题目内容
【题目】As we all know, blood is very important to people.However, there isn 't always enough blood for people’s use. So giving blood seems necessary.
81-year-old James Harrison, also known as the man with the golden arm, not only has given his blood, but also has been doing that for about 60 years! When Harrison was young, he was in hospital for a few months.The blood he received saved his life so he decided to give blood.
Recently he has just stopped doing that. During the past few years, he has saved the lives of more than 2.4 million babies by giving his blood. Harrison 's blood contains something special that can be used to develop medicine to prevent unborn babies from dying of blood diseases.
In fact, a number of newborn babies are easy to get some kinds of blood diseases. Just because of Harrison, many new mothers can see the hope of saving their babies. Giving blood is a kind of great charity. Harrison is always glad and ready to do it. But now he has passed the age limit (年龄限制) for donors to continue giving blood in Australia. Harrison has made his 1,173rd and final donation recently.
He holds Guinness World Records for the number of donations he made, and the Australian Red Cross Blood Service said, “ As a blood donor, his kindness leaves us a lot of treasure and changes lives of many babies.”
In 1999,Mr Harrison received the Medal of the Order of Australia for his“amazing and selfless (无私的)support of the blood service"”.
【1】Why did James decide to donate blood?
A. His parents asked him to do that. B. He is the man with the golden arm.
C. Someone else's blood saved his life. D. He could get lots of money.
【2】What do you think of James?
A. He is very kind . B. He is very brave.
C. He is very lazy D. He is very mean.
【3】What might the underlined word “donors” mean in Chinese?
A. 商人 B. 执法者 C. 管理者 D. 献血者
【4】What’s the best title for the passage?
A. A great blood donor. B. A kind of special blood.
C. Giving away blood in Australia. D. Saving unborn babies.
【答案】
【1】 C
【2】 A
【3】 D
【4】 A
【解析】
本文主要介绍了James Harrison是一位伟大的献血者,他献血长达大约60年。他的血挽救了很多人。
【1】C
推理判断题。根据When Harrison was young, he was in hospital for a few months.The blood he received saved his life so he decided to give blood.可知因为其他人的血挽救了他的生命,因此他决定献血。故选C。
【2】A
根据In 1999,Mr Harrison received the Medal of the Order of Australia for his“amazing and selfless (无私的)support of the blood service"”.可知Harrison是一个无私的人,因此是一个善良的人,故选A.
【3】D
词义猜测题。根据continue giving blood in Australia可知他在献血,因此是一名献血者,故选D。
【4】A
标题归纳题。根据81-year-old James Harrison, also known as the man with the golden arm, not only has given his blood, but also has been doing that for about 60 years!可知本文介绍了一位伟大的献血者,故选A。
认真阅读题干,根据题干要求,在文中寻找答案所在的语句或段落,进行分析理解,词义猜测,推理判断和概括归纳,选出正确的选项。例如小题1,根据When Harrison was young, he was in hospital for a few months.The blood he received saved his life so he decided to give blood.可知因为其他人的血挽救了他的生命,因此他决定献血。故选C。