题目内容
【题目】Every mother is great, so is my mother. My mother is a common worker. But I love her very much. She is tall and of medium build. She has two big eyes. Her hair is black and curly. I think she is very beautiful.
My mother likes telling stories. She also likes helping others. So she is popular. She is hard-working like many other mothers. Whenever she is at home or at work, she is always busy. On weekends, she often cleans our house, so our house is very clean and tidy. And she likes planting flowers, too. She often says, “Flowers are beautiful. Planting flowers is fun and exciting. Flowers can make the air fresh and keep the house beautiful.” She often gives flowers to her friends, too.
She is strict in my study. She often says to me, “Study is the most important thing to a student. You must study hard. Then you can do more and better for others and yourself.” And she is also kind to me. Every day she takes good care of me. She often helps me. When I have trouble, I’d like to ask her for help.”
This is my mother. She is the greatest and most beautiful mother in my eyes.
【1】What does the mother do?
A.A teacher.B.A farmer.C.A worker.
【2】What color is the mother’s hair?
A.Black.B.Blue.C.Brown.
【3】Who is always busy?
A.The mother.B.The kid.C.The father.
【4】What does the mother like doing?
A.Fishing.B.Swimming.C.Planting flowers.
【5】What is important to a student?
A.Playing.B.Studying.C.Surfing the Internet.
【答案】
【1】C
【2】A
【3】A
【4】C
【5】B
【解析】
短文是一篇描述人物的记叙文。作者在文中描述“妈妈”的职业、外貌、性格和爱好以及在学习上“妈妈”对“我”的要求,和在生活中“妈妈”对“我”的帮助。
【1】句意:妈妈是做什么的?
细节理解题。A. A teacher老师,B. A farmer农民,C. A worker工人。原文:My mother is a common worker.我的妈妈是一名普通的工人。由此可知选C。
【2】句意:妈妈的头发是什么颜色?
细节理解题。A. Black黑色的,B. Blue蓝色的,C. Brown棕色的。原文:Her hair is black and curly.她的头发是黑色的、卷曲的。由此可知选A。
【3】句意:谁总是很繁忙?
细节理解题。A. The mother妈妈,B. The kid孩子,C. The father爸爸。原文:Whenever she is at home or at work, she is always busy.无论是她在家还是在工作,她总是很繁忙。由语境可知,she指的是“妈妈”。故选A。
【4】句意:妈妈喜欢做什么?
细节理解题。A. Fishing钓鱼,B. Swimming游泳,C. Planting flowers种花。原文:And she likes planting flowers, too.她也喜欢种花。由此可知选C。
【5】句意:对学生而已,什么是重要的?
细节理解题。A. Playing玩耍,B. Studying学习,C. Surfing the Internet上网。原文:Study is the most important thing to a student.学习对学生而已是最重要的。由此可知选B。