (范围) from journalism (新闻) to English education.

1China and the US formally established diplomatic relations in _________.

A.1949B.1971C.1979D.2019

2The total value of trade between China and the US shows us that _________.

A.the two countries have a strong economic relationship

B.the two countries are the strongest economies in the world

C.China's economy is going to surpass the US economy

D.people around the world rely on Chinese products

3People-to-people exchanges help to improve _________.

A.the development of tourism in both countries

B.the development of the education industry in China

C.cultural exchanges between both countries

D.the sharing of scientific discoveries between both countries

4The article describes China-US relations in all of the following areas except _________.

A.diplomacyB.entertainmentC.educationD.military affairs

5The title of this article may be_________.

A.China and the US have been partners for 40 years.

B.The great achievement in trading between two countries.

C.T The great achievement in culture between two countries

D.The great achievement in diplomacy between two countries.

【答案】

1C

2A

3C

4D

5A

【解析】

本文通过文化,经济,贸易几个方面介绍中美中间40年来取得一些成就。

1细节理解题。从When the Joint Communique on the Establishment of Diplomatic Relations 《中美建交公报》went into effect on Jan 1, 1979, the two countries began a friendship that stays deep to this day可知中美建交在1979年。故选C

2细节理解题。这是本段落的主题句:As the largest and second-largest economies in the world, the US and China have a strong economic relationship. 后面数字分别作了阐述和说明。故选A

3细节理解题。人员交流有助于文化交流。从This has allowed students from both countries to gain a greater understanding of each other's cultures.可以看出。故选C

4细节理解题,本文谈及中美中间的交流与合作Trade and economy EntertainmentPeople-to-people exchanges并未谈到军事。故选D

5最佳标题,本文通过文化,经济,贸易几个方面介绍中美中间40年来互相帮助,共同成长并取得的一些成就。故A China and the US have been partners for 40 years.符合本文标题。故选A

练习册系列答案
相关题目

【题目】

Students aiming to enter Tsinghua University(清华大学) this year had better have the ability to swim or prepare to learn swimming and pass a swim test since the well-known university will not present the certificate(证书) to their students if they cannot swim.

On Monday March 27th Beijing Daily News reported that new students at Tsinghua University will have to take swimming courses. If they fail in the swimming test during their study, they won't receive their degrees if they cannot swim before their graduation(毕业).

Why does the university relate the swimming ability with degrees? Liu Bo, the head of the Sports Science and Physical Education, said, "As a survival skill, students can keep themselves safe from danger when they are in water. Students can also benefit a lot from swimming, since it is helpful in improving students' physical abilities as a water sport."

Whether it's summer or not, swimming can keep yourself up, energetic, and active. Regular swimming is a good way to keep people healthy. Swimming also does the job of making your skin soft, younger, and healthier. Playing with water makes people feel young, and it washes away all the negative feelings that you have. People can also get pleasure from swimming.

Moreover, it also relaxes people’s mind in some ways. Now a great deal of people suffer from stress coming from study, work, family, and other aspects of life. According to surveys, 74% of people say that the feeling of stress has greatly reduced, and in fact, some of them did not feel the pressure(压力)when they are in the water.

1If students aim to enter Tsinghua University this year, what should they do?

A.They must work hard to get high marks.B.It is a good idea to get a certificate on their own.

C.They had better make themselves able to swim.D.They should ask for help from Liu Bo.

2What does the underlined word “it” in Paragraph 4 mean?

A.improving students' physical abilitiesB.keeping people healthy

C.making your skin softD.playing with water

3How may most of people feel when they are in the water?

A.Tired.B.Relaxed.C.Surprised.D.Confident.

4What do we know about swimming from the passage?

A.Liu Bo thinks having the skill of swimming is unimportant.

B.Swimming reduces students' physical abilities while swimming.

C.People can achieve pleasure from swimming.

D.Students in Tsinghua University can receive their degrees if they cannot swim.

5This passage is probably from _________.

A.a novelB.a newspaperC.a science reportD.a fashion magazine

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网