题目内容
【题目】 One day when some government officials were rebuilding a barn,they found a mouse hole in a corner and used smoke to force the mice inside the hole to come out .A while later they indeed saw mice running out,one after another.They everyone thought that all the mice had escaped.But just as they began to clean up,they saw two mice squeezing at the mouse of the hole. With some efforts,the mice finally go out. However, it was strange that after they came out of the hole, they did no run away immediately. Instead, one chased after the other near the mouth of the hole. It seemed that was trying to bite the tail of the other.
Everyone was puzzled,so they stepped nearer to take a look.They realized that one of the mice was blind and could not see anything, and the other was trying to allow the blind mouse to bite on his tail so that he could pull the blind one with him to escape. After seeing what happened, everyone was speechless and lost in thought. During the meal time, the group of people sat down in a circle and started to chat about what happened to the mice. One serious American official said, "l think the relationship between those two mice was that of king and guard.”The others thought for a while and said, "That was why!”
A smart French said, “I think the relationship between those two mice was that husband and wife.” Again the others thought for a while, and all felt it made sense. A Japanese said,"I think the relationship between those two mice was that of mother and son. " Once again the others thought for a while and felt it was more reasonable.So they expressed agreement another time. At that moment one Chinese asked, "Why did those two mice have to have a certain relationship?”
Suddenly the group looked back at the Chinese and remained speechless. The American official, the French and the Japanese who had spoken earlier ail lowered their heads in shame and did not dare to answer.
In fact. the true love is not built on friendship, loyalty or blood relationship.Instead it is located on no relationship?”
【1】Why did the officials make the mice come out?
A.Because the government officials want to build a simple building for storing hay,grain, ect. On a farm.
B.Because people hate the mice.
C.Because government needs to kill the mice
D.To let the plants grow bet
【2】Neither of the two mice ran away immediately because______.
A.one was biting the other
B.the mouth of the hole was too small
C.they were not afraid of smoke
D.one was trying to help the blind one
【3】Why did they lower their heads in shame according to the passage?
A.They didn't dare to answer.
B.They had mistaken the relationship of the mice
C.They regretted driving a poor blind mouse away.
D.They didn’t express themselves much better.
【4】It is clear that _______.
A.all the mice come out of the hole easily.
B.each of the people understood the relationship differently
C.the people wanted to kill the mice with smoke.
D.the people knew one of the mice was blind at first sight.
【5】The underlined words “It made sense” in paragraph 3 probably mean_______.
A.it was correctB.it was strangeC.it was funnyD.it was sweet
【6】The best title for the passage is _______.
A.Two Lovely MiceB.Help Produces Love
C.Friends in NeedD.Love is All
【答案】
【1】A
【2】D
【3】B
【4】B
【5】A
【6】D
【解析】
这篇文章通过两只老鼠在面临生命危险之时的故事,告诉了我们真爱不是建立在友谊、忠诚或血缘关系之上的,而是建立在没有关系的基础上。
【1】考查细节题,根据文章the other was trying to allow the blind mouse to bite on his tail so that he could pull the blind one with him to run away.可知,这两个老鼠中的一个老鼠没有立即跑掉,是为了帮助另外一个盲老鼠。故选:A。
【2】考查细节理解题,根据They realized that one of the mice was blind and could not see anything, and the other was trying to allow the blind mouse to bite on his tail so that he could pull the blind one with him to escape.可知,两只老鼠都没有立即逃跑,因为一直在帮助他人,故选:D。
【3】考查细节理解题,根据Suddenly,the group looked back at the Chinese and remained speechless.The American official,the French and the Japanese who had spoken earlier all lowered their heads in shame,and did not dare to answer.可知,他们害羞的低下了头是因为觉得自己刚才表达的观点不好。故选:B。
【4】考查细节题,从文章第三段中可知,每个人对这两个老鼠的关系都有着不同的想法。故选:B。
【5】考查词义猜测题,根据上文One serious American official said:"I think the relationship between those two mice was that of king and guard."The others thought for a while and said:"That was why!"A smart French said:"I think the relationship between those two mice was that of husband and wife."可知:一位严肃的美国官员说:"我认为这两只老鼠之间的关系是国王和卫兵的关系."其他人想了一会儿说:"这就是为什么!"一个聪明的法国人说:"我认为这两只老鼠的关系是,丈夫和妻子."结合下文A Japanese said:"I think the relationship between those two mice was that of mother and son."Once again the others thought for a while,and felt this was more reasonable.可知:日本人说:"我认为这两只老鼠之间的关系是母子关系."其他的人再一次想一会儿,觉得这是比较合理的.由此可以推断出:make sense意思为有道理,说得通"。故选:A。
【6】考查主旨大意题,结合短文最后一段In fact,the true love is not built on friendship,loyalty or blood relationship.Instead,it is based on no relationship.可知:事实上,真爱不是建立在友谊、忠诚或血缘关系之上的,而是建立在没有关系的基础上,由此可以推断出:这篇文章通过两个老鼠之间的故事告诉了我们真爱的意义。故选:D。