题目内容
【题目】 Sam hated doing chores. And he had many chores. For example, on Mondays, Wednesdays and Fridays he took out the trash. And on weekends he always washed his father's car. He also cleaned his own room once a week. What a chores that was! Sometimes he even had to look after his little sister and brother.
Sam had a foreign friend at school. His name was Kumar. Doing chores in Kumar's family was very different. In the house only the girl did chores. His sisters made all the beds and cleaned all the room too, even his bedroom. His mother always cooked the meals, and his sisters helped her to go shopping, and prepare(准备) the food. They worked hard at home, doing all the chores with their mother. So when Kumar talked to his friend Sam about chores, he felt very lucky. One day, Sam had an idea. He asked Kumar, "Could I borrow your sisters?" he wanted them to help him clean his room, but they said "no". instead(相反), they asked Sam to teach their brother how to do chores, so he could make his own bed.
Sam and Kumar are very good at science. They are going to be scientists after university. They want to make a robot to do the chores. Then everyone-mothers and fathers, sons and daughters-will be happy!
【1】Does Sam hate doing chores or like doing chores?
__________________________
【2】How often did Sam take out the trash?
__________________________
【3】Who made Kumar's bed?
__________________________
【4】What did Kumar's sisters ask Sam to do?
__________________________
【5】What do Sam and Kumar want to make after university?
__________________________
【答案】
【1】Sam hates doing chores.
【2】Three times a week.
【3】Kumar's /his sisters.
【4】They asked Sam to teach their brother how to do chores.
【5】A robot.
【解析】
本文讲述了山姆不喜欢做家务,但是他有很多家务要做。他有一个外国朋友Kumar,Kumar在家不做家务,是他的妈妈和姐姐做家务。Kumar的姐姐想让山姆教她们的弟弟做家务。山姆和Kumar都擅长科学,想要大学毕业后制造一个机器人去做家务。
【1】根据“Sam hated doing chores.”可知,山姆讨厌做家务。故填Sam hates doing chores.
【2】根据“For example, on Mondays, Wednesdays and Fridays he took out the trash.”可知,山姆在星期一,星期三和星期五倒垃圾,因此一周倒三次垃圾。故填Three times a week.
【3】根据“His sisters made all the beds and cleaned all the room too, even his bedroom.”可知,Kumar的姐姐们整理他的床铺。故填Kumar's /his sisters.
【4】根据“they asked Sam to teach their brother how to do chores, so he could make his own bed.”可知,Kumar的姐姐们让山姆教会他们的弟弟做家务。故填They asked Sam to teach their brother how to do chores.
【5】根据“They are going to be scientists after university. They want to make a robot to do the chores.”可知,他们想大学毕业后制造一个机器人去做家务,故填A robot.
这是一篇记叙文,短文讲述了山姆在家做家务,但是他的朋友Kumar的家里是他的妈妈和姐姐做家务。文章叙述清晰,内容容易理解。题型是任务型阅读,要求根据文意回答问题,考查学生们对文章细节的理解。做题时,先通读短文,了解大意;然后根据题目所问,锁定短文相关句子,用简洁、概括的语言作答。例如第2小题,根据疑问词How often可知询问频率,注意文章中的时间名词或数词;再根据关键词take out the trash在原文定位答案。
【题目】根据短文内容填空。
own, new, watch, for, take |
Jerry Baldwin was 30 years old. He was the manager of a pizza restaurant. He lived in an apartment about one mile north of the restaurant. He walked to and from work. When it was raining, he(1) the bus.
Jerry loved action movies. When a new one came out, he would go to the theater and watch the new movie three or four times. Then, when it was released (发行) on video, Jerry would buy the video at Barney's Video Store. Jerry had a home collection of over l,000 action videos. Old ones,(2) ones,colored, black and white; English, Spanish, Japanese-he loved them all. He could tell you the name of the movie, the director, the stars, and the plot(情节). Did you say you liked Pulp Fiction? Well, Jerry would say all the details of that movie. And then he would invite you to his place(3) it some time. He was a nice guy.
Jerry finally decided(4) a gun, just like the people in the movies. So he saved his money for a couple of years. Then he went to a gun store and bought a used gun for $300. While there, he also bought a couple of boxes of bullets. The following Saturday morning, he went to the gun club to practice with his gun. He was in the club(5) only 10 minutes when he accidentally dropped his gun. The gun went off, and the bullet went into Jerry's right knee.
Jerry now walks with a stick, just like some people in the movies.