题目内容

【题目】 Strawberries look nice, but a light pressure can make them out of shape. Nowadays, there are many young people who are just like strawberries. They easily break down when they face difficulties. They don’t know what to do when they are in trouble. They have a common name - strawberry kids.

Why are many students so easy to break down? Parents and schools are a main reason. Parents do almost everything for them in their daily life, while schools care more about their grades instead of developing their personality (个性).

Liu Yue, 13, is from Fujian. His mom hardly criticizes (批评) him and he always feels good about himself. When a teacher criticized him strictly, he felt surprised and sad. He began to doubt his ability.

Students should do something to make themselves mentally (心理上) strong. An expert said, “When you are in trouble, don't ask for help too quickly. You should try to deal with problems first by yourself. I also advise you to take an active part in sports and social activities. That can make you mentally strong.”

Growing up is not just a happy process (过程). Pains also go along with it. The most important thing is to face the pains bravely and learn from them.

1Why are some students called “strawberry kids”?

A.Because they all like to eat strawberries.

B.Because a light pressure can make them out of shape.

C.They easily break down when they face difficulties.

D.Because they plant strawberries when they are in trouble.

2Which’s a main reason of becoming strawberry kids?

A.Teachers criticize them strictly.B.Schools develop their personality.

C.Kids care more about their own grades.D.Parents do almost everything for them.

3How did Liu Yue feel when his teacher was strict with him?

A.Surprised and sad.B.Angry and worried.

C.Nervous and afraid.D.Happy and hard-working.

4According to the 4th paragraph, what shouldn’t the students do when they are in trouble?

A.Ask for help too quickly.B.Join the basketball club.

C.Help clean up the city parks.D.Try to deal with problems first by yourself.

5What does the writer advise students to do in the face of pains?

A.Doubt their abilities.B.Face the pains bravely.

C.Keep away from the painsD.Learn from the strawberry kids.

【答案】

1C

2D

3A

4D

5B

【解析】

【主旨大意】本文是一篇议论文。阐述了当前年轻人遇到困难时容易崩溃,遇到麻烦时不知道该怎么办。出现这种现象的原因是父母在日常生活中几乎为他们做每件事,而学校更关心他们的成绩而不是培养他们的个性。文章指出学生们应该做些事情使自己的精神更加坚强,不要在遇到困难的时候急于求助,表明了成长也伴随着痛苦,最重要的是勇敢面对痛苦并从痛苦中学习。

1推理判断题。根据They easily break down when they face difficulties. They don’t know what to do when they are in trouble. They have a common name - strawberry kids.可知,有些学生被称为“草莓娃娃”,是因为他们遇到困难时就很容易崩溃。故选C

2细节理解题。根据Parents and schools are a main reason. Parents do almost everything for them in their daily life, while schools care more about their grades instead of developing their personality (个性).可知,他们成为草莓娃娃的主要原因是在他们的日常生活中,父母为他们做一切,学校更关心他们的成绩,而不是他们的个性发展。故选D

3细节理解题。根据When a teacher criticized him strictly, he felt surprised and sad.可知,当老师对刘悦要求严格时,刘悦感到惊讶和悲伤,故选A

4推理判断题。根据An expert said, “When you are in trouble, don't ask for help too quickly. You should try to deal with problems first by yourself.”可知,当学生遇到麻烦时,不要太快地寻求帮助,应该先试着自己处理问题,故选D

5细节理解题。根据The most important thing is to face the pains bravely and learn from them.可知,作者建议学生勇敢地面对痛苦。故选B

认真阅读题干,根据题干要求,在文中寻找答案所在的语句或段落,进行分析理解,词义猜测,推理判断和概括归纳,选出正确的选项。例如小题3,根据When a teacher criticized him strictly, he felt surprised and sad.可知,当老师对刘悦要求严格时,刘悦感到惊讶和悲伤,故选A

练习册系列答案
相关题目

【题目】Complete the following passage with the words or phrases in the box. Each can only be used once(将下列单词或词组填入空格。每空格限填一词,每词只能填一次)

A.keeps B.besides C.at the end of D. common E.cheap

According to Xinhua News Agency, 3000 yellow school buses started their service in Chongqing 1 2011. These school buses are like the ones in the US as we usually see on TV and in movies.

The school buses are bright yellow in colour. They are stronger than the army’s cars. They are from the US. The yellow school bus has a big nose. This 2 the students safe when other cars crash into the school bus. The bus also has some safety devices (设备), such as warming lights and a stop signal arm.

In the US, yellow school buses are very 3. There are about 480,000 school buses in the country. Usually, the yellow schools buses are free to ride.

In China, school buses became popular in the past few years. On the bus, 4 the bus driver, there is always a teacher whose duty is to watch the students. Children usually rest on the bus. Some of them also recite texts.

A.phones B. inside C. sent D. letters E.suggested.

More about yellow schools buses in the US. Yellow became the colour of school buses in 1939. American educator, Frank W. Cyr 5 it. The colour helped other cars to see the buses. In the early morning, the black 6 on the yellow bus are easy to see.

Kids can listen to music, talk on their 7 or just sleep. But they can’t place things in the aisle (过道). They should keep their heads and arms 8 the bus. It’s not a good idea to talk to the bus driver --- the driver needs to pay attention to the road.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网