题目内容
【题目】Mr Edwards can never go to work on time. He works in London but he lives in the countryside (乡村) of a city called Cambridge. He loves his home, so he doesn’t want to move to London; he loves his job, so he wants to keep it. The problem is that the traffic in London is very heavy every day. There are too many cars. During the rush hour you can walk faster than you drive a car!
Mr Edwards thinks a helicopter (直升机) is the final solution to this problem. Mr Edwards
wants to fly over everyone else. A helicopter will be expensive and he will have to learn how to fly it but he says that many kinds of cars are also expensive. He is right. One of the most famous British car is the Bentley and it is only for rich people.
His wife said he could just ride a bicycle, but he argued that there are too many hills in Britain and that Cambridge is more than 60 kilometres from London. Then his wife suggested that he should take the train to London. “That won’t work,” he said. “I like the feeling of freedom (自由) when I’m driving. I won’t feel that on the train! Also, I will have to walk from the station to my office. You know how difficult it is to cross the road even at traffic lights.”
Then he thought for a moment and continued, “But in a helicopter I can feel completely free and crossing the road will be easy!” He started to sing, “Up there, where the air is cleaner!”
His wife sighed, “But my dear, up there, you will get airsick!”
【1】Why can’t Mr Edwards get to work on time?
A. Because he always gets up late.
B. Because he lives in the countryside of a city called Cambridge.
C. Because there are too many cars on the road during the rush hour.
D. Because he spends too much time in having breakfast every day.
【2】Why doesn’t Mr Edwards move to a place that is nearer to his working place?
A. Because he loves the fresh air of the countryside.
B. Because he thinks his neighbours are all friendly and helpful.
C. Because he doesn’t like his job and is thinking about getting another one.
D. Because he loves his home very much.
【3】What is the problem with going to work by helicopter?
A. It costs a lot of money to buy and drive the helicopter.
B. He has to find someone to drive the helicopter for him.
C. He has to find a place to park the helicopter.
D. He won’t have any freedom if he drives a helicopter.
【4】Mr Edwards’ wife suggested that Mr Edwards should go to work .
A. on foot or by bike B. by bike or by train
C. by train or by helicopter D. by bike or by helicopter
【5】What Mr Edwards’ wife said in the last paragraph means that .
A. she thought the helicopter was a good way to go to work
B. she still didn’t agree with Mr Edwards’ idea of going to work by helicopter
C. she was very worried about Mr Edwards’ health
D. she was worried that they didn’t have enough money for a helicopter
【答案】
【1】C
【2】D
【3】A
【4】B
【5】B
【解析】本文讲述的是爱德华先生想要乘直升飞机去上班的故事。他在伦敦找到了心爱的工作,但是他非常爱在剑桥乡下的家。每天上下班时车辆很多,所以他想乘直升飞机去上班。虽然直升飞机很贵,但是有些小车也很贵。妻子建议他乘坐其它的交通工具上班,但是都不能让他满意。他梦想着自由地驾驶着直升飞机,轻易地飞行于道路之上。
【1】细节理解题。题意:为什么爱德华先生不能按时上班? A. Because he always gets up late.因为他总是起得晚;B. Because he lives in the countryside of a city called Cambridge.因为他住在一个叫剑桥市的乡村;C. Because there are too many cars on the road during the rush hour.因为在上下班的时候路上有太多的车辆;D. Because he spends too much time in having breakfast every day.因为他每天花了太多的时间吃早餐。由短文第一段最后的句子:The problem is that the traffic in London is very heavy every day. There are too many cars. During the rush hour you can walk faster than you drive a car!可知,在上下班时,伦敦街上的车太多,走路都比开车快。故选C。
【2】细节理解题。题意:为什么爱德华先生不搬到距离工作地更近的地方去?A. Because he loves the fresh air of the countryside.因为他喜欢乡村的新鲜空气;B. Because he thinks his neighbours are all friendly and helpful.因为他认为他的邻居都很友好有帮助;C. Because he doesn’t like his job and is thinking about getting another one.因为他不喜欢他的工作,而且想要换一份工作;D. Because he loves his home very much.因为他非常热爱他的故乡。由第一段里的:He loves his home, so he doesn’t want to move to London; he loves his job, so he wants to keep it. 可知,他既爱他的工作,也爱他的故乡。所以不想搬到伦敦去,也不想失去这份工作。故选D。
【3】细节理解题。题意:乘直升飞机去上班的问题是什么? A. It costs a lot of money to buy and drive the helicopter.买飞机和开飞机花很多钱;B. He has to find someone to drive the helicopter for him.他必须找到一个人为他开飞机;C. He has to find a place to park the helicopter.他必须找一个地方停飞机;D. He won’t have any freedom if he drives a helicopter.如果开飞机他没有自由。由第二自然段里的:A helicopter will be expensive and he will have to learn how to fly it but he says that many kinds of cars are also expensive.可知:直升飞机的问题是:太贵了,而且他必须去学习开飞机。故选A。
【4】细节理解题。题意:爱德华先生的妻子建议爱德华先生应该怎样去上班?A. on foot or by bike步行或骑车;B. by bike or by train骑车或坐火车;C. by train or by helicopter坐火车或乘直升飞机; D. by bike or by helicopter骑车或乘直升飞机。由第三自然段的第一句:His wife said he could just ride a bicycle及后面的:Then his wife suggested that he should take the train to London.可知,妻子建议他骑车或坐火车去上班。故选B。
【5】推理判断题。题意:在最后一自然段里,爱德华的妻子所说的话是什么意思?A. she thought the helicopter was a good way to go to work她认为直升飞机是上班的好方式;B. she still didn’t agree with Mr Edwards’ idea of going to work by helicopter她还是不同意爱德华先生乘直升飞机上班;C. she was very worried about Mr Edwards’ health她担心爱德华先生的健康;D. she was worried that they didn’t have enough money for a helicopter她担心他们没有足够多的钱买直升飞机。短文最后一段:His wife sighed, “But my dear, up there, you will get airsick!”他的妻子叹气地说:“但是亲爱的,在那上面,你会晕的。”妻子还是在说服丈夫不要乘直升飞机去上班。故选B。