题目内容

【题目】试题出处:2017 年福建省中考阅读理解原题

SAFETY RULES ON THE MTR TRAINS

At the station:

Be patient. Line up on the platform (站台) and wait for the train. Be polite. Let passengers get off first.

Do not rush onto the train. It is dangerous.

When you hear a “beep” sound, do not get on the train. The door is closing. Wait for another train.

On the train:

Do not eat or drink on the train. It makes the train dirty. Do not run on the train.

Give up your seat to old men or women, the disabled or women carrying babies.

1The text is mainly about how to .

A. be a careful driver B. buy MTR tickets

C. be a good passenger D. keep safe at home

2People who will get on the train should _.

A. wait in line B. open the door

C. ask for help D. leave the seats

3When you hear a “beep” sound, .

A. close the door B. rush onto the train

C. get off the train at once D. stop and wait for the next train

4Which picture shows the good behavior on the train according to the text?

A. B. C. D.

5The text is probably a _.

A. report B. notice

C. diary D. poem

【答案】

1C

2A

3D

4D

5B

【解析】短文介绍了地铁列车安全规则,告诉乘客在车站等车时以及在列车上应注意的一些事项,如何做一名好的乘客。

1主旨大意题。根据标题“SAFETY RULES ON THE MTR TRAINS”可知,短文介绍了地铁列车安全规则,告诉乘客在车站等车时以及在列车上应注意的一些事项,如何做一名好的乘客。故答案选C。

2细节理解题。根据“Line up on the platform (站台) and wait for the train.”可知,想要上车的人要排队等车,故答案为A。

3细节理解题。根据When you hear a “beep” sound, do not get on the train. The door is closing. Wait for another train.可知,当你听到“嘟嘟响”的声音,不要再上火车,门关上了,要等待另一列火车。答案为D。

4细节理解题。根据最后一句“Give up your seat to old men or women, the disabled or women carrying babies.”要给老人、妇女、残疾人或带婴儿的妇女让座。图片D是给老年人让座,是有礼貌的行为,故答案选D。

5推理判断题。短文告诉乘客应注意的一些地铁列车安全规则,属于布告,须知类型,故答案选B。

练习册系列答案
相关题目

【题目】Teenager Summer Programs and Prizes!

The Newton Public Library’s Summer Reading program has been a longtime favorite for local children. You are invited to check out any three books on July 16th to earn a free ticket to the movie of your choice at the Capital Theatre. In addition, there are also some other events for you to join. You can choose any one you like in your convenience.

Events for Teenagers

Musical Acting: A musical act, The High Crest, will be performed from 6 to 8 P.M. on Friday, July 22nd. The concert will be held outdoors on the library lawn and it is family-friendly. Blankets, lawn chairs, and picnics are encouraged!

Craft making: Make earth-friendly crafts from recycled materials from 3 to 4 P.M. on Wednesday, August 10th. With guidance from a talented teacher, you will make new creations from everyday objects. Start recycle today, and bring objects to share with the group.

Smartphone Using: Join our Public Services Librarian at 11 A.M. on Monday, July 25th, for an introduction to smartphone use. This small class is for beginners. Attendees should bring their phones, earphones and charging cords. Registration (注册) is required and spaces are limited. Please call 641-792-4108 to register.

Stone Designing: Paint your own garden stones with your own imagination! At 6 P.M. on Monday, August 8th, Lisa Frasier will teach tips and skill for creating unique design on stones. All materials are provided, and registration is required.

Any questions? Contact Public Services Librarian, Becca Klein at 641-792-4108.

1To get a free ticket to a movie, you should check out ______books.

A. one B. two C. three D. four

2The musical The High Crest will be held______.

A. on the library lawn. B. inside the music hall.

C. on the stone floor. D. in the public library.

3The attendees should bring______ to learn to use the smartphones.

A. Tickets. B. Earphones. C. Chairs. D. Books.

4If you are interested in painting on stone, you can go to ______.

A. Stone Designing. B. Craft Making.

C. Smartphone Using. D. Musical Acting

5______ will answer the phone if you contact Public Services.

A. Newton B. An attendee C. Lisa Frasier D. Becca Klein

【题目】阅读下面短文,从短文后各小题所给的A、B、C三个选项中,选出可以填人空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

In order to reduce the stress on the students, Nanjing No. 1 High School has___________a “mark bank”.The bank lets students “borrow” marks________they can pass exams, and then repay them in later tests.

Here’s________it works: The “mark bank” allows students to__________marks if they fail the exam. But, just like real banks, it requires “clients (客户)” to pay back the loan (贷款) on time, with interest (利息). So students have to pay for the loan by getting extra marks in future exams. Some teachers also allow the students to repay the bank_______doing lab experiments or giving public speeches. Students who don’t pay back their loans are blacklisted (列入黑名单) by the bank, just like in real life.

“I was sick before the mid-term exams and missed several geography classes,” one student said, “I failed the exam, so I am glad the ‘mark bank’ gave me a ______to pass the exam.”

__________many people think the “mark bank” is a great idea, not_________supports the idea. Education expert Xiong Bingqi, for example, believes_________ the “mark bank” is not proper, but thinks that it takes stress off the students. Others think that such an idea just causes students to be________in their studies.

1A. built B. created C. developed

2A. so that B. if C. when

3A. why B. what C. how

4A. borrow B. lend C. buy

5A. in B. by C. on

6A. place B. time C. chance

7A. Though B. But C. Because

8A. someone B. everyone C. anyone

9A. that B. which C. whether

10A. busier B. smarter C. lazier

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网