题目内容
【题目】 In southern England there stands a circle of huge stones! Local people call it stonehenge. It’s said that it was built around 5000 years ago.
Stonehenge has about 80 stones and each is about five meters tall. They were 380 km away from where they were made. The ancient British people had only wooden tools. The stones might be moved by tree trunks. So it was a wonder to build stonehenge. Scientists say it took millions of man-hours to move and raise the huge stones.
How did people move these huge stones from so far without machines? Nobody knows the answer. One record said the great stones were carried to England by magical aliens!
Some scientists believe that stonehenge was a temple. Some believe it was a place to bury dead people or it was probably used for studying the stars and the sky at night. Others think it was even used to tell the time. Whatever the stones were used for, they have always been the pride of British people.
In modern times, stonehenge has become a huge hit with tourist.
【1】Stonehenge is made up of .
A. some huge stonesB. huge stone that can change colors
C. pieces of wood that look like stonesD. huge stone holes
【2】Which of the paragraph tell about the use of stonehenge?
A. Paragraph 1.B. Paragraph 2.C. Paragraph 3.D. Paragraph. 4
【3】We can infer(推测) from the passage that .
A. the great stones were carried to England by aliens.
B. even scientists don’t know what stonehenge was built for.
C. ancient people had basic wooden and metal tools.
D. British people are proud of the use of stonehenge.
【4】Which of the following is NOT true?
A. Stonehenge is a place of interest in England.
B. Maybe the stonehenge was a temple.
C. The stones have always been the pride.
D. British men carried heavy stones for burying dead people.
【5】What is the best title of the passage?
A. StonehengeB. A wonder by Hand
C. More Visitors to StonehengeD. Some Uses of Stonehenge
【答案】
【1】A
【2】D
【3】B
【4】D
【5】A
【解析】
本文介绍了英格兰南部的巨石阵。巨石阵大约有80块石头,每一块大约有5米高。他们离制造地380公里。据说巨石是被神奇的外星人带到英国的!一些科学家认为巨石阵是一座寺庙。有人认为这是一个埋葬死人的地方,或者可能是用来研究夜晚的星星和天空。其他人认为它甚至被用来报时的。不管这些石头是用来做什么的,它们一直是英国人的骄傲。在现代,巨石阵已经成为旅游业的热门。
【1】细节理解题。根据Stonehenge has about 80 stones and each is about five meters tall. 巨石阵大约有80块石头,每一块大约有5米高。可知,巨石阵是由一些巨石组成的。故选A。
【2】细节理解题。根据各段的段略大意可知,第四段讲的是:一些科学家认为巨石阵是一座寺庙。有人认为这是一个埋葬死人的地方,或者可能是用来研究夜晚的星星和天空。其他人认为它甚至被用来报时的。不管这些石头是用来做什么的,它们一直是英国人的骄傲。可知,这一段是讲巨石阵的作用。故选D。
【3】推理判断题。根据第四段的内容:一些科学家认为巨石阵是一座寺庙。有人认为这是一个埋葬死人的地方,或者可能是用来研究夜晚的星星和天空。其他人认为它甚至被用来报时的。不管这些石头是用来做什么的,它们一直是英国人的骄傲。可知,之一段是讲巨石阵的作用。可以推知,即使是科学家也不知道巨石阵是为什么而建造的。故选B。
【4】细节理解题。题干问的是:以下哪项不正确?根据In modern times, stonehenge has become a huge hit with tourist.可知,巨石阵是英国的一个名胜。因此A正确;由句子Some scientists believe that stonehenge was a temple.可知,也许巨石阵是一座寺庙。因此B正确;根据Whatever the stones were used for, they have always been the pride of British people.可知,不管这些石头是用来做什么的,它们一直是英国人的骄傲。所以C正确;根据Some believe it was a place to bury dead people有人认为这是埋葬死人的地方。可知,这个地方是英国人扛着沉重的石头埋葬死者。的说法是错误的。故本题选择D。
【5】推理判断题。根据短文的第一段:In southern England there stands a circle of huge stones! Local people call it stonehenge. It’s said that it was built around 5000 years ago. 在英格兰南部有一圈巨大的石头!当地人称之为巨石阵。据说是5000年前建造的。和句子Stonehenge has about 80 stones and each is about five meters tall. They were 380 km away from where they were made.巨石阵大约有80块石头,每一块大约有5米高。他们离制造地380公里。可知,本文主要介绍了巨石阵。故选A。
用细节定位法来做细节理解题。
细节理解题属直接解答性问题,是阅读理解题中最简单的一种,多数属中低难度的送分题。但由于中考所占的比例很大,应特别引起注意。
事实和细节题的命题特点是:把某词语、某个句子或某具体事实用不同于原文的另一方式或句型表达,即同义改写。解答这类题的窍门是:A)注意掌握英语的多种表达法;B)正确分析词语在句中的作用;C)熟练运用英语的句型转换;D)读懂题干所提出的问题,并准确地找到文中涉及该问题的句子。
做细节题具体方法与步骤如下:
略读材料,大概了解原文,掌握中心或主旨。
按文章的体裁,作者写作的组织模式及有关的信息词,如for example,first,second…等预测应该到何处寻找自己所需要的事实。
将自己精力放在寻找你所需要的细节上,快速通篇跳读,眼睛自左至右,自上而下呈Z形扫视,直到找到细节出处,待找到含细节句子时,放慢速度,仔细核对比较内容,直至找到答案。