题目内容
【题目】 Imagine this: Your parents go away on business, but you have to stay at home alone.
Would life be as easy as when your parents are around? Would it be a perfect holiday for you?
“I can feed myself with tomato and egg soup, but that’s all. I think many of my classmates are the same. We wouldn’t know what to do, or how to look after ourselves.”said Zheng Chenyu. “And I’d forget things easily. I’d probably watch television and burn the soup.”
“Now parents do almost everything for us. We’re very lazy in housework,” she said.
Most teenagers only have time for their homework. They don’t learn any life skills until they go to college. However, Sima Yige doesn’t think so.“ I think I’d be all right. I wouldn’t just eat sandwiches or fruit. I know how to cook some simple dishes because my mom showed me, ” the 13-year-old boy said. In his opinion, many teenagers depend too much on their parents, and there is much more to learn than cooking, like“ tidying up your room or even dressing yourself properly”. For most teenagers, it wouldn’t be a holiday at all.
根据短文内容, 选择最佳选项完成下列各题。
【1】What can Zheng Chenyu cook?
A.Chicken soup.B.Tomato and egg soup.
C.Vegetable soup.D.Fish and tofu soup.
【2】In Zheng Chenyu’s opinion, why are teenagers so lazy in housework?
A.Because parents do almost everything for them.
B.Because teachers ask them to spend time on study.
C.Because most teenagers only have time for their homework.
D.Because teenagers like playing computer games in their free time.
【3】Who taught Sima Yige to cook some simple dishes?
A.His father.B.His mother.C.His grandfather.D.His grandmother.
【4】According to the passage, what does the underlined word“ depend” mean in Chinese?
A.尊重B.关心C.依赖D.理解
【5】Which of the following is TRUE according to the passage?
A.Many of Zheng Chenyu’s classmates can cook different kinds of dishes.
B.Most teenagers have learnt many life skills before going to college.
C.Sima Yige only eats sandwiches or fruit when his parents go on business.
D.For most teenagers, parents going away on business doesn’t mean a holiday.
【答案】
【1】B
【2】A
【3】B
【4】C
【5】D
【解析】
本文讲述了父母出差对对大多数青少年来说,这根本就不是假期。现在父母几乎为他们的孩子做一切,青少年们非常懒于做家务,大多数青少年只有做作业的时间。在上大学之前,他们没有学到任何生活技能。许多青少年太过依赖父母,除了做饭,还有很多东西需要学习。
【1】细节理解题。根据“I can feed myself with tomato and egg soup”可知我可以自己做西红柿和鸡蛋汤,故选B。
【2】细节理解题。根据“Now parents do almost everything for us. We’re very lazy in housework”可知现在父母几乎为我们做一切。我们非常懒于做家务,故选A。
【3】细节理解题。根据“I know how to cook some simple dishes because my mom showed me”可知我知道怎么做一些简单的菜,因为我妈妈教过我,故选B。
【4】词义猜测题。根据前文说的内容是青少年过度依赖父母,及此处“many teenagers depend too much on their parents”可推测出该单词的意思是“依赖”,故选C。
【5】推理判断题。根据“I can feed myself with tomato and egg soup, but that’s all. I think many of my classmates are the same.”可知很多学生只能做简单的菜,与选项A不符,所以排除A;根据“They don’t learn any life skills until they go to college.”可知在上大学之前,他们没有学到任何生活技能,与选项B不符,所以排除B;根据“I can feed myself with tomato and egg soup”可知我可以自己吃西红柿和鸡蛋汤,与选项C不符,所以排除C;根据“Would it be a perfect holiday for you?”及“For most teenagers, it wouldn’t be a holiday at all.”可知对大多数青少年来说,父母出差根本就不是假期,与选项D相符,故选D。