题目内容
【题目】 A lady, in a cotton dress, and her husband, dressed in a homemade coat, stepped off a train. They walked into the office of a university without an appointment(约定).
“We want to see the president(校长),” the man said softly.
“He’ll be busy all day,” the secretary said.
“We’ll wait,” the lady replied.
For hours, the secretary didn’t pay any attention to them, hoping the couple would give up and go away. They didn’t. The secretary finally decided to tell the president about it. The president agreed to meet them. But clearly, he didn’t want to do it. When the couple went into the president’s office, the lady said: “We had a son who studied in this university for one year. He loved here very much but he died last year. We would like to give a building to the university.”
The president took a quick look at the cotton dress and homemade coat, and then said, “A building! Do you have any idea how much a building costs? We have over seven and a half million dollars worth(价值) of buildings at the university.” For a moment the lady sat in silence.
The president was pleased. He thought the couple could go away now.
The lady turned to her husband and said quietly: “Is that all it costs to start a university? Why don’t we just start our own?” Her husband agreed.
根据短文内容,回答下列问题。
【1】Where did the conversation happen?
【2】Was the president very glad to meet the couple?
【3】Why did the couple want to see the president?
【4】How did the president feel when he found the lady was in silence?
【5】At last, what did the couple probably plan to do?
【答案】
【1】At a university. /At the president’s office.
【2】No, he wasn’t.
【3】Because they wanted to give a building (to the university).
【4】He was pleased.
【5】They probably planned to start their own university.
【解析】
本篇讲述衣着朴实的一对夫妇为了完成儿子的遗愿,要给他曾经就读的大学捐建一栋教学楼;但那位大学校长傲慢说出建一栋大学教学楼所需的资金,夫妇决定自己开办大学。
【1】根据第一段“They walked into the office of a university without an appointment”,可知“对话发生在一间大学办公室”;故答案为 At a university. /At the president’s office.
【2】根据第五段“The president agreed to meet them. But clearly, he didn’t want to do it.”,可知“校长不情愿会见这对夫妇”;故答案为 No, he wasn’t.
【3】根据第五 段““We had a son who studied in this university for one year. He loved here very much but he died last year. We would like to give a building to the university.””,可知“他们为了完成儿子的遗愿要给这所大学建一栋大楼”;故答案为Because they wanted to give a building (to the university).
【4】根据第七段“The president was pleased. He thought the couple could go away now.”,可知“校长看到那位太太沉默时感到很高兴”;故答案为He was pleased.
【5】根据第八段夫人的话“Why don’t we just start our own?”,可知“他们计划要开办自己的大学”;故答案为They probably planned to start their own university.
本篇任务型阅读考查学生推理归纳概括能力;题2、3考查细节理解能力,可以在原文中找出题干包含的信息部分作答;题1、5考查阅读推理能力,解答时要根据文本的表层信息推断答案。