题目内容
【题目】 People are always curious to know what things on Earth can be seen from space. Some of geographical features and man-made things are huge enough to be seen from hundreds of kilometers above. Here we list some huge things on Earth that can be seen from space.
| Great Barrier Reef The 1,600-mile-long Great Barrier Reef becomes the largest coral reef on earth. It also becomes the largest living thing in this world that can be seen from space. The Great Barrier Reef connects more than 900 reef islands, lied in eastern part of Australia. It is a home for 1,500 tropical fish species. It also becomes the main place of divers and finest tourist spot in Australia. | |
Pyramid of Giza One of the seven wonders of ancient world also becomes favorite place for astronomers to take photos from space. It can not at all be seen by eyes, so astronomers used a special camera for it. Within space images of Pyramids of Giza, the statue of lion in the southeastern part can also be seen from space at possible conditions. |
| |
| Himalayas Himalayas, the world's highest mountains, can be seen from space. Himalayas include more than 110 peaks rising to elevations of 24,000 feet (7,300 meters) or more above sea level.The width of it from south to north varies between 125 and 250 miles (200 and 400 km). Their total area amounts are about 230,000 square miles (595,000 square km). | |
【1】The passage above may be from the part of ________in a newspaper.
A.wondersB.newsC.scienceD.life
【2】According to the passage, all the three places __________.
A.are great man-made wondersB.connect different parts of places
C.attract a large amount of touristsD.are huge enough to be seen from space
【3】Which of the following is TRUE?
A.Himalayas have a width of between 125 and 250 kilometers.
B.We can see Himalayas most clearly from space because it is the highest.
C.Pyramid of Giza can't be seen at all from space without a special camera.
D.The Great Barrier Reef, which is made up of over 1,500 islands, is 1,600 miles long.
【答案】
【1】A
【2】D
【3】C
【解析】
文章大意:文章向大家介绍了能从太空看见的地球上的一些巨大的事物如——大堡礁;吉萨金字塔;喜马拉雅山,它们都是世界的奇迹。
【1】推理判断题。本篇向大家介绍了从太空能看得见的地球上的一些巨大的事物——大堡礁、吉萨金字塔、喜马拉雅山,它们都是世界的奇迹,推断此文来自报纸上与“奇迹”相关的文章,故选A。
【2】细节理解题。根据文中“Great Barrier Reef-It also becomes the largest living thing in this world that can be seen from space;Pyramid of Giza-One of the seven wonders of ancient world also becomes favorite place for astronomers to take photos from space; Himalayas-the world's highest mountains, can be seen from space.”可知它们都大到能从太空上被看见,故选D。
【3】推理判断题。根据 The width of it from south to north varies between 125 and 250 miles (200 and 400 km). 可知A答案的kilometers不对,是miles,所以A表达错误;根据 Their total area amounts are about 230,000 square miles (595,000 square km). 可知喜马拉雅山能被看见不是因为它最高,而是因为它的宽度,所以B表达错误;根据 The Great Barrier Reef connects more than 900 reef islands, lied in eastern part of Australia.可知大堡礁不是1500个岛,而是900个,所以D表达错误;根据 It can not at all be seen by eyes, so astronomers used a special camera for it.可知吉萨金字塔不能被肉眼看到,因此宇航员们使用一个特殊的摄影机才能看它,表达正确,故选C。
本篇是阅读单选,考查细节理解和推理判断能力。解答前要先快速阅读全文,理解大意;再阅读题干,正确理解题干的要求;然后回归原文,寻找有用信息作答;本篇题型设定题2是细节理解题,题1、3是推理判断题,解答时需关注题干关键词,根据关键词寻找匹配答案;题3推理判断题要仔细比对原文和题干的信息,一一排除干扰项。解答完,要通读全文,核实答案和原文信息是否一致。