题目内容

【题目】 Ortansa Pascariu is a 66-year-old woman from Romania. She made a very unusual vest (背心) with her own hair! She said that collecting fallen hair is a tradition in her hometown. It’s said that women should never throw away their hair if they want to keep their beauty and good luck.

She said, “I started collecting my hair when I was 40 and by the age of 60 I got one kilo. That was enough for a vest.”

Ortansa explained that she only saved the hair that had fallen out as she combed () it. And she completed the vest in only one week. She didn’t wear it. After keeping it for about five years she gave it away to the local museum.

Ortansa’s husband Vasile said, “I’m very proud of what she has done. I’ve touched it and it’s like some kind of soft wool.”

1Where is Ortansa Pascariu from?

__________________________________________

2Why should women never throw away their hair in Ortansa Pascariu’s hometown?

__________________________________________

3How long did it take Ortansa Pascariu to collect the hair for the vest?

__________________________________________

4What did Ortansa Pascariu do with the vest after keeping it for about five years?

__________________________________________

5How did Ortansa Pascariu’s husband feel about her special vest?

__________________________________________

【答案】

1Romania.

2Because hair can keep their beauty and good luck.

3About 20 years.

4She gave it away to the local museum.

5He felt proud of it.

【解析】

短文大意:本文讲述了罗马尼亚妇女从40岁开始收集自己的头发,20年后用收集的头发做了一件非同寻常的背心,保存了五年后又捐给当地博物馆的故事,丈夫为她所做的一切感到骄傲。

1题意:Ortansa Pascariu来自哪里?考查细节理解。根据Ortansa Pascariu is a 66-year-old woman from Romania.,可知她来自罗马尼亚,故填Romania.

2题意:为什么在Ortansa Pascariu的家乡,女性永远不应该扔掉她们的头发?考查细节理解。根据It’s said that women should never throw away their hair if they want to keep their beauty and good luck.,可知头发可以让她们保持美丽和好运,故填Because hair can keep their beauty and good luck.

3题意:Ortansa Pascariu花了多长时间收集头发做背心?考查细节计算。根据I started collecting my hair when I was 40 and by the age of 60 I got one kilo.,可知60-40=20,故填About 20 years.

4题意:在保存了大约五年之后,Ortansa Pascariu对这件背心做了什么?考查细节理解。根据After keeping it for about five years she gave it away to the local museum.,可知她把它捐给了当地的博物馆,故填She gave it away to the local museum.

5题意:Ortansa Pascariu的丈夫对她的特殊背心感觉如何?考查细节理解。根据丈夫的话Im very proud of what she has done. 我为她所做的感到骄傲,可知填He felt proud of it.

阅读短文回答问题,即根据文章的表层意思进行深层次的推理判断,组织语言回答问题。首先要粗读文章了解大意,其次通过细读,理解全文。在粗读的基础上,仔细阅读题后所给的题目,根据题目要求,再有重点地返回来仔细阅读。在阅读时要注意辨认和记忆具体事实,重要情节,事物的起因、过程、结果及发生的地点、时间等,这对题目的判断至关重要,需要考生综合所有的细节来理解把握。

练习册系列答案
相关题目

【题目】 Every day of the week has its own color. Here’s what colors days show.

Monday is like a white paper for you to picture anything you want. On Monday almost everyone chooses to close their mouth to be silent and wait for something. So it’s white.

Tuesday is light gray. As you might have already guessed, Tuesday is more interesting than the first day of the week. It means that the white paper starts getting some colors on it.

Wednesday is red because you’re in the middle to start an exciting weekend. You should meet friends and have fun together on the day. So this day is with colorful activities.

Thursday is dark gray. Thursday shows a condition of mind that suffers from the difficult tasks and expects Friday.

Brown is a color full of surprises. Friday is brown because this day is full of things that are interesting and exciting.

Green should be a favorite color. The same goes about Saturday because it’s people’s favorite day of the week. You’re free today and will be free tomorrow too. Green color helps people relax.

Sunday is orange. It’s bright. As the weekend comes to its end, people try to do everything, so this day fills with fun. Sunday evening is also the best time to have a deep talk with others.

1Which day shows the red color?

A. Tuesday.B. Wednesday.C. Thursday.D. Friday.

2What does the underlined phrase “suffer from” mean in Chinese?

A. 受迫害B. 使化解C. 使冒险D. 受折磨

3From the passage, we can know that ______.

A. Monday is more interesting than Tuesday

B. Thursday is the most difficult day of all

C. Saturday is green, so it helps people’s eyes

D. Sunday afternoon is a better time to talk deeply

4This passage mainly talks about ______.

A. different colors and feelingsB. what you can do in a week

C. the colors of every day of a weekD. how colors affect feelings

5Where are we most likely to find this type of passage?

A. In a book about life.B. On a traveling website.

C. In a magazine about food.D. In a morning newspaper.

【题目】阅读下文并回答问题。

The meaning of silence is different among different cultures.

Many people in some Asian cultures think silence is a basic part of communication. When a traditional Chinese or Thai is speaking and suddenly stops, he probably wants the listener to consider what he has said before he continues. Many people may think silence is a sign of respect (尊重), especially to an elder or a person with power.

Western cultures may use silence in other ways. In America, if you keep silent in a conversation, the speaker may think you’re impolite or not listening to them carefully. Russian, French, and Spanish persons may use silence to show they agree with the discussion of the topic. However, Mexicans may keep silent when instructions(指示,命令) are given by a person with a lot of power, even though they don’t agree with the instructions.

In our daily life, if we know the exact meaning of one’s silence, it’s quite helpful, too. A man was ill in hospital. One morning, when the nurse said “Hello!” to him, he said “Hello!” back. “How are you feeling now?” the nurse continued. But the man lay in bed and looked at the nurse, saying nothing. “Not well, right? Then I will check it for you, OK? ” the patient was still silent. Then the nurse passed him a cup of warm water. He drank it quickly. After that, the nurse checked up his health. “Mr. Smith, your blood pressure is a little high. But don’t worry, you’ll soon be well again after taking some medicine.” The man smiled and said, “You’re the best nurse I’ve ever met.” You see, this is how silence works.

1Is the meaning of silence the same among different cultures?

_______________________________________________________________________

2When a traditional Thaiisspeakingandsuddenly stops, what does he probably mean ?

_________________________________________________________________

3In America, what may the speaker think if you keep silent in a conversation?

_______________________________________________________________________

4If your parents give you instructions you don’t like, will you keep silent? Why or why not?

_______________________________________________________________________

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网