题目内容
【题目】 A gift card is a card that is issued (发行)by a store.These cards are big money makers for stores.One reason is that when gift-card holders go to the store,they often see other things to buy,and they spend more money than the gift card is worth.Unused cards are another reason.Stores make millions of dollars because large numbers of people never use their cards.They either lose them,forget about them,or decide that it's not worth the effort.
Gift cards are becoming very popular in many countries around the world.In the US,they are one of the most popular kinds of gifts.Why?People love the convenience-gift cards are easy to buy and easy to use,either in the store or online.The recipient can choose his or her own gift,and the giver does not have to worry about finding just the right thing.
Receiving a gift card,however,is not the same as receiving a gift.A real gift is a better reminder of the person who gave it.The message of a real gift is more likely to be,"I spent some time trying to find the right gift for you because I care about you."Often a gift card does not send the same message as a real gift.It may seem to say,"I was in a hurry.I didn't have time to think about what you would really like."
In today's world,gift cards are certainly convenient.However,they can make us forget the real purpose of giving gifts,which is to build a closer connection between the gift-giver and the gift-recipient.
【1】How many reasons are given to explain why gift cards are big money makers for stores? ______
A. One.B. Two.C. Three.D. Four.
【2】What does the underlined word"recipient"mean in Chinese? ______
A. 商家B. 顾客C. 发行者D. 接受者
【3】What is the second paragraph mainly about? ______
A. Why gift cards are popular in the US.
B. Different kinds of gift cards.
C. Where to buy gift cards.
D. How to use gift cards.
【4】What message does a gift card send according to the writer? ______
A. I care about you.
B. I know you like gift cards.
C. I couldn't find the right gift for you.
D. I didn't have time to buy you a real gift.
【5】Which of the following is the writer's opinion? ______
A. It's easy for people to lose gift cards.
B. Gift cards are better than real gifts.
C. Gift cards help people save money.
D. Real gifts can bring people closer.
【答案】
【1】B
【2】D
【3】A
【4】D
【5】D
【解析】
本篇文章难度适中,主要介绍礼物卡在美国和许多国家都很盛行,赠送是增进人际关系的一种方式,但是也让人感觉很随意,缺少一种诚意。
【1】细节理解题。根据One reason is that when gift-card holders go to the store,they often see other things to buy,and they spend more money than the gift card is worth.Unused cards are another reason可知,主要讲述两个原因,故选B。
【2】词义猜测题。根据The recipient can choose his or her own gift,and the giver does not have to worry about finding just the right thing可知,礼物接受者可以选择他们自己喜爱的东西,礼物给与者不必担心寻找合适的东西。所以划线单词与giver相对应,为接受者,故选D。
【3】主旨大意题。根据Gift card are becoming very popular in many countries around the world以及整段材料可知,主要讲述礼物卡在美国流行的原因,故选A。
【4】细节理解题。根据It may seem to say,"I was in a hurry.I didn't have time to think about what you would really like可知,我很忙,我没有时间考虑你想要什么,故选D。
【5】细节理解题。根据However,they can make us forget the real purpose of giving gifts,which is to build a closer connection between the gift-giver and the gift-recipient可知,真正的礼物能使人们变得更紧密,故选D。
细节理解题是考试时经常考查的一个题型。做细节理解题时,首先要先读题干,划题干中的关键词,再根据关键词定位至文中即可找到正确答案。
【题目】 Nowadays, TV PK shows(选秀节目)are great hit in China and have become popular among many young people. Some of them even give up their studies to attend these shows in the hope of becoming famous overnight. Some people think these shows provide people with more chances to show their talents, while others believe that attending these shows does no good to the young people.
It is true that some young people like Li Yuchun have stood out from plenty of competitors in the PK shows, but that doesn't mean attending the PK shows is a good way to become successful for all the young people. The following reasons can support my opinion. Firstly,TV PK shows bring restlessness(不安定)and might make young people hunt after fame(追逐名利)at whatever cost. Secondly, TV PK shows might be bad for young people's values. They may think attending the PK shows can make it easier to become successful, so they may look down upon the way of achieving success by hard work: Finally, if the young people fail in these shows, they will feel down.
In a word, I think taking part in TV PK shows is not a good way for young people to make a success. I suggest that young people think twice before deciding to attend a PK show.
请根据短文内容,完成下列表格(词数不限)
About attending TV PK shows | |
Present situation | Some young people even give up studying to attend TV PK shows because they【1】. |
Different opinions | Some think TV PK shows offer【2】to people. Others believe that these shows are【3】. |
【4】 | It's not a good way to become successful. ●These shows bring restlessness and might make young people hunt after fame at whatever cost. ●These shows might be bad for young people's values. ●The young people will lose heart if they fail in these shows. |
Suggestion | The writer advises young people to【5】. |