题目内容

【题目】阅读短文,并按要求完成71~75题。

When I waited in the living room, I saw my dad come up the path with a white envelope in his hand. I had waited all day for this. As soon as he set foot in the house, I reached over him to get it. He threw the envelope on the table and said that it was nothing to get excited about.

I was looking forward to seeing my report for my first year in high school. I opened the report and saw that I came in first in my class. I was feeling so excited. But when I saw my dad’s cold face and heard his cold words, I was really hurt by how he ignored (忽略) my hard work. I didn’t know why but said nothing, and just shut the door with a bang. I got a good mark and I wanted to share my happiness with someone, but I felt alone.

Thinking over what had happened to us, I suddenly realized something. I was so busy studying that I had kept away from my family unconsciously (不知不觉地). We used to watch movies and play tennis together on weekend afternoons. I wondered when that had stopped. Then I realized they had not stopped but I just no longer joined them.

My family is very important to me, so I do not want to destroy that relationship. I wanted to apologize for my rude behavior, because without their support, my achievements meant nothing. As I went over to him, my dad said, “You’ve done well, and your mother and I are proud of you. But we do not want to use your achievements to define (定义) who you are.”

Although my head may be in the clouds with all my ambitions, my family keeps my feet on the ground. Whatever you do, remember family is always important.

71题为用英语表达文中画线单词it所指代的内容;72~73题为简略回答问题;74题为从文中找出并写下本文的主题句;75题为将文中画线句子译成汉语。

1_______________________________________________________________________

2How did the writer feel when he saw his report?

_______________________________________________________________________

3Why had the writer kept away from his family?

_______________________________________________________________________

4_______________________________________________________________________

5_______________________________________________________________________

【答案】

1The envelope. / The white envelope.

2Excited. / He felt excited.

3Because he was (so) busy studying. / Because he was busy with his study.

4Whatever you do, remember family is always important.

5你做的不错/干得好,(而且)我和你妈妈因你而(感到)骄傲。

(阅卷教师根据学生答题情况灵活掌握,酌情给分。)

【解析】试题分析:本文叙述了作者由于忙于学习而疏远了自己的家人,虽然取得了有益的成绩而不能得到家人的理解,说明无论什么时候,家庭都是最重要的。

1从第一段可知,这里的it指的是那封来信。故答案为:The white envelope。

2根据文中I was feeling so excited可知,作者看到自己的成绩时,是兴奋地。故答案为He felt excited。

3根据文中I was so busy studying that I had kept away from my family unconsciously (不知不觉地)可知作者是因为忙于学习而疏远了自己的家人。故答案为Because he was busy with his study。

4通读全文可知,文章最后一句点名了主题。故答案为Whatever you do, remember family is always important。

5do well是做的好,干的好;be proud of sb为某人骄傲。故可译为:你做的不错/干得好,(而且)我和你妈妈因你而(感到)骄傲。

练习册系列答案
相关题目

【题目】阅读下面短文,掌握其大意, 从各题所给的A、B、C、D四个选项中, 选出一个最佳答案。

Blake threw the toy across the room. It broke into pieces. “Blake!” his mom shouted. ”______ did you do that?” She took him to the corner of the room and made him face the wall. “You have to stay here for fifteen minutes and think about what you did. The broken pieces can ______ someone.”

When fifteen minutes had passed, he turned around and said sorry to his mom, and then he was ______ to go out to play. His mom walked over to the corner where Blake had faced and ______ her hands on the wall. “A frog,” she said in surprise. She smiled and ______ to do something surprising.

While he was gone, his mum got busy with her ______. The hours passed quickly and soon Blake was home again. It was supper time. His mom put the plates of food on the table. Blake just ______ his. “I don’t like salad. I hate it.” He wasn’t ______.

“Just try it. I didn’t give you much.”

“No, I don’t want salad.”

Mom was ______. “You go and stand in the corner for five minutes and think about how lucky you are to have ______.”

When Blake got to the corner, he started to smile. “Frogs!” He looked at the wall. His mom had ______ the green frogs on the wall, each sitting on a lily pad, their long tongues sticking out, trying to ______ flies. Blake laughed. When it was time for his coming back, he still stayed at the corner.

“Why hasn’t Blake come back to eat his supper?” Dad wondered.

“He must be ______ the frogs.” Mum laughed. “Go and look.”

They both got up and went into the other room. “He ______ to spend so much time these days facing the wall. I thought it might make it a little less ______ for him.”

“That’s a gift of love,” Dad said, smiling.

1A. When B. How C. Why D. Where

2A. kill B. hurt C. shoot D. pollute

3A. allows B. invited C. refused D. reminded

4A. cleaned B. waved C. rubbed D. reached

5A. forget B. decided C. pretended D. meant

6A. housework B. project C. exhibition D. business

7A. waited for B. gave away C. ate up D. stared at

8A. hungry B. serious C. polite D. pleased

9A. silent B. nervous C. angry D. embarrassed

10A. food B. fun C. clothes D. money

11A. bought B. placed C. painted D. raised

12A. touch B. protest C. taste D. catch

13A. drawing B. enjoying C. counting D. feeding

14A. prefers B. offers C. seems D. disagrees

15A. boring B. interesting C. disappointing D. inspiring

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网