题目内容
【题目】 Time speaks louder than words. Time communicated in many ways.
Think of the different parts of the day, for example. The time of the day when something is done can give a special meaning to the event. In the United States, it is unusual to telephone someone very early in the morning. If you telephone him early in the day, while he is having breakfast, the time of the call shows that the matter is very important and required immediate attention. The same meaning is given to telephone calls made after 11:00 p.m. If someone receive a call during sleeping hours, he may assume it is a matter of life or death. The time chosen for the call communicates its importance.
In daily life, time plays a very important part. In the United States, guests will feel they are less important if the invitation to a dinner party is received only three or four days before the party date. But this is not true in all countries. In other areas of the world, it may be considered foolish to make an appointment too far in advance because plans which are made for a date more than a week away are likely to be forgotten. The meaning of time varies in different parts of the world.
In the western world, especially in the United States, people think of time as something fixed in nature, something from which one cannot escape. As a result, American think of time as a road into the future, along which one progresses. Those who can plan their time wail are more likely to achieve success.
Since time has such different meanings in different cultures, communication is often difficult. We will understand each other a little better if we can keep this fact in mind.
【1】If you just want to say hello to your friends, you can phone them ________.
A.very early in the morningB.when they are having breakfast
C.during sleeping hoursD.during the lunch break
【2】The underlined word "assume" in Paragraph 2 probably means "________".
A.suggestB.sayC.thinkD.wonder
【3】In the USA guests feel ________ if they are invited only three days before the party date.
A.foolishB.unhappyC.importantD.forgettable
【4】Which of the following sentence is NOT true according to Paragraph 4?
A.We must save time for the future.
B.We can't escape from time.
C.Time is a road into the future.
D.Time is something in nature.
【5】In order to communicate with people from other countries, we must ________.
A.learn how to draw a plan for the future
B.learn how to invite people to a party
C.choose the right person to communicate
D.learn the meaning of time in different cultures
【6】What can be the best title for this passage?
A.Voiced of Time.B.Time to Telephone.
C.Time and Space.D.Progress and Time.
【答案】
【1】D
【2】C
【3】B
【4】A
【5】D
【6】A
【解析】
本文介绍了时间的重要性,时间在不同的文化中有不同的含义。因此想要与人良好的沟通,一定要把这点记在心中。
【1】推理判断题。根据“If you telephone him early in the day, while he is having breakfast, the time of the call shows that the matter is very important and required immediate attention.”可知如果你在早晨、吃早饭的时候打电话,一定是非常重要和紧急的事情。根据“If someone receive a call during sleeping hours, he may assume it is a matter of life or death.”可知如果是夜里睡觉时间打电话,也一定是有关生死的大事。因此可推断如果你只是问好,不要选择早晨、吃早饭的时候或者晚上。故选D。
【2】词义推断题。suggest建议;say说;think认为;wonder惊讶。结合“If someone receive a call during sleeping hours, he may assume it is a matter of life or death.”句意可知如果你在睡觉时间接到电话,他可能“认为”它是一件生死攸关的事。C选项符合句意。故选C。
【3】推理判断题。根据“In the United States, guests will feel they are less important if the invitation to a dinner party is received only three or four days before the party date.”可知在美国,如果客人仅仅在派对之前三四天收到邀请,那他会觉得自己没那么重要,因此可推断客人会不开心。故选B。
【4】细节理解题。根据“Those who can plan their time wail are more likely to achieve success.”可知此段主要介绍计划时间更有可能通向成功,而非A选项“我们必须为了未来节约时间”,因此A选项是错误的;根据“…something from which one cannot escape.”可知没有任何事是可以逃脱时间的,因此B选项是正确的;根据“…American think of time as a road into the future…”可知时间是通往未来的路,因此C选项是正确的;根据“…time as something fixed in nature…”可知时间在自然界中是固定的,因此D选项是正确的。故选A。
【5】细节理解题。根据“Since time has such different meanings in different cultures, communication is often difficult. We will understand each other a little better if we can keep this fact in mind.”可知时间在不同的文化中有不同的含义,因此想要与人良好的沟通,一定要把这点记在心中。故选D。
【6】主旨大意题。文章开头“Time speaks louder than words. Time communicated in many ways.”以及结尾“Since time has such different meanings in different cultures, communication is often difficult. We will understand each other a little better if we can keep this fact in mind.”起总结全文的作用,并结合全文内容可知,本文主要介绍了时间在不同文化中的重要性。因此A选项符合文意。故选A。
阅读理解一般考查学生的细节理解能力、主旨理解能力和推理判断能力。做阅读理解题,首先要准确理解题意,然后根据题意和短文内容选出正确的答案。(1)考查细节理解能力,此类型题较简单,学生准确理解题意后,直接到文中找出答案。本阅读理解4、5题为细节理解题,应该做的就是回文中找答案,不要凭自己的记忆。(2)考查猜词能力。做这种题型时,学生要根据上下文意思准确猜出词义。3)考查推理判断能力,此类题型较难,学生要准确理解题意后,在文中找出相关的内容做出合理的推断。本文主要考查学生的细节理解能力。准确理解题意后,到文中找出相关的叙述,做出正确的判断。