题目内容
【题目】阅读短文,按要求完成下面的任务。
Fiona was a popular girl at school. She was clever and fun, and got on well with everyone. From an early age, she tried to be kind and friendly to everyone. She invited all the classmates to her birthday party, and she gave gifts to everybody. She was such a busy girl with so many friends to spend with every day. She felt very lucky.
But everything changed(改变)on National Friendship Day. On that day, at school, everyone had to make three gifts to their three best friends. Fiona enjoyed choosing three from all her friends. Fiona was the only one that didn’t receive one! Even Lily who played with her everyday didn’t give her a gift.
When she got home that night. Fiona told her mother what happened. Her mother touched her head tenderly(温柔的)and said, “You can’t buy friends with a smile or a few good words. If you really want true friends, you will have to give them real time and care. You should be available in good times and bad. For most of your classmates, you’re only a playmate.”
That night, in bed, Fiona thought about her mother’s words. Then she thought about that her mother was always helping her and staying with her anytime. Until that moment, Fiona knew the meaning of a true friend.
【1】回答下面的问题。
Who does Fiona think is her true friend at last?
_______________________________________________.
【2】选择正确选项。
What does Paragraph 1 mainly tell us?
A.How Fiona made friends.B.What Fiona was like.C.Why Fiona was busy.
【3】Which word has the same meaning as the word “receive” in Paragraph 2?
A.chooseB.getC.send
【4】把文中的划线句子译成汉语。
_______________________________________________
【5】给短文用英语拟一个恰当的标题
_______________________________________________
【答案】
【1】Her mother.
【2】B
【3】B
【4】一个微笑和几句甜言蜜语买不到朋友。
【5】What is a true friend/A true friend
【解析】
这篇短文主要讲述了Fiona在学校是很受欢迎的女孩,她很聪明,有趣,她从小就尽量友善的对待每一个人,并与每个人相处融洽,但是在学校她认为并没有得到真正的友谊,但是最后她意识自己最好的朋友是谁。
【1】题干“菲奥娜认为谁是她真正的朋友?”根据文中“That night, in bed, Fiona thought about her mother’s words. Then she thought about that her mother was always helping her and staying with her anytime. Until that moment, Fiona knew the meaning of a true friend.” 那天晚上,菲奥娜躺在床上想着母亲的话。然后她想到她妈妈总是在帮助她,随时和她在一起。直到那一刻,菲奥娜才知道真正朋友的意义。可知,Fiona认为她的妈妈是她真正的朋友。故答案为Her mother.
【2】段落大意。A. How Fiona made friends. Fiona怎样交到朋友的;What Fiona was like. Fiona 怎么样;Why Fiona was busy. Fiona为什么忙?根据第一段“Fiona was a popular girl at school. She was clever and fun, and got on well with everyone. From an early age, she tried to be kind and friendly to everyone. She invited all the classmates to her birthday party, and she gave gifts to everybody. She was such a busy girl with so many friends to spend with every day. She felt very lucky.” 菲奥娜在学校是个受欢迎的女孩。她聪明有趣,和大家相处得很好。从很小的时候,她就试着对每个人都友好。她邀请所有的同学参加她的生日聚会,并给每个人送礼物。她是个很忙的女孩,每天都有那么多的朋友和她在一起。她觉得很幸运。可知,第一段主要介绍了Fiona是一个什么样的女孩。故选B。
【3】词句猜测。choose选择; get得到; send发送。根据下文“Even Lily who played with her everyday didn’t give her a gift.” 就连每天和她一起玩的莉莉也没有送她礼物。可知上文是“菲奥娜是唯一一个没有收到的!”可知此处“receive”的意思是“得到,收到”,相当于get。根据题意,故选B。
【4】翻译题。can’t buy friends不能买到朋友;with a smile带有一个微笑;or否则,要不然;a few good words一些好听的话;can’t buy friends不能买到朋友。根据题意,故答案为一个微笑和几句甜言蜜语买不到朋友。
【5】通读整篇短文可知,这篇短文主要讲述了Fiona在学校是很受欢迎的女孩,但是她还是没有得到真正的友情,在母亲的帮助下,她明白了什么才是真正的朋友。这篇短文最好的标题是“What is a true friend/A true friend” 什么是真正的朋友。故答案为What is a true friend/A true friend.