题目内容
【题目】
![]()
He was a journalist and a political critic (政治评论家). But to most people, he is the most influential martial arts novelist in the Chinese-speaking world.
Louis Cha Leung-yung, better known by his pen name Jin Yong,passed away at the age of 94 on Oct, 30th 2018 in Hong Kong.
During his lifetime, Jin Yong wrote 15 martial arts(武侠)novels.Over 300 million copies of his books have been sold around the world.He also created some of the most well-known characters in the history of Chinese literature, including Guo Jing, Wei Xiaobao and Linghu Chong.
Jin Yong was not the first person to write about the martial arts world known as jianghu, but no one can deny (否认)that he has written some of its best stories.His works were not only a joy for people to read, but also helped to shape Chinese people's spirits and values in recent decades (十年). Jin Yong once said, “Wuxia(martial arts novels)is not so much about Wu(kung fu), but mainly about xia, a combination(组合)of courage, justice and self-sacrifice (自我牺牲).”
These values have been passed on to generations of Chinese through his books, as well as a large number of movies and TV shows that have been adapted from his novels.
“Jin Yong turns novels into an encyclopedia(百科全书)of Chinese history, medicine,geography, mathematics. .”Boston University professor Petrus Liu told NPR.
Jin Yong once said that he hoped people would still read his books even 100 or 200 years after his death. We can say as long as the noble (高尚的) qualities that are mentioned in his stories never die out, neither will his great works themselves.
【1】Which of the following statements is TRUE according to the passage?
A.Louis Cha is Jin Yong's pen name.
B.Jin Yong was the first man that created Jianghu.
C.Jin Yong's works have a strong influence on Chinese people's spirits and values in recent decades.
D.Jin Yong's values of Wuxia are only passed on through his books.
【2】Which of the following words can replace the underlined word “adapted:?
A.cut offB.set upC.came outD.made up
【3】What's the best title of this passage?
A.An influential journalistB.King of Wuxia
C.Martial arts worldD.Jin Yong's books
【4】This passage may be read in________.
A.an advertisementB.a newspaper
C.a meeting noticeD.a novel
【答案】
【1】C
【2】D
【3】B
【4】B
【解析】
短文大意:本文是文化类阅读,介绍了著名作家金庸在武侠小说方面的杰出艺术成就及其作品对中国人的精神和价值观所产生的重要影响。
【1】题意:根据文章,下列哪个陈述是正确的?考查细节判断。A. 查良镛是金庸的笔名;根据“Louis Cha Leung-yung, better known by his pen name Jin Yong”可知说法错误。B. 金庸是第一个创造江湖的人;根据“Jin Yong was not the first person to write about the martial arts world known as jianghu”可知说法错误。C. 近几十年来,金庸的作品对中国人的精神和价值观产生了很大的影响;根据“These values have been passed on to generations of Chinese through his books, as well as a large number of movies and TV shows that have been adapted from his novels”可知说法正确。D. 金庸的武侠价值观只有通过他的书才能传承;根据“We can say as long as the noble qualities that are mentioned in his stories never die out, neither will his great works themselves”可知说法错误。综合以上分析,故选C。
【2】题意:下列哪个词可以代替划线部分的“adapted”一词?考查词义猜测。cut off切断;set up建立;came out出版;made up编造/虚构。根据“a large number of movies and TV shows that have been adapted from his novels”可知这些大量的电影和电视节目改编自他的小说,故选D。
【3】题意:这篇文章最好的标题是什么?考查标题归纳。A. 有影响力的记者;B. 武侠之王;C. 武术世界;D. 金庸的书。根据短文内容,结合“he is the most influential martial arts novelist in the Chinese-speaking world. 他是华语世界最有影响力的武侠小说家”,可知King of Wuxia符合文意,故选B。
【4】题意:这篇文章可以在报纸上读到。考查推理判断。an advertisement广告;a newspaper报纸;a meeting notice会议通知;novel小说。根据短文内容,介绍的是著名作家金庸在武侠小说方面的杰出艺术成就及其作品对中国人的精神和价值观所产生的重要影响,可知能够在报纸上读到,故选B。