题目内容

【题目】阅读理解
The traditional Chinese lunar calendar divides the year into 24 solar terms. Grain Rain (谷雨), as the last term in spring, starts on April 19 and ends on May 4.
Grain Rain comes from the old saying, “Rain brings up the growth of hundreds of grains”, which shows that this period of rainfall is very important for the growth of crops. Here's something that you may not know about the Grain Rain.

1 ________
Grain Rain falls between the end of spring and the beginning of summer, and the temperature rises much higher than it does in March. With dry soil and heavy winds, sandstorms may happen more often.

2 ________
There is an old custom in southern China that people drink tea on the day of Grain Rain. Spring tea during Grain Rain is good for the eyes. It is also said that drinking tea on this day would prevent bad luck.

3________
People in northern China have the tradition to eat the vegetable toona sinensis during Grain Rain. An old Chinese saying goes “toona sinensis before the rain is as tender as silk (嫩如丝)”. The vegetable is good for the stomach and skin.

4 ________
The Grain Rain Festival is celebrated by fishing villages in northern China. Grain Rain marks the start of the fishermen's first voyage (航行) of the year. The custom dates back to more than 2000 years ago.


(1)When Grain Rain ends, ________ starts.
A.spring
B.summer
C.autumn
D.winter
(2)The people in southern China ________ on the day of Grain Rain.
A.drink tea
B.eat toona sinensis
C.start the first voyage
D.get together
(3)We can infer that “toona sinensis” must be a kind of vegetable which ________.
A.can bring good luck
B.is delicious and healthy
C.prevent bad luck
D.grows at the seaside
(4)The right order of the titles from 1 to 4 should be ________.
a. Eating toona sinensis
b. Sandstorms happen
c. Grain Rain Festival
d. Drinking tea

A.b-a-d-c
B.b-c-a-d
C.b-d-a-c
D.d-b-a-c

【答案】
(1)B
(2)A
(3)B
(4)C
【解析】本文讲述一些关于中国24节气中的谷雨的知识。
⑴细节理解。根据Grain Rain falls between the end of spring and the beginning of summer可知谷雨是在春末夏初,所以谷雨结束了就是夏天开始,故选B。
⑵细节理解。根据第二点There is an old custom in southern China that people drink tea on the day of Grain Rain.可知中国南方的人们在谷雨这一天有饮茶的习俗,故选A。
⑶细节理解。根据第三点 An old Chinese saying goes “toona sinensis before the rain is as tender as silk (嫩如丝)”. The vegetable is good for the stomach and skin.可知谷雨前的香椿嫩如丝,并且对胃和皮肤有益。所以香椿好吃又对健康有益,故选B。
⑷细节理解。第一点提到了沙尘暴可知是b,第二点提到了南方人喝茶可知是d,第三点提到吃香椿可知是a,第四点提到了北方的谷雨节可知是c,故选C。

练习册系列答案
相关题目

【题目】 A robot worked first at a Chinese bank.Many people are _____ in the smart robot.Jiaojiao is the first robot to _____ at the bank in DalianLiaoning Province.It can serve people in many _____.The smiling robot is able to offer people many _____ kinds of services.It can work as a _____.It can also answer people's questions.It talks with people _____ touchingspeaking and through body language.The robot is able to offer(提供)other perfect services_____.“Can we take a photo together” one customer(顾客)asked.“Come on_____ make sure that you use PS(图像处理软件)please” Jiaojiao answered.Many people laughed when they _____ Jiaojiao's answer.The robot has attracted(吸引)a large number of people on ______ first day at work.Bank of TokyoMitsubishi UFJone of the world's largest banksintroduced the new robot ______ Nao.He will be able to answer customers' questions about the ______ services.Nao's a bit ______ than a normal bank teller—he is just 23 inches tall and weighs about 9 pounds.He ______ 19 languages and Mitsubishi UFJ hopes he'll help a lot of ______ customers for the Tokyo Olympics in 2020.

1A.worriedB.interestedC.boredD.surprised

2A.playB.meetC.studyD.work

3A.waysB.housesC.placesD.banks

4A.cheapB.easyC.differentD.similar

5A.doctorB.guideC.pilotD.artist

6A.byB.onC.withD.without

7A.as well asB.neitherC.tooD.either

8A.butB.orC.soD.as

9A.thoughtB.heardC.realizedD.learned

10A.theirB.itsC.herD.his

11A.namedB.namesC.namingD.to name

12A.market'sB.bank'sC.school'sD.hotel's

13A.quieterB.heavierC.smallerD.larger

14A.talksB.tellsC.saysD.speaks

15A.localB.foreignC.cityD.countryside

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网