题目内容

【题目】2016湖南邵阳】阅读短文,根据短文内容,在表格中填入相应信息.

Yang Jiang, the famous woman writer and translator, is well-known to us all.

She was bom in Beijing in 1911, originally named Yang Jikang. As a baby she likes laughing. Her parents let every daughter develop their character freely, which is rare at that time and even at present. Jikang, therefore, had a happy childhood in 1920s.

She graduated from university and went to Tsinghua University as a postgraduate ( 研究生) in 1930s. There she met Qian Zhongshu, they fell in love and married.

In 1940s, she started to use the name Yang Jiang as her pen name. Since then, she was commonly known as Madam Yang Jiang.

In 1950s, she worked for Peking University, and started to learn Spanish. She was the first to translate Don Quixote 《唐吉诃德》 into Chinese.

She began to write short novels in 1980s. The novel The Old Wan《老王》 written in 1984 was selected as the passage in our middle school text book.

Besides, her famous works After Baptism《洗澡之后》 and We Three《我们仨》 also became a househould name in China.

Sorry to hear that Madam Yang died at Peking Union Medical College Hospital in Beijing, on May 25, 2016.

Such was Madam Yang, the best wife and the talentest woman! Her legend is still continuing!

Yang Jiang

Introduction

Born: in Beijing in 1911

Original name: Yang Jikang

【1】 Yang Jiang

Her husband:2

Experiences

In 1930s, graduated from university

In 1950s, worked for Peking University, started to learn3

In 1980s, began to write4

Famous works

The Old Wang; After Baptism,5

【答案】

【1】Pen name

【2】Qian Zhongshu

【3】Spanish

【4】short novels

【5】We Three

【解析】

试题分析:本文是对我国著名女作家、翻译家杨绛的介绍。介绍了她的快乐童年及所取得的成就等等。

【1】细节理解题。题意:本名杨季康,笔名:杨绛。由第四段第一句:In 1940s, she started to use the name Yang Jiang as her pen name. 可知,杨绛是她的笔名。故填:Pen name。

【2】细节理解题。题意:她的丈夫是谁?由第三段里的:There she met Qian Zhongshu, they fell in love and married.可知,她与钱钟书相爱并结婚。故填:Qian Zhongshu。

【3】细节理解题。题意:在二十世纪五十年代,在北京大学,她开始学习什么?由第五段开头的: In 1950s, she worked for Peking University, and started to learn Spanish.可知,她在二十世纪五十年代在北京大学工作,开始学习西班牙语。故填:Spanish

【4】细节理解题。题意:在二十世纪八十年代,她开始写什么?由第六段开头的句子:She began to write short novels in 1980s. 可知,在二十世纪八十年代,她开始写短篇小说。故填:short novels

【5】细节理解题。题意:她的著名作品除了《老王》、《洗澡之后》外,还有什么?根据短文第六、七自然段可知,她的著名作品有:《老王》、《洗澡之后》及《我们仨》。故回答:We Three。

练习册系列答案
相关题目

【题目】

Disneyland in Shanghai

Built from 2011, Shanghai Disneyland is the sixth Disneyland Park in the world, and the first one on the Chinese mainland (大陆). Like other Disneyland parks, the one in Shanghai will have Disney characters and stories. But it will also have new attractions designed for Chinese people. It will open to the public in June, 2016.

Enchanted Storybook Castle (奇幻童话城堡)

Located at the heart of the theme park, the Enchanted Storybook Castle will be the tallest and largest Disney castle yet. Inside the castle, there are spaces for entertainment, dining and performance. There you can meet all the Disney princesses.

Treasure Cove (宝藏湾)

This is the first pirates-themed (海盗主题的) land in a Disney park. The land will have a major attraction, which is a high-technology boat ride attraction. The attraction will bring visitors along a pirate adventure. Are you ready to jump on the boat?

Garden of the Twelve Friends

In almost every other Disneyland park around the world, there is a “Main Street, USA” at the entrance. But Shanghai Disneyland Park is the first without that attraction. Instead, it has the Garden of the Twelve Friends. Each friend stands for the 12 animal signs using famous Disney characters.

Toy Story Hotel

Living experience is also fun inside the park. Toy Story Hotel has the characters of the film Toy Story. There are about 800 rooms for visitors to stay. In the restaurant of the hotel, you may se characters walking around and take photos with them.

【1】How many Disneyland parks can people visit in the world now?

A. 7 B. 6 C. 5 D. 4

【2】Which is the special attraction designed for Chinese people?

A. Treasure Cove.

B. Enchanted Storybook Castle.

C. Toy Story Hotel.

D. Garden of the Twelve Friends.

【3】What can people do in Shanghai Disneyland?

A. People may eat and dance in this largest Disneyland Park.

B. People may meet a great number of Disney characters in the Treasure Cove.

C. People may live in the Toy Story Hotel and take photos with different characters.

D. People may enjoy the nature around the central lake in the Garden of the Twelve Friends.

【题目】

We spend hours, days and years of our lives in school. Imagine(想象) you could design(设计) your dream school, what would it be like? What would you be doing? We wanted to find out what teenagers around the world thought. Here is what they said:

Richard from the USA: My dream school would have a big swimming pool and two soccer fields. It would also have a cinema, a gym and a shopping centre. My school has none of these, and I think there should be more pleasant things for students to do while they are studying.

Sonia from Italy: I’d like a room where we can relax and play computer games. I’d also like to have a music room. I think there should be a place for everyone to go and relax after class.

Wu from Beijing: I think it would be great to have another day off (休息日) every week, besides the weekend. If that day was a Friday or a Monday, we would have a long weekend every week. What fun! I also think school should start later, at about 10 o’clock, and finish earlier.

Hannah from Australia: In my dream school, I think the teachers should give us more freedom(自由) and choice about how we study and what we study. I also think it’s not necessary for us to wear school uniforms every day. I really don’t like wearing it.

1There would be_______ in Richard’s dream school.

A.a big swimming pool and a music room

B.a room to relax and play computer games

C.a big swimming pool, two soccer fields, a cinema, a gym, and a shopping centre

2How many days off does Wu want to have in a week?

A.2.B.3.C.4.

3Which country is NOT mentioned(提到) in the passage?

A.Italy.B.Japan.C.Australia.

4From the passage, we know that_________.

A.Sonia from Italy would like a room where she can relax and play computer games

B.Richard from the USA thinks his dream school should start at 10 o’clock

C.Hannah from Australia likes wearing a school uniform every day

5Which is the best title (标题) for the passage?

A.Schools in the past.B.Schools today.C.Dream schools.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网