题目内容
【题目】
![]()
If you need to call your parents but your phone is not with you, can you remember their numbers?
To remember 11 numbers is not difficult. However, because of the smartphone, many of us are losing this ability. What’s more, smartphones weaken* our skills at giving directions, as well as killing face-to-face communications. Even when friends are having a meal together, it’s common for most to check their phones.
According to a report by Kleiner Perkins Caufield Byers, an American company, Chinese people spend about 170 minutes on their smartphones daily.
Many students are addicted to using smartphones. It does no good to their study. Research by Japan’s Education Ministry showed children who spend more than four hours a day on their phones perform much worse in school test than those who play with their phones for 30 minutes.
It’s true that the smartphone has made our lives easier. But many also think they spend too much time on it, and this is bad for their study or work. People are trying to change that.
A new app* called Forest was introduced this month. It lets users plant a seed that grows into a tree over the next 30 minutes. During t he half hour, users cannot use their phones, or the tree will die.
A restaurant in Los Angeles, US, gives people a 5% discount *if they don’t check their phones during a meal. Owner Mark Gold said he hopes it gives people a way to enjoy their meal and actually talk with friends and family in person.
【1】Many people can’t remember their parents’s phone numbers because _______.
A. they don’t care about their parents B. they depend too much on smartphones
C. they find it difficult to remember numbers D. they don’t know how to remember numbers
【2】What does the underline word“addicted” probably mean in Chinese?
A. 沉迷 B. 喜爱 C. 习惯 D. 擅长
【3】The app “Forest” is used to _________.
A. encourage people to plant more trees B. get people to change their smartphones
C. help people better control smartphone using D. offer people a new game to enjoy themselves
【4】By giving people a 5% discount, Owner Mark Gold wants his customers to ___________.
A. enjoy a cheaper meal B. say no to smartphones
C. check phones after the meal D. improve face-to-face communication
【答案】
【1】B
【2】A
【3】C
【4】D
【解析】这篇短文主要介绍了人们花费大量的时间来玩智能手机的缺点
【1】细节理解题。根据To remember 11 numbers is not difficult. However, because of the smartphone, many of us are losing this ability可知,好多孩子不能记住父母的手机号是因为他们太依赖智能手机了。故选B。
【2】词义猜测题。根据Chinese people spend about 170 minutes on their smartphones daily可判断be addicted to是“沉迷于------”的意思。故选A。
【3】细节理解题。根据倒数第2段对这款app的介绍,可知它帮助人们更好的控制智能手机使用的。
【4】细节理解题。根据Owner Mark Gold said he hopes it gives people a way to enjoy their meal and actually talk with friends and family in person可知,店主这样做是为了让人们更好的享用食物并提高面对面交流的机会。故选D。
点晴:这篇文章介绍了人们花费大量的时间来玩智能手机的缺点。在做细节判断题时,首先我们要仔细研读题干中每个句子的意思,带着问题阅读原文,在原文中找出相对应的句子,只有完全符合文章意思的句子,才可判断为正确,需要学生认真仔细地去推敲。如1,4题都是根据文中的真实句子判断选出正确答案。
【题目】The Westwood Middle School has decided to hold a blood drive (献血活动), and you can help.
Help with The Blood Drive |
The School is holding a blood drive for teachers, parents, and town people. We need everyone’s help to make it a success. That includes you! We need to collect 50 units of blood. That means 65 people are needed to come to the drive. |
How You Can Help |
Pick up information brochures (小册子) in the school office. Pass them out to your parents, teachers and any person who is healthy and at least 17 years old. |
When and Where to Go |
The blood drive will take place on Tuesday, October 21, from 3:00 to 6:00 pm, in the school canteen. |
【1】How many people are needed for the blood drive?
A. 50.B. 65. C. 17. D. 21.
【2】Students can pick up information brochures ____.
A. in the school officeB. at the school gate
C. in the school canteenD. on the school playground
【3】When will the blood drive take place?
A. On September 20.B. On September 21.
C. On October 20. D. On October 21.