题目内容
【题目】 Jacquelyn and her family were sleeping in their home. Their dog Scruffy was asleep next to Jacquelyn. It was 4:36 a.m. and the night was quiet. There were no cars passing in the street, no noise could be heard, it was like everything was still. Jacquelyn always put a cup with water next to her bed, so that if she got thirsty during the night she didn’t have to walk all the way to the kitchen. That was when it happened. The furniture started shaking, and the cup of water fell to the floor. Scruffy started barking and it woke up Jacquelyn. She looked around and saw that all her stuff was shaking. She started screaming. Soon after, her father came in and told her to come out quickly.
It was an earthquake. Jacquelyn was so scared, and couldn’t move. Her father went in and picked her up. He took her outside, where Jacquelyn’s mother and brother were at already. Jacquelyn and her brother were crying. They didn’t understand what was happening.
Luckily, Jacquelyn’s mother had prepared an emergency kit (应急箱) and had it outside. She looked for the key, which was hidden inside a fake rock, and unlocked the box. She pulled out blankets from it to keep her children warm. Jacquelyn looked at her mother and took the blanket. She then saw her dad take a flashlight (手电筒) from the box. He used the flashlight to see if the house had any damage. The father knew the house was not safe, so they stayed up until someone could examine the house.
The children didn’t have school due to the earthquake, so they spent the day with their parents. Jacquelyn was so proud of her parents, because they knew what to do during this disaster. She talked to her friends, and they weren’t so lucky. Jacquelyn went up to her mother and father and hugged them, because she knew she felt the protection of her parents.
【1】When the earthquake happened, ________ .
A.Jacquelyn was too scared to move
B.Jacquelyn went out quickly by herself
C.Jacquelyn’s brother was staying together with her
D.Jacquelyn’s mother came in and took her out quickly
【2】The underlined word ‘it ’ in paragraph 3 refers to _________.
A.mum’s roomB.the boxC.their houseD.the flashlight
【3】Jacquelyn’s parents did the following except________.
A.preparing an emergency boxB.pulling out the blanket
C.examining the house carefullyD.taking their children out
【4】Which is the correct order according to the passage?
a. Jacquelyn’s father went in and took her outside.
b. Jacquelyn’s mother and brother rushed outside.
c. Scruffy started barking and it woke up Jacquelyn.
d. Jacquelyn’s father used the flashlight to look at the house.
e. Jacquelyn’s mother found the key and opened the emergency kit.
A.c,b,a,e,dB.c,a,b,e,dC.b,a,c,d,eD.b,c,e,a,d
【答案】
【1】A
【2】B
【3】C
【4】A
【解析】
文章大意:文章主要讲述了Jacquelyn和她的家人凌晨遭遇地震的经历。为了保护家人,Jacquelyn的父母临危不乱,让一家人在地震中转危为安。Jacquelyn以父母为傲。
【1】细节理解题。根据文章第二段第一行“It was an earthquake. Jacquelyn was so scared, and couldn’t move”“是地震,Jacquelyn是如此的害怕以至于不能动”,故选A。
【2】细节理解题。根据文章第三段第一、二行“She looked for the key, which was hidden inside a fake rock, and unlocked the box”“她找了藏在一块假岩石里的钥匙,打开了盒子”和后面的“She pulled out blankets from it”“她从它里面拿出了毯子”,可推知it指代的是the box,故选B。
【3】细节理解题。根据文章第三段第一行“Jacquelyn’s mother had prepared an emergency kit”“Jacquelyn的妈妈准备了应急箱”可知,A说法是正确的;根据文章第三段第二、三行“She pulled out blankets from it”“她从它里面拿出了毯子”可知,B说法是正确的;根据文章第三段倒数第一、二行“so they stayed up until someone could examine the house”“所以他们一直待到有人检查房子”可知,C说法是错误的;根据文章第二段第二、三行“He took her outside, ……didn’t understand what was happening”“他把她带到外面,Jacquelyn的妈妈和哥哥已经在那里了。Jacquelyn和她哥哥在哭。他们不明白发生了什么”D说法是正确的,故选C。
【4】信息排序题。根据文章第一段第六行“Scruffy started barking and it woke up Jacquelyn”“Scruffy开始吠叫,它叫醒了Jacquelyn”对应的是c;根据文章第二段第二、三行“He took her outside, ……didn’t understand what was happening”“他把她带到外面,Jacquelyn的妈妈和哥哥已经在那里了。Jacquelyn和她哥哥在哭。他们不明白发生了什么”对应的是先b后a;根据文章第三段第一、二行“She looked for the key, which was hidden inside a fake rock, and unlocked the box”“她找到了藏在一块假岩石里的钥匙,打开了盒子”对应的是e;根据文章第三段第四、五行“He used the flashlight to see if the house had any damage”“他用手电筒看房子有没有损坏”对应的是d,所以顺序为c,b,a,e,d,故选A。
阅读理解题中的细节理解题。首先找出问句中的关键词,然后定位到文章具体位置,然后选出正确答案即可。
例如题目1中,关键词是When the earthquake happened,可定位到文章第二段第一行“It was an earthquake. Jacquelyn was so scared, and couldn’t move”“是地震,Jacquelyn是如此的害怕以至于不能动”,故选A。