题目内容
【题目】阅读短文,下列问题
Zheng He was an amazing man. He was born in 1371. Eleven years later, he was caught by the army of a rich young man called Zhu Di and made to work for him. Over time the rich man saw that Zheng He was very clever and strong and they became close friends. In 1403 Zhu Di was made the king of China and he asked Zheng He to join his government.
The king wanted to learn more about the world and show other countries his power. He ordered many new ships to be built and made Zheng He their leader. Between 1405 and 1433, Zheng He led seven sea trips to different parts of the world. He certainly traveled to India, Africa and the Middle East. A few people think his ships have even reached South America and Australia.
Each trip lasted between two and four years and it is believed he sailed more than 50, 000 kilometers during the years of his travels. Zheng He led a fleet with
28, 000 men and over 300 ships, such as boats for food, water and even soldiers’horses.
On these trips he brought with him many Chinese goods like silk and medicine to give to foreign kings or to sell for local goods. He returned from each trip with boats which were filled with expensive things such as gold and treasures, foreign guests and strange animals like a giraffe.
It is a pity that we may never learn everything about Zheng He’s travels. The Columbus of the East, Zheng He, died in 1433. After that, the new king had these trips stopped and he burned almost all the books about Zheng He’s travels, because he believed the trips were unlucky and too expensive. It is only in the last 50 years that historians have begun to carefully study the adventures of great Zheng He.
(1)Why did Zhu Di want Zheng He to sail to many different countries?
A.To learn more about the world.
B.To bring new countries under the control of China. 21*cnjy*com
C.To show other countries his power.
D.Both A and
(2)What do we know about Zheng He from the passage?
A.He travelled to India and Africa.
B.Each trip lasted six years.
C.When he died, he was 72 years old.
D.He was a great king.
(3)Which of the following did Zheng He take to foreign countries from China?
A.Gold.
B.Treasures.
C.Giraffes.
D.Silk.
(4)After Zheng He died, ______.
A.nobody remembered him
B.almost all the books about his travels were burned
C.the new king thought these trips were lucky
D.sea trips to other countries lasted 50 years
(5)What’s the best title of this passage?
A.The king’s Seven Sea Trips
B.Zheng He’s Travels to Western Countries
C.Zheng He, the Columbus of the East
D.Zhu Di, the Great King
【答案】
(1)D
(2)A
(3)D
(4)B
(5)B
【解析】(1)选D。细节理解题。题干意为: 为什么朱棣让郑和航海到其他国家? 由第二段第一句“这个皇帝想要更多地了解世界, 同时也向其他国家显示他的权力”可知答案为D。 (2) 细节理解题。题干意为: 从短文中我们了解到郑和什么? 由第二段第四句“他肯定去过印度、非洲和中东”, 可知答案为A。 (3)细节理解题。题干意为: 哪一个是郑和从中国带到外国的? 由第四段第一句“在这些旅行中他带了许多中国商品像丝绸和药给外国国王……”, 可知答案为D。 (4)细节理解题。题干意为: 郑和死后, ______。由第五段第三句“新的皇帝把郑和航海旅行的所有书籍几乎都焚烧了”, 可知答案为B。 (5)主旨大意题。题干意为: 这篇文章的最好标题是什么? 由文中主要人物郑和七次下西洋可知答案为B。
【题目】选词填空
用方框中所给单词的适当形式填空。
tour care repair Germany twelve |
【1】Mr. Green lives on the ________ floor of the building.
【2】Now Maria is writing as ________ as Linda.
【3】The Great Wall attracts millions of ________ to Beijing every year.
【4】My watch stopped. I have to go and have it ________.
【5】A couple of ________ paid a visit to our school last week.